Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad

3 808

Deze versgebakken lijnzaad bolletjes zijn goed voor de stoelgang. Ook zorgen de vezels in het zaad ervoor dat voedingstoffen beter door de maag worden opgenomen. Je kunt het gebroken, heel of in de vorm van olie kopen. Lijnzaad is rijk aan Omega 3 en 6, vezels, eiwitten, vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, kalium en zink en wordt daarom niet voor niets geprezen om zijn vele gezondheidsvoordelen. Dat ze goed voor je lijf zijn is een leuke bijkomstigheid, wij vinden ze gewoon heel erg lekker.

Benodigdheden:

 • 200 gr tarwebloem
 • 200 gr tarwe-volkorenmeel
 • 7 gr gedroogde gist
 • 10 gr bakkerszout
 • 50 gr zachte roomboter
 • 25 gr (palm)suiker
 • 300 ml lauwwarme melk
 • 2 el (gebroken) lijnzaad

Werkwijze:

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus ook de melk en boter.

Alle droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de melk en zachte boter toevoegen. In een kneedmachine (Kenwood) ca. 8 tot 10 min. laten kneden. Het deeg moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.= 1 ste rijs. Deeg moet in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in ca 16 stukjes en maak hiervan bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic (een opengeknipte pendaalemmerzak bijv.) Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, = 2de rijs. Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Plastic zak verwijderen en de bakplaat in het midden van de oven schuiven. Bak de bollen in ca.12 tot 15 minuten goudbruin.

Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: De broodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. janslegt zegt

  Gezonde zachte bruin bolletjes.
  Ze zijn heerlijk,als je ze een keer gebakken hebt, blijf je het doen!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. jan slegt zegt

  Ze zijn heerlijk
  De hele familie zeurt om ze steeds op nieuw te bakken.
  Gezonde zachte bolletjes.

  1. Xandra (lekkertafelen) zegt

   Beste Jan, Wat ontzettend leuk om te lezen dat de lijnzaad broodjes bij jou thuis zo geliefd zijn! Wij vinden ze ook heel smakelijk. Veel plezier met bakken. Groetjes, Xandra.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer