Ghee, gezond en makkelijk zelf te maken – Om heel eerlijk te zijn, totdat in 2011 de bekende reclame met Robert Kranenborg op televisie verscheen, waarin hij zijn moeder echt geen voldoende kon geven omdat zij geen geklaarde boter had gebruikt in haar hollandaise saus, had ik nog nooit van geklaarde boter gehoord. En de naam ghee zei mij al even weinig zo mogelijk zelfs nog minder.
Enkele gezondheidsvoordelen
Gelukkig is dat inmiddels veranderd en ben ik overtuigd geraakt van de voordelen van het gebruiken van ghee, ik noem er een paar:
– Houd cholesterol in balans
– Versterkt de werking van je nieren
– Zorgt voor een gladde huid
– Levert de juiste vetten voor goede hersenfuncties
– Versterkt immuunsysteem
Daarnaast kan ghee tot zeer hoge temperatuur verhit worden, wat het ideaal maakt om, zonder spatten en rookvorming, mee te bakken, braden of frituren.
Wat is ghee?
Tijdens het verhitten van roomboter verwijder je alle eiwitten en vocht uit de boter. Wat dan overblijft is puur botervet oftewel; ghee. De benaming ghee en geklaarde boter worden nogal eens voor hetzelfde product gebruikt wat niet helemaal terecht is. Omdat ghee een nog langer verhittingsproces ondergaat dan geklaarde boter en de eiwitten als het ware al gaan karamelliseren krijgt ghee een iets andere smaak, een toffee/nootachtig smaak. En ghee bevat, door het langer verhitten, nog minder vocht of beter gezegd geen vocht en spat dan ook niet tijdens het bakken van vlees of andere producten.
Bewaren
Ghee kun je, afgedekt, in de koelkast bewaren, echter hard het dan wel iets uit wat in het gebruik niet altijd even handig is. Buiten de koelkast kan ghee met gemak een aantal maanden bewaard worden.
Ghee, gezond en makkelijk zelf te maken
Wat heb je nodig:
- 500 gram ongezouten roomboter (liefst van gras gevoerde koeien)
- schone theedoek of kaasdoek
- pot met inhoud van 400 ml
Zet de pot klaar met daarin de thee-/kaasdoek.
Doe de roomboter in een pan en laat op laag vuur smelten. Als de boter helemaal is gesmolten begint deze langzaam te bubbelen en hoor je hem borrelen. Laat op laag vuur ongeveer 20 minuten zo borrelen, schep met een juslepel de witte kraag van de boter. De boter zal licht verkleuren, houd echter goed in de gaten dat je boter niet verbrand. Je zult zien en horen dat na ongeveer 20 minuten het borrelen en bubbelen stopt.
Op dat moment kun je je pan van het vuur nemen en de boter op de theedoek schenken. Laat het rustig door de theedoek druppelen. Zodra je mee wilt gaan helpen door wat extra druk er op te geven, loop je het risico dat je wat eiwitten door de doek perst en dat deze dan toch weer in je boter komen.
Als alle boter het doek gepasseerd is, heb je dus een mooie pot met ghee.