Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Groene kool stamppot met spek

2 24.476

Groene kool een ondergewaardeerde groente, met een stevige koolsmaak, boordevol vitaminen, erg belangrijk voor de herfst en wintermaanden. Je kan er heerlijke gerechten mee maken, de kool is heel makkelijk te verwerken, in wok of om gewoon in een stamppot te verwerken samen met een goed stuk vlees, een sudderlapje, rookworst, of spek passen heel goed bij dit gerecht. In het onderstaand recept heb ik magere dobbelsteentjes spek en een halve verse grove rookworst gebruikt.

Groene kool stamppot met spek

  • groene kool stamppot met spek5 grote kruimige aardappels
  • 1 groene kool (in dunne repen gesneden)
  • 200 gram magere dobbelsteentjes spek
  • 1 rookworst (plakjes in halve maandjes snijden)
  • 1 ui (grof gehakt)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 chilipeper (gedroogd)
  • 1 tomaat (in blokjes)
  • 1 blaadje laurier
  • (evt. blokje roomboter voor extra smeuïge smaak)

Neem een grote pan doe daar de aardappels in zorg dat deze net onder water staan. Dan de kool er bovenop met het laurierblaadje. Koken voor ongeveer 25 minuten (als de kool zacht van kleur veranderd is het gaar)

Ondertussen in een hapjes pan de spek, rookworst, ui goed bakken met aanhangend vet van het spek en de worst. Dit even laten staan op zacht vuur.(10 minuten)

De tomaat na 10 minuten toevoegen samen met de fijngehakte gedroogde chilipeper (evt de zaadjes weglaten voor een minder pittig effect), nog even 3 minuten aanbakken en vervolgens uitzetten

Aardappels en kool afgieten en even laten drogen. Bewaar het kookvocht. Verwijder het laurierblad. Stamp dan aardappelen en kool goed. Voeg wat kookvocht toe zodat de juiste structuur ontstaat. Breng op smaak met kaneel en schep nog eens goed om.

Dien op met het mengsel van spek, rookworst en tomaat.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Pien zegt

    Fantastisch recept voor een groente die weinig smaak heeft van zichzelf en een beetje opgepimpt moet worden. Dit ga ik zeker meer klaarmaken!

    1. Redactie zegt

      Leuk dat je het deelt Pien! Fijn dat we iets toe hebben kunnen voegen aan je repertoire.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer