Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gevulde kalkoen met sinaasappel en gehakt

Krijg je gasten in het weekend? Een gevulde kalkoen zet je binnen een half uur op tafel. Let’s party!

Gevulde kalkoen met sinaasappel en gehakt – Als het op kalkoen aankomt zijn mensen vaak wat terughoudend omdat het een hele opgave lijkt. Echter is het juist zeer eenvoudig en ook leuk om een kalkoen te bereiden. Zoals bij alles met koken, kun je het zo moeilijk maken als je zelf wil, maar met dit recept, tover je in een aantal uur een geweldig gerecht op tafel waar nog lang over nagepraat zal worden. En een kalkoen hoef je echt niet alleen met Thanksgiving of Kerst op tafel te zetten, het is een prachtig gerecht om ook op andere momenten in het jaar op tafel te zetten.

Zet de kalkoen, nadat hij klaar is, in zijn geheel op tafel en snij dan pas aan.

Gevulde kalkoen met sinaasappel en gehakt

Ingrediënten
– 1 kalkoen van 2.5 kilo (2.5 kilo is voor 4-6 personen)
– olijfolie
– zeezout
– vers gemalen zwarte peper
– 1 grote sappige sinaasappel in kwarten gesneden.
– een paar takjes rozemarijn
– 2 uien, gepeld en grof gehakt
– 2 selderij stengels, grof gehakt
– 2 wortelen, grof gehakt

Voor de vulling
– 300 gr. gemengd rundergehakt
– olijfolie
– 2 uien, gepeld en fijn gesnipperd
– zeezout
– ½ theelepel nootmuskaat
– ½ theelepel dille fijngesneden
– ½ theelepel koriander fijngesneden
– 1 handvol (ruim) met broodkruimels

Haal de kalkoen ongeveer een uur voor je deze gaat bereiden uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Spoel de kalkoen van buiten en binnen goed af en droog daarna met wat keukenpapier. Laat vooral in de buikholte geen water achter!

Besprenkel de kalkoen met een grote scheut olijfolie, zout en peper en wrijf de vogel dan goed in. Let op, wrijf het goed in alle hoekjes en inhammetjes zodat alles goed kan intrekken.

Zet de oven op de hoogste temperatuur en begin dan met de vulling van de kalkoen.
Doe 2 grote scheuten met olijfolie in de pan en bak de fijngesneden ui op medium hitte voor ongeveer 10 minuten (of tot deze zacht zijn geworden), strooi zout en peper, de gemalen nootmuskaat en de fijngehakte kruiden (dille, koriander) erbij en bak het geheel nog voor 2 minuten.
Haal de pan van het vuur en doe de inhoud in een grote kom om dit af te laten koelen.
Als het geheel afgekoeld is, doe je het gemengde gehakt en de broodkruimels erbij en kneed je het tot een grote bal. Dek het geheel af en zet koel weg tot je de kalkoen gaat vullen.

Vul de kalkoen nu als volgt.
Trek de huid aan de nekzijde van de kalkoen naar achteren totdat je een opening kan zien en vul deze. (let op, dat je het niet te veel vult want dit vertraagt de braadtijd). Eenmaal gevuld, vouw je de huid terug en duw het onder de kalkoen zodat het er weer mooi uitziet.

Draai nu de kalkoen weer om zodat hij op zijn buik ligt en vul via de achterzijde de kalkoen ook en duw hier twee kwarten sinaasappel en wat takjes rozemarijn in om het af te sluiten.

Pak een braadslede die groot genoeg is voor de kalkoen en leg de grof gehakte groente op de bodem. Leg nu de kalkoen hier boven op, leg er de laatste twee kwarten sinaasappel bij en dek de hele braadslee af met aluminium folie.
Zet de kalkoen in de oven en draai de oventemperatuur terug naar 180°C.

Gevulde kalkoen met sinaasappel en gehakt

De vuistregel bij kalkoen is dat je deze ongeveer 35 tot 40 minuten per kilo moet braden. Voor een kalkoen van 2.5 kilo komt dit dus op 100 minuten (1 uur en 40 minuten). Het ligt er een beetje aan of de kalkoen wel of niet gevuld is. Je kan checken of de kalkoen gaar is door na de normale braadtijd met een scherp mesje of satéprikker in het dikste deel (de dij) van de kalkoen te prikken. Er moet dan helder en transparant vocht uit lopen. Is dit niet het geval, dan schuif je de kalkoen uiteraard nog even terug.

Controleer de kalkoen iedere 20 tot 30 minuten en voorkom dat de kalkoen uitdroogt door met een lepel of bedruiper de vloeistof uit de bodem van de braadslee over de kalkoen te gieten.

Haal na iets meer dan een uur het aluminium folie van de kalkoen om de buitenkant een knapperig goudbruin korstje te geven, zeg ongeveer het laatste half uur.
Als de kalkoen gaar is en het sap dus transparant uit de kalkoen loopt, haal dan de kalkoen uit de oven en zet deze even op een onderzetter goed ingepakt in aluminiumfolie om te laten rusten. Geen zorgen dat deze afkoelt, onder het aluminiumfolie blijft de kalkoen zijn hitte bewaren.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.