Gevulde slabladeren met Thais kipgehakt – een verrassende, subtiele en lichte maaltijd. Thailand is een populair vakantieland. En terecht! Al was het maar vanwege het feit dat je op iedere straathoek een verrukkelijke, verse maaltijd kunt proeven. De meest van die stalletjes hebben niet veel meer dan heftig vuur en een grote wok. Hele ingewikkelde dingen kun je daar niet op maken en toch zijn de smaken van de gerechten heel genuanceerd en veelzijdig. Dat komt door de combinatie van de verse ingrediënten met spannende smaakmakers. Zo is er vissaus, gemaakt van gegiste vis. Het klinkt en ruikt smerig, maar verwerkt proef je het niet meer en fungeert het als smaakversterker. Logisch, want het is een natuurlijke variant van de smaak umami (hartig).
Kracht van kruiden
Daarnaast vind je in ieder Thais gerecht verse kruiden. Dat zijn zulke heerlijke smaakmakers die het beste tot hun recht komen als ze niet helemaal door gestoofd zijn. Het roerbakken in de wok doet ze dus optimaal recht. Favoriet is natuurlijk koriander, maar in dit gerecht gebruiken een wat subtieler kruid: Thaise basilicum. Het heeft inderdaad wat weg van ‘onze’ basilicum, maar voegt daar een anijsachtige toets aan toe. Als je het niet kent moet je het zeker eens proberen. Het is niet overal te krijgen, maar de zaadjes doen het prima in een Hollandse tuin of pot en dan hoef je nooit meer zonder te zitten.
Gevulde slabladeren met Thais kipgehakt
Voor 2-3 personen:
- 2 el rijstolie (of een andere olie die sterk kunt verhitten)
- 600 gr kipgehakt
- 2 kleine uien of sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper (lombok)
- 1 el Japanse sojasaus
- 1 el Thaise vissaus (nam pla)
- 1 el palmsuiker (of bruine suiker)
- 50 gr Thaise basilicum
- 1 krop botersla of 2 kropjes little gem sla
Een goede voorbereiding is belangrijk als je op hoog vuur wilt roerbakken. Je moet dan snel achter elkaar de ingrediënten kunnen toevoegen en niet tussendoor moeten snijden.
Snij de ui in fijne, halve ringetjes. Pers of snipper de knoflook. Snij de peper in dunne ringetjes. Ik laat de pitjes en zaadlijsten er gewoon in. Dat geeft een beetje pit, maar maakt het echt niet heet. Hak de basilicum fijn. Haal de slabladeren los en leg ze als bootjes op een grote schaal.
Verhit de olie op heel hoog vuur in een wok. Voeg het kipgehakt toe en roer goed zodat het uit elkaar valt in kleine stukjes. Door de plakkerige substantie van rauwe kip gaat dit minder makkelijk dan bij bijvoorbeeld rundergehakt.
Als het gehakt kleurt doe je de uien, knoflook en peper erbij. Roer twee minuten door. Voeg dan sojasaus, vissaus en palmsuiker toe. Goed mengen en tenslotte de basilicum toevoegen. Deze hoeft maar heel even mee te bakken.
Schep het mengsel in de slabladeren en serveer de gevulde slabladeren met rijst.