Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Georgisch Kaasbrood

Georgisch kaasbrood is een rond brood, dat rijkelijk gevuld is met kaas. De kaas die er in hoort is de Soelgoeni, die een beetje lijkt op een sponsachtige feta. Hoogst lastig natuurlijk om hier te krijgen, maar met een mengsel van feta en mozzarella serveer je een heerlijk Georgisch kaasbrood!

0 2.846

Georgisch Kaasbrood – De Georgische keuken is misschien niet zo bekend, maar wel zeer beroemd. Georgiërs verstaan als geen ander de kunst van het eten en feesten. De eettafel hoort zó vol beladen te zijn, dat er geen schaaltje meer oppast. Verder is het traditie om heel veel te te drinken. Dat geschiedt niet losbandig, maar met een speciale tafelheer, die op van alles en nog wat toast. Vast onderdeel van zo’n tafel is het heerlijke Georgische kaasbrood, de Chatsjapoeri.

Georgisch kaasbrood is een rond brood, dat rijkelijk gevuld is met kaas. In sommige regio’s wordt er ook nog bieslook, lente-ui of prei aan toegevoegd. De kaas die er in hoort is de Soelgoeni, die een beetje lijkt op een sponsachtige feta. Hoogst lastig natuurlijk om hier te krijgen, maar met een mengsel van feta en mozzarella kom je een heel eind! Eet het brood met één of meer groentendipjes of bij een soepje en dan is ons Nederlandse maagje weer heerlijk gevuld. Of leef je uit en ga voor een Georgisch Bourgondisch eetfestijn. Maar houdt de maagtabletjes dan wel binnen handbereik!

Dit Georgisch kaasbrood is erg makkelijk om te maken. Je hoeft het niet door te kneden, want het is geen gistbrood. Het zou in theorie natuurlijk kunnen mislukken, maar in de praktijk lukt het eigenlijk altijd.

Georgisch kaasbrood

Nodig voor één brood (genoeg voor 6 personen):

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1/2 afgestreken tl zout
  • 300 à 350 ml (Griekse) yoghurt
  • 25 ml olijfolie of 50 gram gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 200 gram feta (1 stukje)
  • 2 bolletjes mozzarella

eventueel:

  • 1 bosje lente-uitjes, 1 dunne prei of een handje bieslook

Maak eerst het deeg: doe de bloem in een kom, zeef de bakpoeder erboven en voeg het zout toe. Roer alles even door. Voeg nu één ei en de olijfolie of de boter toe en werk de yoghurt erdoor. Misschien heb je niet alle yoghurt nodig. Je moet een zacht maar toch ook redelijk stevig deegje krijgen. Het is geen gistdeeg, dus je hoeft niet echt door te kneden. Kneed tot je een bal hebt. Leg een theedoek over het deeg en maak nu de vulling.

Rasp de feta met een grove rasp en rasp (als dat gaat) de mozzarella fijn. Luk dat niet, dan de mozzarella fijn snijden. Snijd nu ook eventueel de lente-uitjes, prei of bieslook fijn en meng met de kazen. Roer er één ei door.

Zet nu de oven aan op 210 graden en haal -als je ze hebt – beide bakplaten er uit. Leg op beide platen een vel bakpapier. Of anders: leg op één bakplaat een vel bakpapier en een ander vel op het aanrecht. Maak nu twee ballen van het deeg, de ene net iets groter dan de ander.

Rol eerst de kleine bal uit op één bakblik tot een mooie cirkel, ongeveer iets dikker dan een pizza bodem. Doe daar het kaasmengsel op en strijk dat mooi uit tot net aan de rand.

Rol nu op het andere bakblik (of anders gewoon op een bakpapier op het aanrecht) de tweede bal uit en zorg dat die ongeveer aan alle kanten 2 à 3 cm. groter wordt dan de eerste cirkel. Leg deze voorzichtig op de eerste cirkel en stop als het ware de onderkant van het brood ermee in, zoals je een bed opmaakt. Zorg dat je het brood aan alle kanten goed dichtvouwt, anders loop de kaas er te veel uit.

Ongeveer 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven bakken en in pizza-punten snijden. Warm eten.

Nog wat over? Vries het restant in en warm het weer op in een oven van ongeveer 125 graden.

 Tip:  probeer hem ook eens met Scarmozza te maken, dat is gerookte mozzarella. In Georgië maken ze dit brood namelijk ook wel eens met de gerookte versie van hun Soelgoeni, en dat geeft nog nét een extra smaakaccent.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer