• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Geroosterde bloemkool met vadouvan mayonaise

door Redactie
in Bijgerecht, Recepten
0
1
Geroosterde bloemkool met vadouvan mayonaise

Geroosterde bloemkool met vadouvan mayonaise – Soms hangt het leven van toevalligheden aan elkaar. Mijn vriendin en ik gingen uit eten in Rotterdam. Zij koos voor een vegetarisch gerecht. Iets met bloemkool en vadouvan mayonaise. Vadouvan is een Franse interpretatie van een Indiase kerrie. Er bestaat een zogenaamde ‘natte’ variant van (meer een kruidenpasta) en een droge. Vadouvan is tegenwoordig makkelijk te krijgen, kijk wel altijd even of er extra zout is toegevoegd. Niet nodig en als je het later zelf toevoegt, weet je ook precies hoeveel er in gaat.

]Vadouvan is een milde kerrie die is samengesteld uit uienpoeder, uienstukjes, mosterdzaad, knoflookgranulaat, kurkuma, kardemom, fenegriek-, komijn- en venkelzaad, dragon, kruidnagel, laurier en rozenblaadjes. Je kunt vadouvan voor van alles en nog wat gebruiken; vervang de standaard kerrie die je gebruikt eens door vadouvan….

Mijn vriendin genoot ervan; heerlijk, heerlijk, heerlijk vond ze het. En ze is van huis uit geen vegetariër, moet je weten, dus dat maakt het extra leuk. Het gerechtje had behalve geroosterde bloemkool ook een couscous van bloemkool. Nou heb ik geroosterde bloemkool en de couscous van bloemkool al in het repertoire, dus ik moest alleen nog even nadenken over de vadouvan mayonaise, om het gerecht thuis min of meer na te bootsen. Niet al te moeilijk een mayonaise maken et voilà, we hebben een heerlijk en geheel vegetarisch toppertje. Niet helemaal het zelfde als de Rotterdamse versie, maar het komt aardig in de buurt. De couscous van bloemkool is een optie, je kan deze natuurlijk ook weglaten of een andere keer maken. De link naar het recept hiervan vind je hieronder.

Geroosterde bloemkool met vadouvan mayonaise

Start met de geroosterde bloemkool, dit heeft namelijk nogal wat tijd nodig om te garen. In de tussentijd kan je de couscous en de vadouvan mayonaise maken.

Voor de geroosterde bloemkool heb je nodig:

  • 1 grote bloemkool of 2 kleinere
  • olijfolie
  • peper en zout

Verhit de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem een bloemkool, bij voorkeur een stevige exemplaar waarvan de roosjes dicht opeen zitten en verwijder de groene bladeren en het onderste deel van de stronk. Was de bloemkool en laat hem goed uitlekken. Dep de plakken nog even na, want vochtige bloemkool zal minder goed karameliseren. Snijd de schoongemaakte bloemkool in plakken van ongeveer 1 cm dik. Je kunt proberen in één keer de hele bloemkool in plakken te snijden, maar ik snijd de bloemkool liever eerst in kwarten en maak van die kwarten de plakken. Spreid de plakken bloemkool voorzichtig uit over de bakplaat en besprenkel ze met 2-3 el olijfolie. Het is vrijwel onvermijdelijk, er zullen hier en daar losse stukjes van de plakken vallen. Die kan je gewoon mee-roosteren en eventueel net iets eerder uit de oven halen.  Strooi peper en zout (en-of andere kruiden) over de plakken bloemkool en rooster ze in 40-50 minuten gaar en goudbruin. Keer de plakken halverwege de bereidingstijd.

Maak hierna de mayonaise. Je maakt de vadouvan mayonaise simpel door deze verse mayonaise maken, maar dan onder toevoeging van de vadouvan. Wil je geen rauw eigeel eten, dus geen verse mayo, gebruik dan circa 6 eetlepels van jouw favoriete mayonaise uit pot en verdun die met een beetje water en citroensap. Roer en zoveel vadouvan doorheen als jou lekker lijkt en breng de mayonaise op smaak met zout en desgewenst wat peper. Zet de vadouvan mayonaise tot gebruik in de koelkast.

Het recept voor de ‘bloemkoolcouscous’ (met geroosterde hazelnootjes), vind je hier. Het is geen echte couscous, maar geraspte rauwe bloemkool die we mengen met wat geroosterde hazelnootjes en aanmaken met mayonaise en vinaigrette. Vervang de mayonaise uit het basisrecept door een eetlepel vadouvan mayonaise.

Maak de borden op. Schep de bloemkoolcouscous (met behulp van ronde uitstekers) in cirkels op de borden. Leg de (warme) geroosterde bloemkool eromheen. Garneer met een flinke lik vadouvan mayonaise. Maak het bord af met verse kruiden. Serveer er eventueel grove stukken, in de schil gefrituurde aardappels naast.

Tot slot: dit is geen recept dat je maakt op een doordeweekse werkdag. Ik weet het, druk, druk, daar heb je geen tijd voor. Maar, bewaar het recept voor een gezellig, onthaast weekend; hopelijk geniet je er net zo van als wij. De vadouvan mayonaise kan je natuurlijk ook met heel veel andere zaken combineren, da’s sowieso een blijvertje.

Tags: GroenteGroenten - Kool - Bloemkool
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zoetzure linten van komkommer en wortel
Bijgerecht

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Stamppot

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

Raapsteeltjes bereiden
Kookschool

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Groene aspergesoep
Soep

Groene aspergesoep met een eitje

Asperge recepten & tips
Specials

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Reacties 1

  1. Annepan says:
    6 jaar geleden

    In een woord ; VERRUKKELIJK!!!!
    Het is even wat werk om alle losse onderdelen te bereiden, maar het resultaat is er dan ook naar. Een mooi uitziend gerecht met heerlijke smaken. Mijn echtgenoot vond het zo lekker en at met zoveel gretigheid dat ik blij was dat hij na afloop zijn vingers nog had ( En dat was niet vanwege het ontbreken van het vlees in dit gerecht). IK zou tegen een ieder willen zeggen, MAKEN!!!!

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
pasta salade met meloen

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen