Gemarineerde speklappen. Wie lust het niet een lekker speklapje. Echter veel gewone Nederlanders komen niet verder dan zout, peper en Blue Band. Dan leggen ze ze naast de gekookte piepers met de rode bietjes. Ik ben aan het experimenteren geweest (ook met de barbecue) om smaak te krijgen. Mijn doelstelling was om Chinees gemarineerde speklappen te maken. Het is lastig als je niet weet wat je doet, maar deze speklapjes… smaakten geweldig! Ik heb geprobeerd er nog meer smaak uit te halen. Dat is gelukt vind ik, proef zelf maar. Wees voorzichtig met “Chinese five spices”, schiet daar liever niet mee uit. Dit kruid is vrij sterk, je ruikt het al als je het potje opent.
Gemarineerde speklappen
- 4 speklappen (zonder zwoerd)
- 1 el lichte Chinese sojasaus
- 1 el hoisinsais
- 1 el shaoxing rijstwijn (of droge sherry)
- 2 teentjes knoflook (fijn)
- 1 sjalot (gesnipperd)
- 1 t suiker
- 2 cm geraspte gember
- 1 t steranijs
- 1 ½ t five spices
- 1 t djinten
- 1 t chilipoeder
- zeezout
- arachideolie (pindaolie)
Neem speklappen, doe de specerijen erop. Doe saus in een diep bord en leg ze erin. Laat enkele uren afgedekt staan in de koelkast want zo kunnen die smaken intrekken. Doe arachideolie in een pan met anti aanbaklaag. Bak de speklappen aan weerszijden snel knapperig en bruin en laat dan even staan zodat ze van binnen ook garen. Blus af met wat extra Chinese rijstwijn en klaar is kees. Je hebt nu Chinees gemarineerde krokante speklappen gemaakt die pittig en ietwat zoet smaken. Serveer dit bijgerecht bijvoorbeeld bij nasi- of bami goreng of met gewokte noedels. Gewoon lekker.