Gezonde ontbijtmuffins – Ontbijten is erg belangrijk, het is zelfs de belangrijkste maaltijd van de dag! Het zorgt ervoor dat je de dag meteen energiek kunt starten. Mensen die het ontbijt overslaan krijgen daarna honger waardoor ze in de loop van de dag grotere maaltijden zullen nuttigen en zin krijgen om flink te snoepen. Het is erg belangrijk om over de dag verdeelt meerdere en kleinere porties voeding tot je te nemen. Ontbijten met dit heerlijke recept is absoluut geen straf, wie wil er nou niet ontbijten met een heerlijke muffin en nog gezond bezig zijn ook?! Door de muffins te bakken in stevige siliconen muffinvormpjes is het ook nog eens een heel handig ontbijtje dat je zo mee neemt naar school of je werk.
Gezond ontbijten doe je zo
Voor 6 gezonde ontbijtmuffins heb je nodig;
- 80 gr havermout
- 100 gr geraspte wortel
- 150 gr bosvruchten, evt. ontdooid en goed uitgelekt
- 1 rijpe banaan
- 50 gr walnoten
- 1 ei
Ook dit heb je nodig; 6 siliconen muffinvormpjes en een cupcake tray
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de banaan en prak of pureer hem helemaal fijn, als je een goede rijpe banaan gebruikt kun je hem prakken met een vork.
Meng de geprakte banaan met de havermout, geraspte wortel en bosvruchten in een grote kom. Hak de walnoten grof en voeg de noten samen met het ei toe aan het havermoutmengsel. Meng alle ingrediënten goed door elkaar zodat je een goed verdeeld grof beslag krijgt.
Doe de muffinvormpjes in de cupcake tray. Schep het beslag in de muffinvormpjes en zet de tray voor 25-30 minuten in de oven.
Variaties
Met bovenstaande recept kun je natuurlijk eindeloos variëren. Vervang de bosvruchten ook eens voor ander fruit zoals appel, kiwi of witte (pitloze!) druiven. Je kunt ook gedroogd fruit toevoegen, zoals gedroogde abrikozen. Je kunt er ook een winterse variatie van maken voor kaneel of speculaaskruiden toe te voegen, of ga jij voor een zomerse variant met wat kokosrasp? De chocoladefans (wie niet?) kunnen natuurlijk ook stukjes hele pure chocolade of cacaonibs toevoegen.
Tafel lekker!