• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Grieks custard dessert (Galaktoboureko)

door Samantha
in Nagerecht, Recepten
0
2
Grieks custard dessert - Galaktoboureko

Galaktoboureko, Grieks custard dessert – Wat een genot dit traditionele Griekse dessert, het knapperige van het filodeeg, een vulling van een heerlijke custard op basis van griesmeel en uiteindelijk de zoete siroop waarmee je het geheel overgiet. Hoewel het in Griekenland geserveerd wordt als dessert ben ik van mening dat het bij een kopje koffie of thee ook heerlijk smaakt.

Galaktoboureko, Grieks custard dessert

Met de genoemde hoeveelheden maakte ik dit de galaktoboureko in een bakvorm van 25 x 25 cm en sneed hier uiteindelijk 16 stukjes van;

Voor 16 stukjes:

Voor de siroop

  • 225 ml water
  • 225 gram suiker
  • 1 el honing
  • schil van 1 citroen
  • 1 kaneelstokje

Haal met een dunschiller de schil van de citroen. Neem niet teveel van het wit mee, dit maakt het bitter. Doe het water, de suiker, de citroenschil en het kaneelstokje in een pan. Verhit dit net zolang tot de suiker helemaal is opgelost, roer er in de tussentijd niet doorheen. Als de suiker volledig is opgelost neem je de pan van het vuur en roer je er de honing doorheen. Zet apart en laat volledig afkoelen.

Voor de custard

  • 85 gram griesmeel
  • 130 gram suiker
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 20 gram boter

Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap met de punt van een scherp mes het merg uit het stokje.

Verhit in een pan de melk, de slagroom, het merg van het vanillestokje en de helft van de suiker. Strooi hier al roerend de griesmeel bij, blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf roeren en verhit het mengsel totdat het de dikte van een pudding heeft. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen, schep af en toe even om om velvorming te voorkomen.

Klop de eieren met de andere helft van de suiker licht romig (met een handmixer zeker 6 minuten mixen) en schep vervolgens door de pudding zodra deze wat is afgekoeld.

Het deeg

  • 115 gram boter
  • 250 gram filodeeg

Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter in een pannetje en vet de bakvorm goed in.

Werken met filodeeg vraagt enige zorgvuldigheid, het kan snel uitdrogen waardoor het deeg makkelijk breekt, zorg dat je tijdens het opbouwen de vellen die je op dat moment even niet gebruikt laat rusten onder een vochtige theedoek, zo voorkom je dan het filodeeg uitdroogt.

Bekleed de bodem en de randen van de bakvorm met 1 laag filodeeg en smeer in met wat gesmolten boter. Leg hierop opnieuw een laag filodeeg en vet ook deze in, herhaal dit tot je 5 lagen hebt. Schep hierop de custard. Snijd eventueel overhangend filo deeg af tot een centimeter boven de custard. Vouw deze rand naar binnen en vet in met boter. Leg hierop een vel filodeeg, vet in met boter en leg opnieuw een vel filodeeg hierop. Herhaal ook dit tot er 5 lagen ontstaan.

Vet de bovenkant in met wat boter en besprenkel het met wat water.Plaats in het midden van de oven en bak in 45 minuten mooi bruin en knapperig.Ā  Neem de vorm uit de oven en schep met behulp van een lepel de siroop erover.

Laat het Grieks custard dessertĀ verder afkoelen en snijd het in gelijke stukken.

Tafel lekker !!

Tags: Grieks
DeelPin681Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark
Nagerecht

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Garnalen in tequilamarinade
Visgerechten

Garnalen in tequilamarinade; van de barbecue

Jam met minder suiker
Ontbijt en lunch

Jam met minder suiker

yoghurttaart met fruit
Taart

Yoghurttaart met fruit; Puur en vers

Raapsteeltjes salade met graskaas
Salade

Raapsteeltjes salade met graskaas

Babi ketjap
Vleesgerechten

Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht vol smaak

Reacties 2

  1. Postegel says:
    5 jaar geleden

    Hallo, ik heb dit heerlijke nagerecht gemaakt. De smaak ? Alleen het filodeeg op de bodem wordt niet knapperig en krokant. Wat kan ik hier aan doen?

    Beantwoorden
    • Samantha Roelofs says:
      5 jaar geleden

      Hallo Postegel, Filodeeg dat gebruikt wordt voor een bodem is altijd moeilijk om die krokant te houden, ook in dit recept komt er natuurlijk een ietwat natte vulling op. Gebruik je een oven met boven en onder verhitting dan zou je je bakblik wat lager in de oven kunnen zetten, dit zou iets kunnen helpen. De bovenkant in dit recept is blijft wel lekker krokant en knapperig.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĆ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen