Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gehaktballetjes in satésaus

Gehaktballetjes in satésaus, nee niet die uit een blikje maar lekker vers en zelfgemaakt. Inclusief tips voor een goede en lekkere satésaus.

0 324

Gehaktballetjes in satésaus – Heerlijk op een broodje met komkommer, sla en taugé!

Satésaus

Maak jij je satésaus zelf? Zelf maken is echt niet moeilijk. Er zijn duizenden recepten van satésaus en voor ieder wat wils. Dit recept van satésaus is een makkelijke versie en is niet zo zwaar als de meeste satésauzen. Wanneer je balletjes of vlees in satésaus maakt heb je nogal gauw de kans op schiften. Dit is niet lekker en het ziet er ook niet uit. Bij schiften komt het vet van de pinda’s bovendrijven. Dit kun je door goed te roeren weer wegkrijgen. Makkelijker en minder vet is dat je er meer water aan toevoegt en de saus later bindt met een beetje maïzena, zo is en de saus lichter en hij schift niet meer. De smaak gaat er niet echt op achteruit omdat de pinda’s en kruiden een vrij sterke smaak hebben.

Ronde balletjes

Bij een balletjes maken is het altijd weer een kunst om de balletjes mooi rond te houden. Vaak zijn ze half geplet of gescheurd door het roeren. Ook zijn ze vaak aan de ene kant donker en aan de andere kant veel te licht. Daar is een heel simpele oplossing voor waar je weinig omkijken naar hebt. Bak ze in de oven. Door de balletjes op een bakplaat met bakpapier te leggen en ze in de oven te garen blijven ze mooi rond en worden gelijkmatig gaar. 15 minuten in de oven en ze zijn klaar voor de saus.

Gehaktballetjes in satésaus

Voor de balletjes

  • 500 gram halfom gehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 60 gram broodkruim
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel zoete ketjap

Voor de saus

  • 4 lepels pindakaas
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel vissaus
  • 500 ml water
  • Maizena

Zo maak je gehaktballetjes in satésaus:

Snij de ui en de knoflook in kleine stukjes en bak deze kort in een klein beetje olie. Laat dit enigszins afkoelen. Meng alles door elkaar en draai er balletjes van ter grootte van een walnoot. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden. Maak in de tijd dat de balletjes in de oven zitten de saus. Verwarm hiervoor de pindakaas met het water en voeg er de knoflook, ketjap, sambal en vissaus aan toe. Laat even kort doorkoken. De saus zal nog vrij slap zijn dit hoort zo. Doe de gare balletjes in de saus en laat dit 10 minuten zachtjes sudderen. Breng eventueel verder op smaak met ketjap, sambal of zout. Meng een lepeltje maïzena met wat water en voeg dit al roerende bij de saté tot je de gewenste dikte hebt. Hou er rekening mee dat de sus nog iets dikker wordt. De gehaktballetjes in satésaus zijn heerlijk bij de bami, nasi of met brood. Ook op een borreltafel zullen ze erg gewaardeerd worden.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer