Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Griekse stoofschotel met Gigantes (reuzenbonen)

Deze Griekse stoofschotel met Gigantes (reuzenbonen) is een lekkere vegetarische schotel met veel goede koolhydraten en voldoende groenten.

2 1.781

Griekse stoofschotel met Gigantes (reuzenbonen) – Gigantes zijn giga grote witte bonen die je goed smaken in dit vegetarisch gerecht. Je vindt ze in de Turkse winkels op markten en in sommige supermarkten in gedroogde vorm. Let op dat de bonen in het zakje wit zijn (de kleur zegt iets over de versheid, hoe geler hoe ouder en dan kost het heel veel tijd om ze te koken en hebben ze vaak de beste smaak verloren).

In Griekenland eten worden sowieso heel veel peulvruchten gegeten, zeker in de wintermaanden. Gelukkig gaan we in Nederland ook steeds meer peulvruchten eten. Het advies volgens het voedingscentrum is dan ook in ieder geval 1x per week. Met deze heerlijke ovenschotel is dat geen straf.


Griekse stoofschotel met Gigantes

  • 250 gram gigantes (reuzenbonen)
  • 1 aubergine
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 groene en 1 rode paprika (of 2 andere kleuren)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 1 rood pepertje (of als je niet van pikant houdt, max. ½ pepertje)
  • 10 zongedroogde tomaatjes
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
Griekse stoofschotel met Gigantes

Laat de avond van tevoren de bonen in ruim water wellen. De volgende dag afspoelen, nieuw water erbij + 1 theelepel zuiveringszout en voor ongeveer 30 minuten koken. De bonen moeten ingeprikt kunnen worden met een vork, nog wel een beetje hard en dus niet 100% gaar zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de aubergine, paprika’s, ui, knoflook en gedroogde tomaatjes klein en bak dit kort aan in een beetje olijfolie. Voeg hierbij de paprikapoeder, tomatenpuree, blik tomatenstukjes en zout/peper naar smaak. Doe het aubergine-paprika-tomatenmengsel en de witte bonen in een grote ovenschaal met deksel. Goed mengen, deksel op de schaal en zet het in de voorverwarmde oven voor max. 40 minuten.

Check na 20 minuten of er nog voldoende vocht in zit, eventueel dus nog een ½ kopje water toeven.

Deze Griekse stoofschotel met Gigantes (reuzenbonen) is een lekkere vegetarische schotel met veel goede koolhydraten en voldoende groenten.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Johan zegt

    Jammer dat je er niet iets naast hebt bij gedaan bv rijst of een beetje macaroni.

    1. Claudia Nikiforakis zegt

      hoi Johan, Qua voedingswaarde is het niet noodzakelijk om er rijst of macaroni bij te doen maar als je dit lekker vindt, zou ik zeggen, zeker doen! Een lekkere groene salade is ook altijd een goede keus of een stukje vlees als je niet vegetarisch wilt eten. Belangrijkste is dat jij t lekker vindt! dus geniet en neem als bijgerecht wat jij wilt. Veel kookplezier.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More