Gevulde parelhoen, een heerlijke verrassing voor fijnproevers – Laat ik nu eens niet kiezen voor de grote kalkoen, maar voor het kleinere zusje, de parelhoen. Toch handiger om mee te werken dan die robuuste kalkoen! Niet dan?
De parelhoen heeft een lichte wild smaak, wel minder dan bijvoorbeeld de fazant. Parelhoen is het hele jaar verkrijgbaar, maar kijk wel of je een vrije uitloop parelhoen koopt. Hetzelfde verhaal als de kip, denk goed na bij wat je op tafel zet. Het vlees van de parelhoen is heel mager, snel droog en daarom wordt er vaak wat spek gebruikt of wordt de hoen gevuld met een farce om het vlees sappiger te houden.
De farce (de vulling), die wij gaan maken, bestaat uit varkens- en kalfsvlees en shiitake.
Je kan je farce zelf maken door het vlees te malen in de vleesmolen, zoals ik deed. Maar natuurlijk kan je ook aan je poelier of slager vragen om dit voor jou te doen.
Wij hebben zeker genoten van dit heerlijke, sappige parelhoentje! Jullie ook, laat het ons dan weten!
Gevulde parelhoen
Vleesgerecht voor 4 personen
- een pan met dikke bodem, die ook in de oven kan
- 1
parelhoen van ongeveer 1 kg
- 100 gram roomboter
- 400 gram varkensvlees
- 200 gram kalfsvlees
- 150 gram shiitake
- 3 eetlepels rode port
- 3 eetlepels cognac
- 2 sneden oud brood, geroosterd en fijn gemalen
- 1 ei
- 1 eidooier
- peper van de molen en zout
- snuifje gedroogde tijm
- snuifje gemberpoeder
- snuifje kruidnagelpoeder
- snuifje laurierpoeder
Verwarm de oven voor op 170° C
Borstel de shiitake schoon en snij ze in fijne stukjes. Bak de stukjes aan in wat roomboter. Laat afkoelen.
Draai het varkensvlees tezamen met het kalfsvlees twee maal door de molen met fijne plaat (geen vleesmolen, vraag je slager dit te doen). Doe er opeenvolgend het ei en de eidooier, het fijn gemalen oud brood, de rode port en de cognac bij. Kruid af met de kruiden en peper en zout en meng tot er een homogeen mengsel ontstaat. Meng er nu de shiitake voorzichtig door.
Om de parelhoen gemakkelijk op te vullen kun je hem best in een maatbeker zetten.
Kruid eerst de parelhoen van binnen en van buiten aan met peper en zout. Vul nu het parelhoen met de farce. Duw voorzichtig aan en sluit boven en onder aan met een satéprikker.
Smelt de boter hazelnootbruin aan en bak hierin de parelhoen rondom kort aan. Als deze bruin is zetten we het deksel op de pan en laten deze in de oven garen gedurende een 1 uur 15. op 170° C.
Bedruip het vlees om de 10 minuten met het braadvocht. Wanneer de parelhoen klaar is haal deze dan uit de pan en ontvet dan de saus door dit er voorzichtig met een lepel af te scheppen of te deppen met keukenpapier en serveer bij het vlees. Maar ook deze lekkere portsaus ast prima bij de parelhoen.
Ik heb de gevulde parelhoen geserveerd met wat gegratineerde aardappelen en pastinaak en een spiesje van spruitjes.
Tafel lekker!