Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gehaktballetjes in Provençaalse saus met frietjes; Kinderfavoriet!

Een superleuk gerecht om samen met kinderen te maken. Gehaktballetjes in Provençaalse saus met zelfgemaakte frietjes en zelfgemaakte mayonaise. Feestje!

Gehaktballetjes in Provençaalse saus met frietjes  – Creativiteit is en blijft een belangrijke eigenschap in de keuken. Verras mensen aan tafel. Daar kun je heel ingewikkeld over denken, maar soms liggen de oplossingen gewoon voor de hand. Zo maakte ik deze gehaktballetjes in een Provençaalse saus. Net even anders en met volop verse groenten. Geserveerd met frietjes waren bij ons de bordjes zo leeg.

Kinderfavoriet

Kinderen vinden dit geweldig om te maken. Lekker (natuurlijk wel met schone handjes) kneden in het gehakt, balletjes draaien en dan zelf mayonaise kloppen. Het feest is helemaal compleet. Is het vakantie? Laat ze een mooie, grote kleurplaat maken. Deze kan prima dienen als placemat.

Snel voor doordeweeks

We blijven toch echt zweren bij verse en huisgemaakte friet. Voor een snelle doordeweekse maaltijd kun je natuurlijk ook frietjes uit de diepvries halen. Je doet je kinderen, ook na een lange schooldag, een enorm plezier met dit gerecht en de volwassenen smullen er net zo hard van mee.

Gehaktballetjes in Provençaalse saus met frietjes

Hoofdgerecht voor 4 personen

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gram gehakt
  • ½ fijngesneden ui
  • paneermeel
  • scheutje melk
  • 2 eieren

Voor de Provençaalse saus:

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui, in ringen
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 250 gr champignons gesneden
  • ¼ courgette in halve fijne ringen
  • ½ pikant pepertje, gesnipperd
  • 1 rode, 1 groene , 1 gele puntpaprika, in blokjes
  • 1 laurierblad
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • peper en zout
  • 1 blik van 400 gr tomaten pulp
  • 3 a 4 eetlepels tomaten ketchup
  • een klontje boter
  • 100 a 150 ml melk

Voor erbij:

  • kruimige aardappelen
  • zout, peper
  • 2 eieren
  • Mosterd
  • Zonnebloemolie

Let op: Recepten voor friet en mayonaise staan elders op de website

We hebben de ingrediënten voor huisgemaakte friet met huisgemaakte mayonaise bijgevoegd. Hier vind je het recept voor echte frieten, en hier vind je het recept voor de mayonaise. Je kunt hierbij natuurlijk zelf de keuze maken of je voor zelfgemaakte friet, of voor gekochte frieten gaat.

Gehaktballetjes: Meng het gehakt met de halve, gesnipperde ui. Doe er de paneermeel en de eieren bij. Meng het geheel goed en voeg voorzichtig wat melk toe. Zoek de juiste balans zodat het niet te nat of te droog wordt. Draai er met natte handen mooie kleine gehaktballetjes van. Verhit wat boter in een koekenpan of braadpan. Schroei de gehaktballetjes op hoog vuur even dicht en bak ze vervolgens op een laag vuur langzaam gaar.

Provençaalse saus: Smelt wat boter in royale pan. Voeg de ui ringen, de bleekselderij, paprika, knoflook en rode peper toe. Laat het even aanstoven. Voeg dan ook de tomaten pulp en de stukjes courgette toe. Doe er een laurierblad en de gedroogde tijm bij en laat ca. 20 minuten zachtjes garen.

Doe de gehaktballetjes in de saus en laat nog even sudderen. Breng op smaak met zout, peper en de tomatenketchup. Verdun de saus met wat melk (op kamertemperatuur). Je kunt hiervoor ook room gebruiken, maar door de melk kleurt de saus zachter en het scheelt je een boel calorieën.

Serveer met versgebakken friet en zelfgemaakte mayonaise. Je kunt de Gehaktballetjes in Provençaalse saus eventueel ook serveren met aardappelpuree of rijst.

Oh.. en een dag later is dit gerecht nog lekkerder!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X