Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gezonde(re) bananenpancakes met spek en maple syrup

2 815

Gezonde(re) bananenpancakes met spek en maple syrup

American pancakes zijn, in al hun verschijningsvormen, helemaal hot.  Van klassieke pancakes tot extra gezonde varianten, alles komt voorbij. Er zijn ongetwijfeld pancakes die gezonder zijn dan deze exemplaren, maar wat mij betreft is dit recept een ideale combinatie van gezonde ingrediënten die resulteren in een pancake die heerlijk decadent smaakt. Traditioneel worden pancakes als ontbijt gegeten. Het is wat meer werk dan een kommetje muesli, maar in het weekend vind ik dit echt de moeite waard! Het is zeker een stevig ontbijt, maar voorafgaand aan een winterse strandwandeling is dat natuurlijk geen probleem.

Maple syrup

Het lekkerste bij pancakes is natuurlijk echte maple syrup (ahornsiroop). Ja, die is vaak behoorlijk aan de prijs, maar als je bedenkt hoe het gemaakt wordt, is dat niet raar. Maple syrup is het ingekookte sap van de Amerikaanse esdoorn, dat in het voorjaar uit de stam getapt wordt. De boom in kwestie moet ook nog eens minstens 30 jaar oud zijn. Al met al is het een behoorlijk arbeidsintensief proces, en vervolgens moet het spul ook nog de Atlantische Oceaan over, dus het is niet vreemd dat maple syrup wat duurder is. Het is wel gezonder dan suiker, omdat de glycemische waarde lager is. Alle reden om echte maple syrup over deze pancakes te gieten dus!

 • 1 banaan
 • 120 ml melk
 • 75 gram volkorenmeel
 • 1 ei
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 6 plakjes ontbijtspek

Begin met het spek: bak dit tot het bruin en krokant is, en laat het vervolgens uitlekken op keukenpapier. Ga vervolgens aan de slag met het beslag: prak de banaan fijn in een kom. Pak vervolgens de handmixer erbij en voeg de melk, het meel, het ei en het bakpoeder  toe. Klop met de handmixer tot je een dik beslag hebt. Klop zo kort mogelijk, een paar klontjes zijn niet erg. 

Gezondere bananenpancakes met spek en maple syrup - in de panVerhit in een koekenpan een klein klontje boter of een scheutje olie (net wat je zelf fijn vindt) en maak drie hoopjes beslag. De hoopjes vloeien vervolgens vanzelf uit tot kleine pannenkoekjes. Hoeveel beslag je per hoopje moet gebruiken is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je koekenpan, maar probeer in ieder geval te voorkomen dat de pancakes elkaar raken.

Bak de pancakes vervolgens op middelhoog vuur. De pancakes zijn klaar om om te draaien als er bovenop belletjes verschijnen (zie foto). Het is belangrijk om de pancakes echt pas om te draaien als je die belletjes ziet. Doe je het eerder, dan loop je het risico dat je een kledderige beslagbende krijgt. Bovendien heb je dan kans dat de binnenkant van de pancakes niet goed gaar wordt, met alle risico’s van dien. Na het omkeren bak je de pancakes nog 1 à 2 minuten, tot de onderkant mooi bruin is.

Stapel de pancakes vervolgens op een bordje op, leg het spek er bovenop en overgiet het geheel met maple syrup naar smaak.

Een citrussalade is hier ook erg lekker bij!

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Em van Em’s Real Food zegt

  Leuk om te horen, eet smakelijk alvast!

 2. Kim zegt

  Helemaal leuk! Ik ben dol op stevige ontbijtjes, deze zal zeker de revue passeren!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer