Galaktoboureko, Grieks custard dessert – Wat een genot dit traditionele Griekse dessert, het knapperige van het filodeeg, een vulling van een heerlijke custard op basis van griesmeel en uiteindelijk de zoete siroop waarmee je het geheel overgiet. Hoewel het in Griekenland geserveerd wordt als dessert ben ik van mening dat het bij een kopje koffie of thee ook heerlijk smaakt.
Galaktoboureko, Grieks custard dessert
Met de genoemde hoeveelheden maakte ik dit de galaktoboureko in een bakvorm van 25 x 25 cm en sneed hier uiteindelijk 16 stukjes van;
Voor 16 stukjes:
Voor de siroop
- 225 ml water
- 225 gram suiker
- 1 el honing
- schil van 1 citroen
- 1 kaneelstokje
Haal met een dunschiller de schil van de citroen. Neem niet teveel van het wit mee, dit maakt het bitter. Doe het water, de suiker, de citroenschil en het kaneelstokje in een pan. Verhit dit net zolang tot de suiker helemaal is opgelost, roer er in de tussentijd niet doorheen. Als de suiker volledig is opgelost neem je de pan van het vuur en roer je er de honing doorheen. Zet apart en laat volledig afkoelen.
Voor de custard
- 85 gram griesmeel
- 130 gram suiker
- 250 ml melk
- 250 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 2 eieren
- 20 gram boter
Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap met de punt van een scherp mes het merg uit het stokje.
Verhit in een pan de melk, de slagroom, het merg van het vanillestokje en de helft van de suiker. Strooi hier al roerend de griesmeel bij, blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf roeren en verhit het mengsel totdat het de dikte van een pudding heeft. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen, schep af en toe even om om velvorming te voorkomen.
Klop de eieren met de andere helft van de suiker licht romig (met een handmixer zeker 6 minuten mixen) en schep vervolgens door de pudding zodra deze wat is afgekoeld.
Het deeg
- 115 gram boter
- 250 gram filodeeg
Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter in een pannetje en vet de bakvorm goed in.
Werken met filodeeg vraagt enige zorgvuldigheid, het kan snel uitdrogen waardoor het deeg makkelijk breekt, zorg dat je tijdens het opbouwen de vellen die je op dat moment even niet gebruikt laat rusten onder een vochtige theedoek, zo voorkom je dan het filodeeg uitdroogt.
Bekleed de bodem en de randen van de bakvorm met 1 laag filodeeg en smeer in met wat gesmolten boter. Leg hierop opnieuw een laag filodeeg en vet ook deze in, herhaal dit tot je 5 lagen hebt. Schep hierop de custard. Snijd eventueel overhangend filo deeg af tot een centimeter boven de custard. Vouw deze rand naar binnen en vet in met boter. Leg hierop een vel filodeeg, vet in met boter en leg opnieuw een vel filodeeg hierop. Herhaal ook dit tot er 5 lagen ontstaan.
Vet de bovenkant in met wat boter en besprenkel het met wat water.Plaats in het midden van de oven en bak in 45 minuten mooi bruin en knapperig. Neem de vorm uit de oven en schep met behulp van een lepel de siroop erover.
Laat het Grieks custard dessert verder afkoelen en snijd het in gelijke stukken.
Tafel lekker !!
Hallo, ik heb dit heerlijke nagerecht gemaakt. De smaak ? Alleen het filodeeg op de bodem wordt niet knapperig en krokant. Wat kan ik hier aan doen?
Hallo Postegel, Filodeeg dat gebruikt wordt voor een bodem is altijd moeilijk om die krokant te houden, ook in dit recept komt er natuurlijk een ietwat natte vulling op. Gebruik je een oven met boven en onder verhitting dan zou je je bakblik wat lager in de oven kunnen zetten, dit zou iets kunnen helpen. De bovenkant in dit recept is blijft wel lekker krokant en knapperig.