Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gesmoorde prei met mosterdroom

Eens een andere groente op tafel? Maak dan deze gesmoorde prei met mosterdroom. Simpel om te maken en door de room met mosterd zacht en pittig van smaak.

6 5.464

Gesmoorde prei met mosterdroom – Als we aan een groente denken voor op tafel denken we niet snel aan prei. Deze gaat al gauw als roerbakgroente door een Italiaans of Aziatisch gerecht. Maar prei kan prima als warme hoofdgroente worden geserveerd bij je dagelijkse AGV’tje. Wij maakten al eens prei met een melksausje zoals moeders dat altijd deed, maar deze gesmoorde prei in roomboter met mosterdroom is lichter van smaak en net even anders.

Prei; veelzijdige groente

Een prei is familie van de ui en knoflook. De prei heeft dan ook een typische geur en smaak die lijkt op die van uien maar dan zachter. Prei is het hele jaar door goed verkrijgbaar én goed betaalbaar. Je kunt hem voor van alles gebruiken in de keuken denk aan roerbakgerechten, ovengerechten of in een lekkere hartige taart. Maar ook als dé groente kun je hem veel smaak geven. Let er bij het bereiden van prei wel op dat deze nog wat slinkt. Als je hem als hoofdgroente gebruikt dan heb je ongeveer 1 dikke prei voor 2 personen nodig. En wist je dat je prei zelfs rauw kunt eten, bijvoorbeeld fijn gesneden in een salade. Bewaar verse prei in de koelkast, dan kan hij wel 2 á 3 weken goed blijven. Haal evt. de buitenste bladeren eraf als deze wat minder zijn geworden na verloop van tijd. Dan kun je er nog prima deze gesmoorde prei met mosterdroom van maken.


Gesmoorde prei met mosterdroom

Voor 4 personen

  • 2 dikke preien
  • 1 el. margarine
  • 50 gr. roomboter
  • 1 snuf zout
  • kookroom
  • 1.5 el. mosterd

 

Maak de prei schoon en snij hem doormidden tot vlak voor het steeltje. Zorg ervoor dat hij bij het steeltje aan elkaar blijft. Dat maakt het wassen makkelijker. Was de bladeren waar zand zit grondig. Snij de prei vervolgens helemaal door de midden en vervolgens in halve ringen. Zet een hapjespan op het fornuis en doe hier een el. margarine in. Zet het vuur zacht en doe hier de prei bij met de roomboter. Smoor de prei zachtjes op laag vuur tot hij mooi flexibel en net gaar is. Voeg vervolgens een snuf zout toe met de kookroom en mosterd. Ik gebruik hiervoor mijn favoriete mosterd van Maille met honing en een halve el. pittige mosterd. Proef vervolgens of je de mosterd genoeg aanwezig vindt. Breng het verder op smaak als dat nodig is.

Tafel Lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties
  1. George Sindram zegt

    Waarom en vredesnaam een eetlepel migraine (pardon, margarine) in dit recept? Gebruik toch roomboter in plaats van dat wanproduct. Smaak wordt veel beter.
    Verder is dit een goed recept. Smakelijk en een aanrader.

    1. Hanneke Dekker zegt

      Beste George, roomboter is inderdaad een heel goed en lekker alternatief. Bedankt voor je tip!

  2. Cecile zegt

    Wij vonden dit erg lekker. Gaat deze winter vaker op tafel komen hier. Lieve groet Cecile

    1. Hanneke Dekker zegt

      Wat fijn om te horen dat het zo in de smaak gevallen is Cecile, dat jullie nog maar veel plezier van dit recept mogen hebben!

  3. gerard de gans zegt

    de recepten van lekker tafelen zijn heelveel mijn onze smaak dus worden vaak gemaakt en lees het meeste aan recepten en mooie informatie.
    bedankt daarvoor

    1. Lekker Tafelen zegt

      Dat is super om te horen Gerard. Gewoon LEKKER eten, daar houden we van ?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer