Zelf ben ik erg geïntrigeerd door de filosofie van de Oosterse voedingswijze. Het principe is erg simpel; eet wat je eigen land te bieden heeft in de verschillende seizoenen.
In de Oosterse voedingsleer staat yin en yang centraal. Als deze in balans zijn, ben je gezond en zoals ‘zij’ het noemen; een sterke Chi (dit staat voor energie). Door verkeerd te eten kan dit uit balans raken en word je ziek. De voedingsmiddelen zijn ingedeeld in koude, warme, neutrale producten en in elementen. Nu richt ik me even op warm en koud!
Door in de winter veel ‘warme’ en ‘neutrale producten te eten blijf je in balans. De koude producten kunnen ervoor zorgen dat je verkouden wordt of een griepje onder de leden krijgt. Om die kou uit je lichaam te verdrijven is dé tip gember thee. Voel je een verkoudheid opkomen? Maak het! Probeer het!
Voor 1 kop van 250ml
- 500 ml water in een steelpannetje
- Ongeveer 1 theelepel in plakjes gesneden verse gember
Het koude water met de gember breng je aan de kook en laat je ongeveer 15 tot 20 minuten koken. Even de gember met een zeef eruit en rustig opdrinken (het is namelijk een pittig drankje).
Het verwarmd je lichaam en daardoor blijft de verkoudheid buiten de deur. Ook helpt het je eerder van je verkoudheid af te komen! Enne, ‘baadt het niet, schaadt het ook niet’!