- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Glutenvrije pepernoten maak je gemakkelijk zelf

Glutenvrije pepernoten – We kennen steeds meer mensen met een intolerantie voor gluten. Gluten zijn eiwitten die in granen zitten. Vooral tarwe zitten veel eiwitten in. De gluten zorgen voor een mooi stevig deeg. Maar een groeiend aantal mensen zijn intolerant voor deze eiwitten (geworden). Bijna standaard ga je dan al leven zonder pakjes en zakjes en kook je vers. Zo weet je zeker dat je niet per ongelijk gluten binnen krijgt.

In de tijd van sinterklaas, speculaas en pepernoten word het al een stukje lastiger. Al die lekkere pepernoten in de winkel, maar helaas. En als er al glutenvrije pepernoten zijn, dan zijn ze ontzettend duur. Daarom mijn tip. Maak ze lekker zelf. Ze zijn zomaar klaar en het resultaat is ontzettend lekker.

Glutenvrije bloem

Hier komt de hamvraag: Wat ga je gebruiken als alternatief voor bloem. Als je zelf glutenvrij bent is het een optie om je eigen bloem samen te stellen van rijstebloem, maïszetmeel, aardappelmeel, boekweitmeel, kikkererwtenmeel etc. etc. Maar wat nou als je maar heel enkel glutenvrij bakt? Zoals ik bijvoorbeeld. Mijn advies is om dan te kiezen voor een vooraf samengestelde bloem, te koop in de speciaalzaak en de grotere supermarkten. Dit omdat het niet uit kan om voor een enkele keer bakken, je eigen mix samen te stellen. Het is soms erg zoeken naar de juiste samenstelling voor het juiste doel.  Ik heb gekozen voor eentje met een samenstelling speciaal geschikt voor cake & koekjes.

Glutenvrije pepernoten

Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een kom. Kneed met de hand alles samen tot een samenhangend deeg. Maak kleine balletjes van het deeg en druk ze op een bakplaat wat plat. Heb je een parisienneboor in huis, dan kun je hier heel gemakkelijk bolletjes deeg mee scheppen. Zo worden al je bolletjes dezelfde grote. Dit is voor het bakken belangrijk zodat ze allemaal even gaar worden en knapperig worden.

Leg de bolletjes pepernoten op een bakplaat met bakpapier. Zet de bakplaat met de pepernoten in de koelkast om te laten koelen, ongeveer 30 minuten. Hoe kouder het deeg voor het in de oven gaat, des te minder lopen de pepernoten uit. Verwarm de oven voor op 155 graden Celsius. Bak de pepernoten ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Als je ze uit de oven haalt moet je eerst laten afkoelen. De glutenvrije pepernoten harden dan als ware uit waardoor ze krokant worden.