Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gevulde tomaten – Vegetarische lekkernij

Gevulde tomaten met rijst zijn een heerlijk vegetarische maaltijd. Vul aan met een stukje echte Feta kaas en je waant je in Griekse sferen.

0 1.213

Gevulde tomaten behoren tot de bekendere vegetarische gerechten van Griekenland. Over het algemeen eten de Grieken veel groenten, de aanbevolen hoeveelheid (250 gram per dag) haalt men dan ook met gemak.

Ook in Nederland verkopen we goede, smaakvolle tomaten; echte zonnetjes op je bord. Kijk eens bij de groenteboer, op de markt of in 1 van de vele Turkse winkeltje. Ze zijn in de zomermaanden verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en ook nog in verschillende kleuren, deze laatste zijn ook heel geschikt om een vrolijke kleurige tomatensalade te maken voor bijvoorbeeld bij de BBQ.

Voor onderstaand gerecht gebruik ik altijd tomaten in de grootte van een tennisbal, dit kan zijn een ronde tomaat, vleestomaat of een trostomaat. Maar laat je er niet van weerhouden om een ander soort te gebruiken als jij dit lekkerder vindt.


Gevulde tomaten

Wat heb je nodig voor ongeveer 5-7 porties.

  • 14-15 flinke tomaten
  • 300 gram arborio rijst (beter bekend als risottorijst)
  • 3 uien
  • 1,5 theelepel suiker
  • 1 eetlepel gedroogde munt of 2 eetlepels verse munt
  • 2 eetlepels  gedroogde peterselie of 4 eetlepels verse peterselie
  • Zout/peper
  • 4 eetlepels olijfolie

Snij de kapjes van de tomaat en leg deze opzij, je hebt ze later weer nodig. Haal het vruchtvlees/vocht/zaadjes uit de tomaten. Het uithollen is een handigheidje: Snij met een klein scherp mesje langs de randen zodat het binnenwerk los zit. Schep met een grote theelepel (of dessertlepel) alles eruit en doe dit in de aparte schaal.

Zet de lege tomaten in een ovenschaal en strooi in iedere tomaat een klein beetje suiker, peper en zout. Pureer met een staafmixer het vruchtvlees, vocht, zaadjes in een aparte kom. Dit tomatenvocht gebruik je voor het koken van de rijst.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de uien fijn en fruit deze aan in een hapjespan met een klein beetje olijfolie. Als je verse kruiden gebruikt: snij je de muntblaadjes en peterselie fijn (gedroogde kruiden zijn al fijn gesneden en kunnen zo toegevoegd worden).

Zet het vuur laag, voeg de rijst, munt, peterselie en ongeveer 2/3 van het tomatenvocht toe. Laat de rijst ongeveer 10 minuten koken op laag vuur (zonder deksel), als het vocht is opgenomen voeg je telkens wat meer tomatensap toe. De rijst hoeft niet helemaal gaar te zijn (vandaar de 10 minuten koken), de rijst gaart verder in de oven samen met de tomaten.

Vul de tomaten met de rijst,  stamp het niet helemaal aan want de rijst zal verder uitzetten in de oven. Zet op iedere tomaat weer een kapje. Zet de schaal in de voorverwarmde oven. Check tussendoor of de rijst gaar is (richttijd is 30-40 min.).  Heb je nog wat tomatensap over, schenk dit in de ovenschaal, anders mag het ook wat water zijn (max. 1 kopje).

Serveer deze gevulde tomaten altijd als een vegetarische maaltijd met een stukje feta kaas.

Tafel lekker !

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer