Recepten om zelf te maken



Griekse macaronischotel uit de oven: Pastitio

Griekse macaronischotel uit de oven: Pastitio

Griekse macaronischotel uit de oven: Pastitio –  Deze Griekse macaronischotel uit de oven is lekker voor door de week en past prima bij de Hollandse smaakpapillen!

Pastitio is een Grieks gerecht dat in laagjes is opgebouwd en op lasagne lijkt. Afhankelijk van de streek bestaan er meerdere uitvoeringen, maar de bodem bestaat uit macaroni met kaas en eieren. De tweede laag wordt opgebouwd met gehakt (rund-, kalfs- of lamsgehakt) en tomaten. Als kruiden worden kaneel en nootmuskaat gebruikt. Daarna volgt weer een laag van pasta en de bovenste laag bestaat uit bechamelsaus met kaas. De Grieken noemen het gerecht ook wel “macaronia tou fournou” (macaroni uit de oven).

Nu het stilaan een beetje beter weer wordt beginnen we te denken en te verlangen naar de vakantie. We zouden dit jaar misschien eens naar Griekenland willen gaan en hierdoor was ik volop aan het zoeken naar bestemmingen. Wat me enorm opviel waren de prachtige ovenschotels die ze aanprijzen in hun brochures. Voor mij dus een uitdaging om eens een dergelijke schotel te maken, om alvast in vakantiestemming te komen.

Zelf heb ik een frisse salade bij de pastitio gemaakt met een knoflook-yoghurtsausje. Geloof het of niet: dit met een lekker rood wijntje en een stukje stokbrood… je waant je op slag ergens anders!

Griekse macaronischotel uit de oven: Pastitio

Voor 4 personen:

  • 500 gr gehakt
  • 250 gr lange macaroni
  • 75 ml melk en 25 gr gemalen kaas
  • 1 ei
  • 1/2 ui
  • 1 kaneelstokje
  • 400 gr gepelde tomaten in stukjes uit blik
  • 50 ml witte wijn
  • 150 gr geraspte kaas
  • Boter en olijfolie
  • Peper, zout en cayennepeper

Voor de kaas-bechamelsaus:

  • 1/2 liter melk
  • 1 eieren
  • Peper en zout en nootmuskaat
  • 40 gr gemalen kaas
  • 30 gr bloem
  • 30 gr boter

Maak eerst de kaas-bechamelsaus. Smelt de boter, roer de bloem erdoor, laat even uitbakken en neem de pan van het vuur. Voeg de melk voorzichtig met teugen aan het mengsel toe en breng het mengsel opnieuw aan de kook, zodat de saus goed indikt. Als alles goed gemengd is mag je de peper, zout en nootmuskaat toevoegen. Even laten koken en van het vuur nemen, vervolgens meng je de gemalen kaas en de geklutste eieren erdoor.

Snijd de ui in fijne stukken en laten ze garen in de olijfolie. Voeg het gehakt er bij. Rul bakken, blussen met de witte wijn en even laten verdampen. Voeg de tomaten, kaneel, peper, zout en cayennepeper (naar smaak) toe en laat de massa pruttelen tot het meeste vocht is ingekookt.

Kook de pasta beetgaar in gezouten water, giet deze af en meng de melk, het geklutste ei en de gemalen kaas erdoor. Zet ondertussen de oven op 180°.

Neem een hoge braadslede, en vet deze in met een beetje boter. Verdeel de helft van de pasta erover en bestrooi deze met de geraspte kaas. Het gehaktmengsel erover verdelen en weer bestrooien met geraspte kaas. De rest van de pasta erover verdelen en weer wat geraspte kaas erover verdelen. Als laatste verdelen we de kaas-bechamelsaus erover en bestrooien weer met gemalen kaas.

Laat de Griekse macaronischotel in ongeveer 30 à 45 minuten een goudbruin korstje krijgen.

 


Meer over vergelijkbare onderwerpen
gehaktgrieksHoofdgerechtenpastapastagerechtenRecept


Vraag, tip of opmerking? Laat het ons weten in het reactieveld hieronder! Ga in gesprek over dit onderwerp of recept en krijg antwoord van de schrijver zelf. Deel ook gerust jouw recept of variatie. Een foto uploaden kan ook.


Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*