• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, december 9, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Grieks custard dessert (Galaktoboureko)

door Samantha
in Nagerecht, Recepten
0
2
Grieks custard dessert - Galaktoboureko

Galaktoboureko, Grieks custard dessert – Wat een genot dit traditionele Griekse dessert, het knapperige van het filodeeg, een vulling van een heerlijke custard op basis van griesmeel en uiteindelijk de zoete siroop waarmee je het geheel overgiet. Hoewel het in Griekenland geserveerd wordt als dessert ben ik van mening dat het bij een kopje koffie of thee ook heerlijk smaakt.

Galaktoboureko, Grieks custard dessert

Met de genoemde hoeveelheden maakte ik dit de galaktoboureko in een bakvorm van 25 x 25 cm en sneed hier uiteindelijk 16 stukjes van;

Voor 16 stukjes:

Voor de siroop

  • 225 ml water
  • 225 gram suiker
  • 1 el honing
  • schil van 1 citroen
  • 1 kaneelstokje

Haal met een dunschiller de schil van de citroen. Neem niet teveel van het wit mee, dit maakt het bitter. Doe het water, de suiker, de citroenschil en het kaneelstokje in een pan. Verhit dit net zolang tot de suiker helemaal is opgelost, roer er in de tussentijd niet doorheen. Als de suiker volledig is opgelost neem je de pan van het vuur en roer je er de honing doorheen. Zet apart en laat volledig afkoelen.

Voor de custard

  • 85 gram griesmeel
  • 130 gram suiker
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 20 gram boter

Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap met de punt van een scherp mes het merg uit het stokje.

Verhit in een pan de melk, de slagroom, het merg van het vanillestokje en de helft van de suiker. Strooi hier al roerend de griesmeel bij, blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf roeren en verhit het mengsel totdat het de dikte van een pudding heeft. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen, schep af en toe even om om velvorming te voorkomen.

Klop de eieren met de andere helft van de suiker licht romig (met een handmixer zeker 6 minuten mixen) en schep vervolgens door de pudding zodra deze wat is afgekoeld.

Het deeg

  • 115 gram boter
  • 250 gram filodeeg

Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter in een pannetje en vet de bakvorm goed in.

Werken met filodeeg vraagt enige zorgvuldigheid, het kan snel uitdrogen waardoor het deeg makkelijk breekt, zorg dat je tijdens het opbouwen de vellen die je op dat moment even niet gebruikt laat rusten onder een vochtige theedoek, zo voorkom je dan het filodeeg uitdroogt.

Bekleed de bodem en de randen van de bakvorm met 1 laag filodeeg en smeer in met wat gesmolten boter. Leg hierop opnieuw een laag filodeeg en vet ook deze in, herhaal dit tot je 5 lagen hebt. Schep hierop de custard. Snijd eventueel overhangend filo deeg af tot een centimeter boven de custard. Vouw deze rand naar binnen en vet in met boter. Leg hierop een vel filodeeg, vet in met boter en leg opnieuw een vel filodeeg hierop. Herhaal ook dit tot er 5 lagen ontstaan.

Vet de bovenkant in met wat boter en besprenkel het met wat water.Plaats in het midden van de oven en bak in 45 minuten mooi bruin en knapperig.  Neem de vorm uit de oven en schep met behulp van een lepel de siroop erover.

Laat het Grieks custard dessert verder afkoelen en snijd het in gelijke stukken.

Tafel lekker !!

DeelPin720TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Pannenkoek met ham en kaas
Pannenkoeken

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje
Stoofschotel

Hollands stoofpotje; van runderlappen

carpaccio van ossenhaas
Voorgerecht

Carpaccio van ossenhaas

kaassoesjes
Hapjes

Kaassoesjes; eens iets anders bij de borrel

Hete bliksem met appels en peren
Algemeen

Hete bliksem met appels en peren

Citroenolie
Recepten

Citroenolie zelf maken

Kaassaus
Saus

Kaassaus; van Hollandse kaas

Reacties 2

  1. Postegel says:
    7 jaar geleden

    Hallo, ik heb dit heerlijke nagerecht gemaakt. De smaak ? Alleen het filodeeg op de bodem wordt niet knapperig en krokant. Wat kan ik hier aan doen?

    Beantwoorden
    • Samantha Roelofs says:
      7 jaar geleden

      Hallo Postegel, Filodeeg dat gebruikt wordt voor een bodem is altijd moeilijk om die krokant te houden, ook in dit recept komt er natuurlijk een ietwat natte vulling op. Gebruik je een oven met boven en onder verhitting dan zou je je bakblik wat lager in de oven kunnen zetten, dit zou iets kunnen helpen. De bovenkant in dit recept is blijft wel lekker krokant en knapperig.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

kipfilet recepten
Specials

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Check het recept of lees de info
Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

loaded fries

Loaded fries; de patat met extra’s

Doe maar gewoon kerst - kerstrecepten

Doe maar gewoon KERST

Recept in de picture

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Ben je een kaas- en een aardappelliefhebber? Dan moet je echt de aardappelgratin met Romero en knoflook eens proeven. Té lekker!

Check het recept of lees de info
Pannenkoek met ham en kaas

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen