Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gepocheerde skrei met eiersaus

Een traditioneel Noors gerecht is deze licht gepocheerde skrei met een saus van boter, hard gekookt ei en peterselie. Een topper op je voorjaarstafel.

0 2.771

Gepocheerde Skrei op Noorse wijze – Skrei is een kabeljauw die leeft in de Barentszzee. Eén keer per jaar gaan de skreien op zwerftocht en zwemmen 800 kilometer naar het zuiden. Ze komen dan terecht bij de Lofoten-eilanden, een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Hier gaan ze paaien. Wanneer de skrei er is, is het feest in Noorwegen en begint de vangst. De Noren eten deze vis het liefst gepocheerd en drinken er rode wijn bij.

In de Lofoten wordt het echte traditionele gerecht met deze vis gegeten, namelijk Mølje. Daarbij worden de skrei, de lever en de eitjes apart bereid en samen gegeten. Een ander traditioneel Noors gerecht is het hieronder weergegeven gerecht van licht gepocheerde skrei met een saus van boter, hard gekookt ei en peterselie. Het deed mij denken aan hoe wij de eerste asperges van het seizoen eten. Het wordt gecombineerd met aardappeltjes en geraspte rauwe wortel, besprenkeld met citroensap.

Ik vind skrei in ieder geval een bijzonder smaakvolle, sappige en stevige vis en boven een gewone moot kabeljauw uitspringen.


Gepocheerde skrei met eiersaus

Visgerecht voor 4 personen

Eiersaus:

  • 100 gram boter
  • 60 ml pocheervocht
  • 2 hardgekookte eieren, fijngehakt
  • 1 tomaat, zonder vel en zonder pitjes/vocht en fijn gehakt
  • 1 el verse bieslook, gesnipperd
  • 1 el verse peterselie, gesnipperd
  • Zout, peper
  • Citroensap

Extra: wat grijze garnaaltjes

Bekijk de skrei op eventuele graten en verwijder deze met een gratentang. Breng een laag van 10 centimeter gezouten water of visbouillon in een ruime pan aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de stukken skrei toe. Zorg er voor dat het vocht niet meer gaat koken en pocheer de moten in 4 tot 6 minuten gaar. Om de gaarheid te testen: druk lichtjes met een lepel op de moot: wijken de lamellen dan is het tijd om de pan van het vuur te halen of gebruik een kerntemperatuurmeter: tussen 50-60 graden is de kabeljauw gaar.

Smelt tijdens het pocheren al de boter op een zacht vuur en zet de overige ingrediënten, op het citroensap na, klaar. Voeg om de saus af te maken 60 ml van het pocheervocht toe, het ei, de tomaat, bieslook, peterselie en maar verder op smaak met zout en peper en verwarm alles nog even goed door.

Serveer de gepocheerde skrei met de eiersaus, gekookte aardappeltjes en wortelsalade (of zoals wij met groene asperges) met citroensap.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer