Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gelakte hondshaai met pastinaakpuree en courgette

0 745

Gelakte hondshaai met pastinaakpuree en courgette – Hondshaai, werd vroeger zeepaling genoemd. Dat mag niet meer. We hebben het ook wel degelijk over een haaiensoort. In Nederland nauwelijks verkrijgbaar, gevangen in de Noordzee en in België uitgeroepen tot vis van het jaar. Twee hele grote voordelen zijn de prijs (wat nou geïmporteerde pangasius) en het visje is vrij van graten. Daar worden veel vishaters misschien ook nog blij van.

De hondshaai wordt het hele jaar door gevangen in de Noordzee. De vis wordt nog zo weinig verkocht dar er geen vangquotum van toepassing is. Fileren? dat doen ze in de vismijn (Belgische visveiling). Het is een kwestie van in mootjes snijden en je kunt aan de slag.

Hondshaai kun je bakken in de pan, stoven, bereiden in de oven en ook op zuur leggen. Hoewel het geen paling is kun je hondshaai toepassen in alle palingrecepten. Bij de aankoop is er één simpele tip. Hoe roder de hondshaai hoe verser hij is.


Gelakte hondshaai met pastinaakpuree en courgette

voor 2 personen:

  • 4 grote moten hondshaai
  • 50 gram sojasaus
  • 50 gram honing
  • neutrale olie

Voor de pastinaak puree:

  • 4 pastinaken
  • 1 dl extra vierge olijfolie
  • peper, zout en nootmuskaat

Voor de courgette pasta:

  • 1 courgette
  • scheutje olijfolie

De hondshaai bereiden

Was en snijd de hondshaai in grote moten. Kruid met peper en zout. Bak de moten aan in olie in een hete pan en laat gedurende 3 minuten garen in een voorverwarmde oven op 180°C. Meng ondertussen de honing en sojasaus, smeer de hondshaai hiermee in en laat onder de hete grill mooi glanzend worden.

Was en schil de pastinaken. Snij in stukken en laat garen in kokend water. Pureer de pastinaak in de keukenmachine. Meng er de olijfolie, de nootmuskaat en peper en zout door.

Maak van de courgette slierten. Verwarm de olijfolie en stoof de courgette heel kort aan in de pan.

Serveer de pastinaak puree op een voorverwarmd bord. Leg hierop de moten hondshaai en de courgette pasta.
De rest van de marinade kan je mengen met het vocht van de gelakte hondshaai en lepel het over de mootjes vis.

Tip

Je kunt natuurlijk de courgette slierten met de hand snijden. Onderstaand filmpje laat je de Spirelli zien waarmee je dit snel en makkelijk oplost.

Tafel lekker.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer