Gua bao met pulled chicken – Een luchtig gestoomd broodje afkomstig uit Taiwan, dat is een gua bao. Het lijkt een beetje op het broodje bapao met het verschil dat bapao gestoomd wordt met de vulling erin en een gao bao vul je nadat het broodje is gestoomd. Welke vulling je gebruikt is dus geheel naar eigen smaak. In onderstaand recept tref je een vulling van pulled chicken van verse kippendijen en een lekker pittige sjalottensalsa.
Marineren van de kip
Pulled pork kennen we inmiddels al, varkensschouder lekker lang laten garen tot je het met twee vorken helemaal uit elkaar kunt plukken. Ditzelfde kun je ook doen met kip. Kies dan wel voor kippendijen die blijven ook als je ze langer gaart lekker mals. De kippendijen marineer je in olie die je mengt met de Oosterse kipkruiden. Een kruiden melange met ui en knoflook als basis. Deze basis wordt aangevuld met Indonesische specerijen als djahé, galanga en ketoembar met daarnaast wat cayennepeper voor een beetje pit en kaneel voor een licht zoetje.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Gua bao met pulled chicken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kippendijen
- 2 eetlepels Oosterse kipkruiden van Euroma
- 4 eetlepels plantaardige olie
- 5 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 3 tot 5 rawit pepertjes
- 2 stengels sereh (citroengras)
- 1/2 theelepel trassi
- 3 eetlepels plantaardige olie
- 1 limoen
- 250 gram bapaomeel (eventueel vervangen door patentbloem)
- 1 theelepel gedroogde gist
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel plantaardige olie
- ca 75 milliliter handwarm water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Gua bao met pulled chicken en sjalotensalsa:
Pulled chicken:
Meng de olie met de kruiden en marineer hierin de kippendijen voor minimaal 24 uur. Leg de kip met marinade vervolgens in de slowcooker en laat op stand “low” 4 uurtjes sudderen. Geen slowcooker, laat dan op lage temperatuur in de oven garen. Trek vervolgens de kip met twee vorken los.
Sjalottensalsa:
Pel de sjalotten en snijd ze in ringen, pel de knoflook en snijd deze zeer fijn. Verwijder uit de pepertjes de zaadjes en snijd de pepertjes in ringen Verwijder van de sereh de buitenste bladen en snijd de sereh in ringen. Verkruimel de trassi. Verhit de olie in een koekenpan. Doe zodra de olie heet is alle ingrediënten (m.u.v de limoen) in de pan en roer even 10 seconden goed om. Doe in een schaaltje en knijp de limoen er over uit en strooi wat rasp van de limoenschil erover.
Gestoomde broodjes:
Doe alle ingrediënten met uitzondering van het water in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan en schenk het water erbij. Voeg eventueel meer of minder water toe, in ieder geval tot je een mooi, soepel deeg hebt. Neem het deeg uit de kom en vorm er een bal van. Vet een kom lichtjes in en laat de deegbal hier minimaal 1 uur op kamertemperatuur in rijzen.
Knip tijdens het rijzen een stuk bakpapier in 12 vierkantjes van ongeveer 10 × 10 cm.
Verdeel het deeg na het rijzen in 6 gelijke stukken. Rol ieder stuk uit tot een rond met een doorsnee van 12 tot 15 cm. Leg een velletje bakpapier op de cirkel en klap de cirkel dubbel. Doe dit bij alle 6 stukken. Leg de broodjes nu op de overige stukjes bakpapier, door aan de onderkant ook een stukje bakpapier te doen plakken de broodjes niet aan het stoommandje vast.
Zet een pan met kokend water op het vuur en zet hier een stoommandje op. Afhankelijk van de grootte van je stoommandje leg je een aantal broodjes in het mandje. Houd er rekening mee dat ze groter worden tijdens het stomen. Ik heb een mandje met een doorsnee van 30 cm en stoom er 3 tegelijk. Stoom de broodjes nu 8 minuten.
Neem de gua bao uit het mandje, verwijder het bakpapier en vul ze met de pulled chicken.
Serveer met de sjalotensalsa en chilisaus.