Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Groningse Harira soep van de Kleinste Soepfabriek

452

Groningse Harira soep van de Kleinste Soepfabriek

Harira is een soep die oorspronkelijk uit Marokko komt. Deze kruidige soep wordt vaak tijdens de ramadan na zonsondergang gegeten. Men zegt dat een  kom Harira en een dadel weer nieuwe energie geven. Dit komt doordat de soep veel verschillende ingrediënten bevat en dus veel verschillende vitamines. Iedere Marrokaanse moeder maakt zo haar eigen versie van deze heerlijke maaltijdsoep. De combinatie van kaneel, kurkuma, komijnzaad, diverse groente en kikkererwten is erg goed gekozen. In de Groningse versie van de Kleinste Soepfabriek ontbreekt het lamsvlees, maar dat mis je absoluut niet. Serveer er bijvoorbeeld dadels en een platbrood van durum-bloem met sesamzaadjes bij.

 “Tip van de Kleinste Soepfabriek: Harira is lekker met een extra scheut olijfolie, een kneep verse citroen en een lepeltje harissa (scherpe pepersaus).”

 Wat heb je nodig voor 2,5 liter vegetarische Harira:

  • 50 gr gedroogde kikkererwten (of neem eventueel 100 gr kikkererwten uit blik)
  •  1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 90 gr wortel
  • 120 gr aardappel
  • 50 gr bleekselderij
  • Het soepboek van de Kleinste Soepfabriek2 el olijfolie
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • snufje cayennepeper
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 2 l water
  • 90 gr rode linzen
  • 90 gr tomatenpuree (ik heb verse tomaten gebruikt)
  • 50 gr vermicelli
  • 10 gr bladkoriander
  • 10 gr peterselie
  • 1 tl zeezout
  • versgemalen zwarte peper

 

Let op! Wanneer je gedroogde kikkererwten gaat gebruiken, laat deze dan minimaal 8 uur van te voren weken in ruim koud water.

Zo maak je de soep: Giet de geweekte kikkererwten af en doe deze samen met vers water in een pan en kook ze in 1,5 á 2 uur gaar. Snij de ui en knoflook in kleine stukjes, schrap de wortel en schil de aardappel en maak er kleine blokjes van. Snij de bleekselderij in halve maantjes. Verhit olijfolie in een pan en fruit hierin de stukjes ui en knoflook. Voeg dan de specerijen toe en bak deze even kort mee. Giet het water erbij, de gewassen linzen en de tomatenpuree. Breng het geheel aan de kook en doe dan ook de wortel, aardappel en bleekselderij in de pan. Laat de soep 15 minuten koken. Voeg de kikkerwten toe en blijf roeren totdat de soep langzaam begint te binden. En als laatst gaat de vermicelli erbij. Zodra de vermicelli beetgaar is de verse groene kruiden, zout en peper toevoegen en klaar is de soep.

“Tip van de Kleinste Soepfabiek; wanner je de soep iets te dun vindt, los dan een schepje aardappelmeel op in koud water en doe het dan pas in de pan. De soep zal nu binden.”

Bron: Soepboek van de Kleinste Soepfabriek [bol_product_links block_id=”bol_539b02fcbb341_selected-products” products=”9200000022412483" name=”Soepboek” sub_id=”” link_color=”003399" subtitle_color=”000000" pricetype_color=”000000" price_color=”CC3300" deliverytime_color=”009900" background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2" width=”250" cols=”1" show_bol_logo=”undefined” show_price=”1" show_rating=”1" show_deliverytime=”1" link_target=”1" image_size=”1" admin_preview=”1"]

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer