Griekse boeren salade (Choriatiki salata) met een twist – Choriatiki salata betekent zoveel als ‘boeren salade’ en hij wordt in Griekenland gewoonlijk gemaakt met tomaat, komkommer, rode ui, zwarte (kalamata) olijven, feta, oregano en olijfolie. Maar dat vonden we bij Lekker Tafelen een beetje saai en daarom hebben we er een eigen twist aan gegeven. Onder andere hebben we hem een beetje meer pit gegeven, door er een rood pepertje aan toe te voegen. Houd je niet zo van pittig of moeten (kleine) kinderen mee-eten? Laat de rode peper dan gerust weg!
Deze salade smaakt heerlijk bij de barbecue of bij anderszins gegrild vlees. Hij is koud het lekkerste. Zet hem na het maken dan ook heel even in de koelkast.
Griekse boeren salade (Choriatiki salata) met een twist
- 3 grote tomaten
- 1 komkommer
- 1 grote rode ui
- 1 groene paprika
- ½ rood pepertje
- 12 zwarte (Griekse Kalamata) olijven
- 5 el olijfolie
- 200 gram feta kaas
- 1 el witte balsamico azijn
- Snufje zout
- 1 theelepel oregano
Was de tomaten en de paprika en snijd ze in niet te kleine stukken. Snijd ook de komkommer in stukjes, verwijder van het pepertje de zaadlijsten en snipper het fijn. Maak de ui schoon en snijd de ui in dunne (halve) ringen. Doe alle groenten vast in een slakom op of een grote schaal. Giet de lijfolie en azijn erover en strooi het zou erover. Meng alles goed door elkaar zodat de olijfolie, azijn en het zout goed verdeeld worden over de salade. Snijd de feta in kleine blokjes of breek de feta en leg die in het midden boven op de salade leggen. Strooi over de Griekse boeren salade nog wat oregano en leg nog wat Griekse (Kalamata) olijven rondom op de salade.
Tip: voor een wat modernere uitstraling kun je alle groenten en de olijven ook heel fijn hakken en op het laatst de feta er over verkruimelen.