- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gepaneerde kipfilet; zo blijft ie lekker mals

Gepaneerde kipfilet; zo blijft ie lekker mals – met zijn allen eten we behoorlijk wat kipfilet weg. Makkelijk, goedkoop, snel klaar te maken. Argumenten genoeg. Maar de klacht dat het vlees [1] vaak te droog wordt, komt ook vaak om de hoek kijken. Wanneer je het beestje eerst paneert, krijgt hij niet alleen een lekker krokant korstje, maar blijft het vlees ook lekker mals. Deze manier van paneren is super simpel, en heel erg lekker.


Gepaneerde kipfilet

Vleesgerecht[1] voor 4 personen:

Verwijder zeentjes en eventuele andere ongerechtigheden van de kipfilets. Pers 1 el. citroensap uit. Meng de mayonaise met het citroensap. Doe het broodkruim in een diep bord en strooi er peper en zout door. Roer het mengsel even door.

Bestrijk de bovenkant van de kipfilets met de helft van de mayonaise. Druk deze kant van een kipfilet in het bord met broodkruim. Smeer de andere kant nu in met de mayonaise en draai de kipfilet voorzichtig om.

Herhaal dit met alle andere kipfilets.

Zet een grote koekenpan op het vuur en doe daarin 1 el. olijfolie en de helft van de boter. Tenzij je een hele grote pan hebt, waar alle vier de kipfilets tegelijk in kunnen, zul je waarschijnlijk in twee keer moeten bakken.

Zet daarom ook de oven aan op ongeveer 50 graden. Zo kun je je gepaneerde kipfilet warm houden, zonder dat ze te ver doorgaren en alsnog uitdrogen.

Bak de kipfilets om een redelijk zacht vuur. Broodkruim heeft namelijk de neiging om snel aan te branden. Keer de gepaneerde kipfilets na ongeveer 4 à 5 minuten en laat ze nog een zelfde tijd bakken aan de andere kant. Bewaar je gare gepaneerde kipfilet in de oven en herhaal de procedure. Maak de koekenpan even schoon met wat keukenpapier, als het vet toch wat is aangebrand.

Tip: je kunt aan het broodkruim ook nog wat fijngehakte kruiden en/of fijn geraspte Parmezaanse kaas [2] toevoegen voor extra smaak.

Links en afbeeldingen in dit bericht van www.lekkertafelen.nl:
  1. Vleesgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/hoofdgerechten-met-vlees/
  2. kipfilets: https://lekkertafelen.nl/special/kipfilet/
  3. mayonaise: https://lekkertafelen.nl/kookschool/mayonaise-zelf-maken/