Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gehaktbrood met verstopte eieren

Paastraditie: Dit gehaktbrood met verstopte eieren hoort gewoon op jouw paastafel thuis. Het gehaktbrood maak je helemaal zelf en kun je dus aanpassen aan jouw eigen smaak.

2 6.721

Ik kwam voor het eerst met de traditie van in gehakt verstopte eieren in aanraking bij de Paasbrunch van mijn schoonfamilie. Ik heb deze traditie helemaal omarmd en tegenwoordig is er geen 1e paasdag zonder de “verstopte eieren”. Voor de gehaktbal met verstopt eitje (ook wel de gehaktbal kiekeboe) vorm je klassiek aangemaakt gehakt om een gekookt ei en bak je de ballen bruin in de pan. Het is dan wel de kunst om ze tijdens het draaien heel te houden.

Dat is dan gelijk het voordeel van een gehaktbrood met verstopte eieren: je zet het in de oven en het gehaktbrood komt er een klein uurtje later mooi bruin aan alle kanten weer uit. Daarnaast is er de mogelijkheid om nog lekkere smaken toe te voegen want het gehaktdeeg hoeft niet zo stevig te zijn als bij een bal. Er kan dus een gefruit uitje in, knoflook, eventueel wat kaas of groente zoals paprika.

Gehaktbrood met verstopte eieren

  • 750 gram gehakt
  • 2 el melk
  • 1 ei
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 4 theelepels grove mosterd
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie of gemengde tuinkruiden
  • paneermeel
  • 4 a 5 gekookte eieren (gepeld)**
  • vers gemalen peper
  • zout (ca. 2 tl)

Optioneel: 40 gram Parmezaanse kaas, ontbijtspek, paprika

Verder nodig: olie, cakeblik, aluminiumfolie

Verwarm de oven voor op 180 C.  Fruit de ui en de knoflook en eventueel andere groente. Breek een ei in een ruime kom en voeg daar de melk, ketchup, mosterd, ui, knoflook, peterselie, zout en peper aan toe en kluts dit goed door elkaar. Voeg het gehakt toe en meng alles door. Maak er met 1 a 2 eetlepels paneermeel een wat compacter gehaktdeeg van. Vet het cakeblik een beetje in met olie. Doe ongeveer een laag van 2 centimeter gehakt in het cakeblik. Vorm een geul in het midden waar de eieren komen te liggen tot een diepte van ca 1 centimeter. Leg dan de eieren in de geul en bedek ze met de rest van het gehakt.  Leg eventueel nog wat plakjes spek bovenop. Zet in het midden van de oven en bak het brood in 50 minuten gaar. Voor degene met een vleesthermometer: kerntemperatuur van 70-72 C.

* Is afhankelijk van de lengte van de lengte van het cakeblik

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Angelina zegt

    Hoi lekker hoor al die verschillende gehaktbrood recepten. Ik ga ze zeker uitproberen. Vraagje alleen, wanneer het er niet bijstaat, welk soort gehakt gebruik je dan.. Rund of half om half?

    Gr. Angelina

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk Angelina! We zijn benieuwd naar het resultaat. Voor gehakt kun je prima half om gehakt nemen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer