Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gezuurde aubergine, zongedroogde tomaatjes en mozzarella

Deze gezuurde aubergine ontdekte ik in een tapasbar. Een mooi en homemade gerechtje waarbij je met slechts een paar ingrediënten iets met trots serveert.

0 609

Gezuurde aubergine, zongedroogde tomaatjes en mozzarella – Een bekend Italiaans voorgerecht is een Insalata Caprese, waarbij met maar een paar pure ingrediënten een hele fijn gerecht neergezet wordt. Toen ik in Spanje was stond een variant hiervan op de kaart van één van de heerlijke tapas restaurantjes. Gezuurde aubergine, zongedroogde tomaatjes en mozzarella. Een beetje sceptisch probeerde ik deze variant, maar na de eerste hap was ik al om.

Ook hier weer maar een paar ingrediënten, die samen een heel mooi gerechtje vormen. Op mijn vraag hoe de aubergine toch zo heerlijk gezuurd werd kwam, ondanks de drukte, de kok toch even uitleggen. Ik wordt zo vrolijk van mensen, die trots zijn op hun gerecht en vol passie uitleggen hoe het gemaakt wordt. Probeer maar eens, gewoon vragen hoe iemand iets maakt. Voor je het weet zit je in een gesprek, dat niet alleen maar gaat over dat ene gerecht en soms kan je zelfs in de keuken meekijken.

Gezuurde aubergine, zongedroogde tomaatjes en mozzarella

Wat heb je nodig als voorgerecht voor 4 personen?

  • 1 middelgrote aubergine, ongeschild
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • extra vergin olijfolie
  • vers gemalen peper
  • 1 tl zeezout
  • 150 ml appel- of witte wijnazijn
  • paar takjes verse tijm en rozemarijn
  • eventueel paar blaadjes verse basilicum

Anders dan je misschien verwacht hoef je de gezuurde aubergine niet dagen vooraf te maken. Wel moet je deze minimaal 2 uur voorafgaand laten rusten, hou hier rekening mee.

Snijd de aubergine ongeschild in plakken van iets meer dan een halve centimeter (niet dunner, anders valt de plak later uit elkaar). Je hebt 2 plakken per persoon nodig. Doe de plakken met de azijn en het zeezout in een pan en vul aan met water totdat de plakken onder het vocht staan. Doe er een paar draaien van de pepermolen bij en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 5-8 minuten rustig doorkoken. Zorg dat de aubergine goed onder het vocht blijft, leg er eventueel iets zwaars erop. Haal de pan van het vuur en doe de tijm en rozemarijn bij de aubergine en het vocht en laat het geheel nog minimaal 2 uur staan. Je zal zien dat de aubergine op een gegeven moment een donkere, wat paarse kleur van de schil krijgt.

Snijd de zongedroogde tomaatjes klein. Haal het velletje van de buffelmozzarella zodat je het romige binnenste deel overhoudt. Verdeel dit in 8 stukken. Haal nu voorzichtig de schijven aubergine uit het vocht en leg ze naast elkaar op een bord. Verdeel hier de tomaatjes over leg op elke plak een stukje mozzarella op. Omdat de mozzarella het velletje mist zal hij heel mooi wat gaan uitlopen. Doe hier eventueel nog wat verse peper overheen, besprenkel met olijfolie en strooi er eventueel nog de basilicum eroverheen.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer