Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gegrilde snoekbaars met aardappelpuree

Snoekbaars is een niet alledaagse vissoort. Uit het boek Gone Fishing maakte ik een recept met snoekbaars. Ik ben overtuigd. Jullie ook?

0 989

Gegrilde snoekbaars met aardappelpuree – uit ‘Gone Fishing’ door Mikkel Karstad – Geïnspireerd door de missie van Mikkel Karstad om zijn lezers eens aan de wat minder bekende vis te krijgen kocht ik snoekbaars. En hoewel het een bekende en veel voorkomende vis is in Nederland zie ik hem niet vaak bij de visboer. Dat kan natuurlijk ook komen doordat ik er nooit op gelet heb, maar ik heb de indruk dat het vooral een vis is die door vissers wordt gegeten. En dat is jammer voor de niet-vissers, want het is werkelijk een heel smakelijk beest!


Roofdier

Een van de  redenen dat de snoekbaars zo goed smaakt is zijn stevige structuur en sappige witte vlees. En dat dankt hij dan weer aan het feit dat het een roofvis is. Een beetje een duister dier is het ook; hij houdt niet zo van daglicht en woont dan ook bij voorkeur in troebel water en verschuilt zich in de diepte. Een uitdaging voor de visser. En de niet-visser heeft er ook een uitdaging aan om te zorgen dat zijn visboer hem gaat leveren; kwestie van blijven vragen!

Eigenwijs

In het originele recept van Mikkel Karstad wordt kippenvelkrokant bij het gerecht geserveerd, maar ik vond dat een beetje teveel dier op een bord. Dus heb ik het kiponderdeel vervangen door gebakken beukenzwammetjes. En dat bleek een vondst! Het nootachtige, aardse combineert wonderwel met de vis, aardappel en waterkers. En ze tonen ook nog zo schattig, die mini-paddenstoeltjes.

Gegrilde snoekbaars met aardappelpuree, -chips, waterkers en beukenzwammetjes

  • 600 gr Snoekbaarsfilet
  • zout en versgemalen peper
  • 800 gr geschilde aardappels (2 hele en de rest in stukjes)
  • 500 ml rijstolie (eventueel slaolie of zonnebloemolie)
  • 150 gr beukenzwammetjes
  • 100 gr boter
  • 100 ml melk
  • 1 ei
  • 1 el olijfolie
  • 75 gr waterkers

Snijd de snoekbaarsfilet in vier stukken, bestrooi met wat zout en zet in de koelkast.

Snijd de twee hele aardappels met een mandoline in flinterdunne plakjes en leg die in ijskoud water.

Zet de aardappelstukjes onder water in een pan, voeg wat zout toe en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar.

Verwarm in een hoog pannetje met dikke bodem de rijstolie. Laat de aardappelplakjes uitlekken en dep ze droog (met een theedoek of keukenpapier). Frituur ze in vier porties 1-2 minuten in de hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Smelt 25 gr boter in een kleine koekenpan en laat de beukenzwammetjes hierin in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Zet het vuur middelhoog zodat de paddenstoeltjes niet te erg verkleuren.

Giet de aardappels af en pureer ze met een stamper. Voeg de resterende boter toe en schenk de melk erbij. Als laatste roer je het ei goed door de puree. Hiermee wordt de puree heerlijk zacht en romig. Breng op smaak met zout en peper. Houdt warm in de pan.

Wrijf de snoekbaarsfilet in met olijfolie. Bak ze 2 minuten op de velkant in een gloeiend hete grillpan (de barbecue kan ook). Keer de filets voorzichtig en bak ze nog 30 seconden aan de andere kant.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer