• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, december 9, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Gestoomde kabeljauw op Aziatische wijze- Proef Azië bij Lidl

door Redactie
in Recepten, Visgerechten
0
0
Gestoomde kabeljauw op Aziatische wijze- Proef Azië bij Lidl

Gestoomde kabeljauw op Aziatische wijze- Proef Azië bij Lidl

Bij Lidl lopen op dit moment de Aziatische weken: “Proef Azië bij Lidl” en daarom kan je tegenwoordig ook, naast een hele range (nieuwe) Aziatische producten van het merk Vitasia, stoommanden kopen bij Lidl. Naar aanleiding van deze actieweken maakte ik gestoomde kabeljauw op Aziatische wijze met een aantal van die Vitasia producten, maar verder (passend bij Lekker Tafelen) vooral met verse ingrediënten.

Gestoomde kabeljauw op Aziatische wijze- Proef Azië bij Lidl- stoommandMen neme een stoommand en … Wacht even, voor we verder gaan; wat is een stoommand?! Een (inzet) stoommandje van metaal of een bamboe stoommand, een stoompan, een stomer of steamer, er is van alles in de handel om je voedsel te kunnen stomen. Van eenvoudig tot hi-tech, van klein tot groot, het werkt allemaal volgens het zelfde principe: onderin kokend water en bovenin eten op een schaaltje met gaatjes leggen. Stomen is een van de meest gezonde manieren om je eten te bereiden. Doordat het voedsel niet (direct) in aanraking met water komt, maar gegaard wordt door de vrijkomende stoom, blijven vitaminen, mineralen en andere waardevolle stoffen optimaal behouden. Bovendien blijft de smaak van het product beter intact dan wanneer je het kookt of bakt. Het stomen van voedsel is een techniek die vaak in de Aziatische keuken wordt toegepast.

Ik heb ooit bij een toko een grote, dubbellaags  stoompan aangeschaft. Hierin passen namelijk hele vissen, kippen- en eendenbouten en/of een ruime portie groenten. En hoewel groot, dus lastig om op te slaan, ik werk er graag mee. Wie kleinere porties wil stomen kan ook werken met (kleinere) bamboe stoommandjes of een metalen inzet mandje. Zo’n inzetmandje of bamboemand hang je boven een laagje kokend water in de wok of boven een gewone pan, eventueel ondersteund door horizontaal gelegde satéprikkers of houten chopsticks.

Een recept voor gestoomde kabeljauw op Aziatische wijze

Nadat de vis gestoomd is, wordt hij bedekt met wat bosui en gember, dan overgoten met een beetje hete, sissende olie. Daarna gaat er een sausje over. Samen levert dit de heerlijke Aziatische smaak op en voldoende saus/vocht voor bij een portie witte rijst.

Wat heb je nodig voor vier personen:

  • een stoompan of stoommand
  • 4 moten kabeljauwfilet, 100 tot 150 gram per stuk
  • 1 ½ el shaoxing (Chinese kookwijn, te vervangen door droge sherry)

Voor de onderlaag, het stoombedje:

  • 4 paksoi bladeren
  • 4 bosuitjes, tot en met het lichtgroene deel in 3 à 4 stukken gesneden en daarna in lengte reepjes
  • 8 cm verse gemberwortel, geschild en in dunne schijfjes gesneden

Voor het sausje:

  • 2 el sesamolie
  • 4 el lichte sojasaus
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • circa ½ tl zout
  • versgemalen peper

Op de vis:

  • 2 bosuitjes, in 3 à 4 stukken gesneden en vervolgens in de lengte in dunne reepjes gesneden
  • 5 cm verse gemberwortel, geschild in lucifer dunne reepjes (julienne) gesneden
  • 4 takjes verse koriander
  • eventueel (extra) 1 vers rood pepertje in dunne ringetjes gesneden; als je van pittig houdt
  • 2 el pindaolie (arachideolie) of zonnebloemolie

Meng de ingrediënten voor het sausje en zet dit gebruiksklaar in een steelpannetje; het wordt straks verwarmd.

Maak een bedje op het geperforeerde gedeelte van de stoompan: Leg vier paksoi bladeren in de stoommand en verdeel bosui en gember zoals genoemd bij de ‘onderlaag’ erover. Besprenkel de kabeljauwmoten met de shaoxing, kruid lichtjes met peper en zout en leg ze op paksoi. Breng een laagje water aan de kook (in wok of (stoom)pan) en zet de mand met vis erbovenop. Sluit de deksel en stoom de kabeljauw boven zacht kokend water in 7 tot maximaal 10 minuten gaar.

Verhit het klaargezette sausje tegen het einde van de stoomtijd en laat het even zachtjes pruttelen.  Verhit 2 eetlepels arachideolie in een ander steelpannetje tot zeer heet.

Gestoomde kabeljauw op Aziatische wijze- Proef Azië bij LidlNeem de kabeljauw uit de stoommand en verdeel over vier (voorverwarmde) borden. De groenten van de onderlaag en het stoomwater worden verder niet gebruikt. Leg de julienne gesneden reepjes gember en bosui op de kabeljauw (+ verse rode peper) en overgiet de vis direct met de hete olie. Je zult het lekker horen sissen…Leg de koriander erop, giet een gedeelte van de warme saus erover en geef de rest er apart bij. Serveer de vis direct (met een portie witte rijst).

 Het werd (verse) kabeljauwfilet voor dit recept omdat de visboer toevallig geen hele vissen had die gezamenlijk- naast elkaar in mijn stoompan zouden passen. (Ik wilde eigenlijk graag kleinere, hele ‘eenpersoonsvissen’ hebben.)  Je kunt onderstaand recept ook met andere visfilet maken (dunnere filets korter stomen) en met het zelfde gemak toepassen op hele vissen. Stop dan de helft van de bosui en gember, zoals genoemd bij de ‘onderlaag’ in de buikholte van een schoongemaakte vis. Smeer zowel de buitenkant (huid) als de buikholte in met arachide- of zonnebloemolie, kruid binnen- en buitenkant van de vis flink met peper en zout en volg verder het recept. Door in het dikke gedeelte te prikken (bij de rugvin), kan je controleren of de (hele) vis gaar is. Als het vlees meegeeft en makkelijk van de graat loslaat is hij gaar.

DeelPin2TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Pannenkoek met ham en kaas
Pannenkoeken

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje
Stoofschotel

Hollands stoofpotje; van runderlappen

carpaccio van ossenhaas
Voorgerecht

Carpaccio van ossenhaas

kaassoesjes
Hapjes

Kaassoesjes; eens iets anders bij de borrel

Hete bliksem met appels en peren
Algemeen

Hete bliksem met appels en peren

Citroenolie
Recepten

Citroenolie zelf maken

Kaassaus
Saus

Kaassaus; van Hollandse kaas

Uitgelicht

kipfilet recepten
Specials

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Check het recept of lees de info
Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

loaded fries

Loaded fries; de patat met extra’s

Doe maar gewoon kerst - kerstrecepten

Doe maar gewoon KERST

Recept in de picture

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Ben je een kaas- en een aardappelliefhebber? Dan moet je echt de aardappelgratin met Romero en knoflook eens proeven. Té lekker!

Check het recept of lees de info
Pannenkoek met ham en kaas

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen