• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, december 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Gebak

Groese paptaart, een Zeeuwse lekkernij

door Samantha
in Gebak, Recepten
0
0
Groese paptaart, een Zeeuwse lekkernij

Groese paptaart, een Zeeuwse lekkernij – Als ik aan Zeeland denk, denk ik al snel aan vis, mosselen, oesters noem maar op, maar zoetekauw als ik ben ging ik op zoek naar zoete Zeeuwse specialiteiten en gelukkig die zijn er ook, denk bijvoorbeeld aan de Zeeuwse boterbabbelaar maar ook deze Groese paptaart.

Tijdens mijn zoektocht naar zoete Zeeuwse specialiteiten kon het niet anders of ik kwam de Groese paptaart tegen. Een alom bekende lekkernij in Groede en omstreken, dat deze lekkernij nog niet verder in Nederland is doorgebroken verbaasd me als ik hem eenmaal geproefd heb.

De Groese paptaart is een rond taartje gemaakt van gistdeeg welke voor het bakken wordt gevuld met een soort vanillevla en waar vlak voor het eten bruine suiker over wordt geschept. Het doet een beetje denken aan een puddingbroodje met het verschil dat in de Groese paptaart de pudding wordt meegebakken in het broodje.

Oude traditie

De Groese paptaart kent een eeuwenoude traditie; Op de eerste woensdag in oktober vierden de boeren in Groede dat het oogstseizoen ten einde liep, na het betalen van hun erfpacht werd dit gevierd door onder andere samen paptaart te eten.

Een echte Groese paptaart wordt nog altijd gebakken in een authentieke oven door de huisbakker van het Vlaemsche Erfgoed, maar ook in je eigen oven kun je heerlijke exemplaren van deze Groese paptaart bereiden.

Groese paptaart, een Zeeuwse lekkernij

Begin met het bereiden van het deeg;

  • 250 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 6 gram gedroogde gist
  • 75 ml melk
  • 1 ei
  • 40 gram witte basterd suiker
  • 40 gram boter (kamertemperatuur)

Zeef de bloem en vermeng dit met het zout. Maak van de bloem een berg op je werkblad met in het midden een kuiltje. In het kuiltje doe je de melk, de gist, het ei, de suiker en de boter. Meng de ingrediënten in het kuiltje met je vingertoppen goed door elkaar en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Kneed het geheel nu door tot je een soepel deeg hebt.

Maak van het deeg een bal en leg deze in een bebloemde kom, dek af met een vochtige doek en laat op kamertemperatuur een uur rijzen. Na een uur het deeg nogmaals doorkneden en opnieuw een uur laten rijzen. Herhaal dit nog 2 maal. In totaal staat je deeg dus 4 uur te rijzen.

Terwijl het deeg rijst maak je alvast de papvulling;

  • 400 ml melk
  • Snuf zout
  • 2 kaneelstokjes
  • 40 gram rijstebloem
  • 40 gram basterd suiker
  • 1 ei
  • 1 el rozenwater

Splits het ei en roer de eidooier met de suiker en de rijstebloem los tot een romig geheel. Doe de melk met het zout en het kaneelstokje in een pan en breng zachtjes aan de kook. Voeg wat van de warme melk en het rozenwaterwater bij het eidooiermengsel en klop het goed los en doe het terug in de pan bij de overige melk. Laat het geheel twee minuten doorkoken. Schep over in een schaal en laat iets afkoelen. Klop het eiwit nu stijf in een vetvrije kom met een vetvrije garde en spatel vervolgens door de pap.

Zodra het deeg klaar is met rijzen neem je het uit de kom en verdeelt het in acht gelijke stukken (ongeveer 55 gram per stuk), draai er ballen van en rol iedere bal uit tot een rondje met een doorsnee van ongeveer 12 cm. Leg de rondjes op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze zo 10 minuten rusten en krul dan de randjes van ieder rondje iets om (ongeveer 2 cm) zodat er een bakje ontstaat.

De bakjes kunnen nu gevuld worden met de pap. Je kunt de pap met een lepel op de deegrondjes scheppen, je kunt ook een spuitzak vullen met de pap en het erop spuiten.

Bak de taartjes nu 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Laat ze iets afkoelen en bestrooi ze flink met bruine suiker.

 

DeelPin31TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

bonne femme
Hoofdgerecht

Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

kerstster
Bakken

De kerstster een bijzonder variatie op de kerststol

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Pannenkoek met ham en kaas
Pannenkoeken

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje
Stoofschotel

Hollands stoofpotje; van runderlappen

carpaccio van ossenhaas
Voorgerecht

Carpaccio van ossenhaas

kaassoesjes
Hapjes

Kaassoesjes; eens iets anders bij de borrel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Oud Hollandse broodjes Broodje Bal Gehakt
Specials

Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie

Superbekende Oud Hollandse broodjes. Heel simpel te maken en bij de juiste ingrediënten ook erg lekker! 3 x Oud Hollandse broodjes.

Check het recept of lees de info
Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

Recept in de picture

bonne femme
Hoofdgerecht

Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Alle restjes groente gaan mooi op als je bonne femme maakt. Dit groentegerecht is heerlijk bij een karbonade of stukje kip.

Check het recept of lees de info
Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

kerstster

De kerstster een bijzonder variatie op de kerststol

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen