Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Groente in pindasaus met kardemomrijst

Groente in pindasaus is een heerlijk gerecht voor groot en klein. Lekker veel gezonde groenten in pindasaus met kardemomrijst. Dat word smullen vanavond.

0 892

Groente in pindasaus met kardemomrijst -We kennen allemaal kipsaté. Een lekkere spies met malse stukjes kip en satésaus gemaakt van pinda’s. Maar er zijn ook dagen dat je even geen vlees, vis of kip wilt met je gezin maar gewoon lekker groenten. Maar die pindasaus is wel heel erg lekker. Dit is een gerecht met goed verkrijgbare groenten die je gewoon op iedere markt vind of bij de groenteboer met een milde pindasaus. Om het gerecht wat meer diepgang te geven heb ik de rijst extra smaak gegeven, namelijk met kardemom. Door rijst te kruiden kan het gerecht extra diepgang krijgen.

Waarom rijst kruiden

Rijst is naturel van zichzelf al erg lekker maar door er extra smaak aan te geven kun je in het gerecht meer diepgang brengen. Zo hebben we in dit gerecht twee kardemom-peulen aan de rijst toegevoegd tijdens het koken. Maar een kaneelstokje, steranijs, laurier of zest van een citroen doen het ook erg goed. Laat je verassen door de smaak die je rijst krijgt. Let wel goed op dat je de smaak combineert met het gerecht dat je maakt. Gebruik je bijvoorbeeld kaneel in je gerecht dan kan je ervoor kiezen dit terug te laten komen in de smaak van je rijst.


Groente in pindasaus met kardemomrijst

Recept voor 3 á 4 personen

  • 400 gram jasmijn rijst
  • 2 peulen kardemom
  • 2 el. zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 snuf komijnpoeder
  • 1 snuf korianderpoeder
  • 150 gram prei
  • 150 gram wortel
  • 250 gram knolselderij
  • 1 handje gesneden peterselie

Voor de pindasaus

  • 5 eetlepels pindakaas
  • 150 ml. melk
  • 1,5 eetlepels ketjap
  • 1 theelepels sambal manis
  • 1 eetlepels gembersiroop
  • snufje zout

Garneren

  • gebakken uitjes
  • bosui

Kook als eerste de rijst volgens de verpakking. Je kan Jasmijn rijst gebruiken maar ook gewone witte rijst of zilvervliesrijst, wat je zelf het lekkerste vind. Voeg aan het kook water de 2 kardemompeulen toe. Ze zullen hun smaak afgeven aan het kookwater en daarmee ook aan de rijst.

Wist je dat iedere rijstsoort zijn eigen bereidingswijze heeft? Zo kookt een basmati rijst heel anders dan een zilvervliesrijst, dit heeft vooral met de hoeveelheid water te maken die je nodig hebt voor het koken.

Maak de prei schoon door hem doormidden te snijden en goed te wassen tussen de bladeren. Snij de prei in kwarten en vervolgens in reepjes. Snij de wortel in fijne blokjes (brunoise) evenals de knolselderij. Maak de ui schoon en snipper deze. Hak de knoflook fijn.

Zet een hapjespan op het vuur en doe hier de zonnebloemolie in. Fruit eerst zachtjes de ui en de knoflook.Voeg een snuf komijnpoeder en korianderpoeder toe. Voeg vervolgens de wortel en knolselderij toe en bak deze zachtjes voor 10 minuten of tot ze bijna gaar zijn. Voeg dan de prei en peterselie toe en bak nog 1 minuut. Je groenten zijn nu klaar voor de saus.

In de 10 minuten dat de wortel en knolselderij bakt kun je de pindasaus maken. Doe de pindakaas en melk in een pannetje en roer dit net zo lang tot het een gladde massa is geworden. Voeg nu de ketjap, sambal en gembersiroop toe. Breng het op smaak met een snufje zout. De pindasaus is heel mild, met als reden dat dit voor kinderen wat toegankelijker is. Als je kind gewend is aan de smaak kun je de pindasaus pittiger maken naar wens.

Voeg de pindasaus toe aan de hapjespan met groenten en roer het nog even door. Serveer de groenten met pindasaus en de rijst. Snij wat bosui in fijne ringen en sprinkel deze over het gerecht. In de toko en supermarkt kun je zakjes gebakken uitjes kopen. Deze geven voor jezelf een extra lekkere crunch aan het gerecht. Serveer ze in een apart schaaltje op tafel zodat iedereen naar wens het kan gebruiken.

Tip: Gebakken uitjes geven een extra crunch aan de groente in pindasaus

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer