Gekarameliseerde witte asperges – Witte asperges, gekookt eitje, botersaus en ham, daarmee start ik jaarlijks het aspergeseizoen. Ik ben bepaald niet van het traditionele koken, maar als het om asperges gaat doe ik wel aan die traditie. Dus eerst asperges recht-toe-recht-aan eten uit respect voor het witte goud en dan pas een beetje spelen met leuke recepten en andere bereidingswijzen.
Asperges hebben naast de (heel licht aanwezige) smaken bitter en zuur iets zoets. Ongelooflijk trouwens hoeveel mensen er eigenlijk niet eens van witte asperges blijken te houden! Komt dat nou door het bittertje, het zuurtje of juist door het zoetige? Of worden deze smaken in het geheel niet waargenomen en vindt men de witte asperges maar een laffe hap?! Ik kan er met mijn pet niet bij.
Wij lusten ze dus heel graag (die witte) en naast de traditionele manier van bereiden is het karamelisen van de asperges hier thuis ook een jaarlijks terugkerend favorietje. In dit recept worden zuur, zoet en bittertje geaccentueerd door toevoeging van suiker en balsamico.
Ik combineer de gekarameliseerde asperges vaak met een homemade kaassoufflé, maar dit jaar maakte ik er een “Spaanse” tortilla (omelet) bij met kervel en dragon. Kruiden die elkaar mooi aanvullen en die uitstekend bij de asperges passen. Het recept voor de tortilla vind je door hier te klikken. Als je er nog wat gerookte of gedroogde, gezouten ham bijgeeft, zoals iberico- of serranoham, heb je een complete maaltijd.
De gekarameliseerde asperges kunnen ook ‘gewoon’ bij vis, (been)ham of rollade gegeten worden.
Gekarameliseerde witte asperges
- circa 500 gram witte asperges
- 1-2 foelie ‘blaadjes’
- 1 el boter
- 2 el olijfolie
- 1 el rietsuiker
- 1 el balsamicoazijn
Schil de asperges en breng ze samen met de hele foelie aan de kook in de in een grote pan. Zet het vuur uit zodra het water kookt en laat de asperges afgedekt staan tot ze beetgaar zijn. (Afhankelijk van dikte van de asperges zo’n 5 tot 10 minuutjes). Neem de asperges uit de pan en laat ze afkoelen. Snijd iedere asperge in drie tot vier stukken.
Verhit olie en roomboter in een grote koekenpan en roerbak de asperges enkele minuten. Voeg de rietsuiker toe en bak de asperges al omscheppend tot de suiker lichtjes begint te karameliseren. Neem de asperges uit de pan en blus het bakvet af met de balsamico.
Verdeel de asperges over de borden en giet het balsamico-bakvet erover.
Foelie is een zeer aromatisch specerij. Het is de zaadrok (het omhulsel) van de nootmuskaat, afkomstig van de nootmuskaatboom. Gedroogde foelie heeft een oranjerode of oranjegele kleur en is fijner van smaak dan nootmuskaat.