Gehaktbrood of meatloaf, Texmex style – Speciaal voor mijn dochter maakte ik een “kleintje” gehaktbrood of meatloaf, Texmex style. Je kunt, net als met de “gewone” gehaktbal van alles doen met het basisrecept voor meatloaf. Kruid het gehaktbrood of de meatloaf net zo stevig als je zelf lekker denkt te vinden.
Mensen die op zoek zijn naar “andere”, relatief eenvoudige recepten met gehakt, kunnen in kookboeken of op het internet zoeken onder gehaktbrood of meatloaf. Meatloaf is eigenlijk het zelfde als gehaktbrood. In de VS is de meatloaf een heel geliefd en bekend gerecht, misschien is het daar wel net zo bekend als bij ons de gehaktballen zijn. Mijn dochter heeft een poosje in Texas gewoond en ging daar naar highschool. Anders dan wij gewend zijn in Nederland, eten de kinderen daar een warme maaltijd op school. Ze kreeg er dus ook meatloaf! Helaas was de meatloaf droog en smaakte naar karton en dat is nou precies niet de bedoeling van een gehaktbrood of meatloaf. Wij houden van een sappig balletje en zo moet een goede meatloaf ook zijn: smaakvol en lekker sappig! Om een sappig gehaktbrood of meatloaf te krijgen, moet je basismengsel niet te droog zijn, de meatloaf gaat namelijk een uur de oven in. Wat helemaal helpt om het gehaktbrood lekker smeuïg te houden, is het laagje dat ik er overheen smeer voor hij de oven in gaat. Een laagje van bruine suiker, losgeklopt met mosterd en ketchup. Soms maak ik een heel groot gehaktbrood of meatloaf, handig als je veel visite verwacht. Maar dit keer heb ik een kleintje gemaakt omdat we er maar met zijn drieën van zouden eten. Je kunt van dit kleintje meatloaf ook met zijn viertjes eten, maar…dan krijg je spijt. Hij is zo lekker, je lust er beslist meer van! Dus, eet je met zijn tweeën of drieën, houd dan de door mij gegeven hoeveelheden aan en anders verdubbel je het recept gewoon. Je kunt een gehaktbrood goed bewaren en koud eten of even opnieuw verwarmen. Ik noem mijn gehaktbrood of meatloaf, “Texmex style”, omdat het bovenlaagje (bruine suiker, mosterd en ketchup) niet ongebruikelijk is in Texas. De overige ingrediënten van het gehaktbrood zijn dan weer een knipoog naar de Mexicaanse keuken.
Om een gehaktbrood of meatloaf, Texmex style te maken heb je een cakeblik of broodvorm nodig. De verse kruiden kunnen vervangen worden door gedroogde kruiden, neem dan ongeveer de halve hoeveelheid. Panko is gedroogd Japans broodkruim. Lekker makkelijk in gebruik, maar het kan vervangen worden door broodkruim van je eigen brood. Dan heb ik nog een niet alledaags ingrediënt gebruikt, namelijk een poblano peper*. Een poblano peper is een Mexicaanse mild hete peper die erg op een kleine groene paprika lijkt. Vervang hem desgewenst door een kleine groene paprika en voeg een verse groene peper toe (mild of pittig naar keuze!).
Gehaktbrood; met stap voor stap uitleg
Bekijk hier hoe eenvoudig het maken van gehaktbrood is en waar je op moet letten als je gehakt koopt. Plus zes gehaktbrood recepten.
Gehaktbrood of meatloaf
- 500 gram rundergehakt
- 1 rode paprika in blokjes ( gebruik ongeveer de helft tot driekwart)
- 1 kleine groene paprika in blokjes (of 1 poblano)*
- 1 verse groene peper, fijngehakt*
- 1 tl fijngehakte oregano
- 1 tl fijngehakte munt
- 1 tl fijngehakte koriander
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1/2 tl pimentpoeder
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- zwarte peper en zout
- 180 ml melk
- 1 ei
- 1 cup (50-52 gram) panko
- olie om in te vetten
Om het bovenlaagje te maken roer je de volgende ingrediënten los in een kommetje:
- 1 el bruine suiker
- 1 el mosterd
- 2½ el tomatenketchup
Ik gebruik de internationale standaardmaten voor thee- en eetlepels. Een theelepel is een standaardlepel met een inhoud van 5 gram/5 ml en niet het Nederlandse theelepeltje van 3 gram. Een eetlepel heeft een inhoud van 15 gram/15 ml
Verhit de oven voor op 175°C en vet een cakeblik of broodvorm in met een beetje olie. Werk alle ingrediënten voor de meatloaf met je handen door elkaar tot je een smeuïg mengsel hebt. Gebruik ongeveer 1 theelepel (van 5 ml) om het gehakt te zouten en breng het verder op smaak met paar flinke slagen peper uit de molen. Stort het mengsel in de bakvorm en strijk het glad. Smeer het honing-mosterdlaagje over de bovenkant en zet de bakvorm in de oven. Bak het gehaktbrood in 50 tot 60 minuten gaar. Een gaar brood komt ietsje los aan de zijkanten van het bakblik, zo kan je zien dat het gehaktbrood een vaste massa heeft aangenomen. Plaats het bakblik uit de oven op een onderzetter en laat het even rusten. Steek met behulp van een houten- of kunststof spatel een plak van het brood en neem de plak voorzichtig uit de vorm. Nu kan je, wederom met gebruikmaking van zo’n spatel, het gehaktbrood voorzichtig op een snijplank laten glijden. Snijd er lekker stevige hompen van af en smullen maar! Lekker met van alles: gebakken aardappeltjes of patat, aardappelpuree of Mexicaanse rijst, of gewoon met een flinke homp brood naast een kom soep.
Ik kan dat op dit moment helaas niet exact achterhalen Marion, maar op de genoemde hoeveelheden is een halve eetlepel echt genoeg.
Eeeeh…honing-mosterd laagje? De honing staat niet bij de ingrediënten. Hoeveel moet erin?