Gegrilde varkensentrecote met guacamole-anders
Een van de leuke dingetjes aan het schrijven voor Lekker Tafelen is dat je soms producten gratis thuisbezorgd krijgt. De leverancier of producent ervan, of soms ook het marketing bureau dat door de leverancier in de arm is genomen, hoopt natuurlijk dat wij er iets leuks over schrijven, Zo kwam het dat ik verrast werd met een “Foodybox” van Kroon Op Het Werk , een marketing-pr specialist op het gebied van eten en drinken. Nou maken wij op Lekker Tafelen echt niet zomaar voor iedere willekeurig product reclame. Oh, nee! We moeten namelijk zelf helemaal achter zo’n product staan en dat betekent dat niet alles wat er in die doos zat ook daadwerkelijk in mijn keukentje gebruikt werd. Hoe “levensecht” en verleidelijk de rundvleesburger, The Burger er ook zal uitzien in de ogen van sommige consumenten, mijn keuken haalt ie niet. Niet omdat het per definitie een slecht product is. Integendeel, men gebruikt duurzaam rundvlees en hoogwaardige ingrediënten van Nederlandse bodem. Maar, omdat het een zogenaamd ‘koelvers convenience’ product is; ik doe niet aan convenience, sorry. Wij van Lekker Tafelen maken gewoon liever onze eigen burgers.
Waar ik oprecht helemaal hoteldebotel van raakte (in positieve zin), is van de varkensentrecote van Waterlant’s Weelde, te bestellen via Natuurvlees.nl . Een varkensentrecote? Ik had eerlijk gezegd nog nooit van een varkensentrecote gehoord. Maar, het malse stukje scharrelvlees, dat net als de runderentrecote een vetrandje heeft, móest wel tot een goed recept kunnen leiden, zo dacht ik.
Wow, varkensentrecote van Natuurvlees. nl is een mooi stuk vlees!!
Ik kan natuurlijk niet zeggen: “Varkensentrecote is lekker”. Want, als je dit vlees verkeerd behandelt, eindig je met een droog stukje vlees en dat is niet lekker. Maar, bak je het kort om en om in de koekepan, of grill je het op de barbecue of in de grillpan, dan ben je vrijwel verzekerd van een zeer smakelijk hapje; alleen echte dummies zouden dit mooie stukje vlees in theorie nog kunnen verpesten.
Barbecue
Met het oog op het losbarstende barbecueseizoen, een recept voor gemarineerde en gegrilde varkensentrecote met guacamole- anders. Dat ‘anders’ wil zeggen, we maken een avocadosalsa, (guacamole), maar met andere kruiden. Niet met koriander, maar met kervel en dragon. Ik heb het vlees in de grillpan bereid, maar Y’all, leef je uit op de BBQ!
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.
Gegrilde varkensentrecote met guacamole-anders
- 4 varkensentrecotes
- 20 gram verse dragon
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- vers gemalen zwarte peper, zeezout
voor de guacamole-anders
- 3 avocado’s
- 1 klein handje kervelblaadjes
- 3 takjes dragon
- zeezout
- ½ teen knoflook (optioneel), fijngehakt
- citroen- of limoensap
- zwarte peper
- 1-2 rijpe tomaten, kern en zaadjes verwijderd, vruchtvlees in blokjes
De varkensentrecote
Hak de blaadjes van 20 gram dragontakjes fijn. Maak een marinade van de olijfolie, de knoflook en de fijngehakte dragon en wrijf de varkensentrecotes ermee in. Laat de entrecotes een minuutje of 20 marineren en op kamertemperatuur komen. Bak de entrecotes in een droge, hete koekenpan of grillpan in enkele minuten aan beide zijden gaar of grill het vlees om en om op de bbq. Strooi er pas achteraf (zee)zout en/of peper op!
De guacamole-anders
Maak de guacamole terwijl de entrecotes liggen te marineren.
Hak de kervelblaadjes en de blaadjes van drie dragontakjes fijn. Vijzel ze samen met de fijngehakte knoflook en een halve tot driekwart theelepel zeezout tot een prutje. Maak de avocado’s schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Werk de avocoadoblokjes met een vork door het kruidenmengsel tot je een grove salsa hebt. Maak de guacamole op smaak met enkele druppels citroen- of limoensap. Schep de tomatenblokjes erdoor, proef en maak eventueel verder op smaak met extra zout en een beetje zwarte peper.
Serveer de gegrilde of gebakken entrecotes met een flinke schep guacamole op het bord.
Natuurvlees.nl is onderdeel van Waterlant’s Weelde te Oostenhuizen. Natuurvlees.nl voldoet aan verschillende keurmerken en levert diepgevroren, streekeigen kwaliteitsvlees aan huis.