Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hangop met sinaasappelsiroop en speculaas

Sinterklaas is in het land, dus dat betekent volop lekkers eten als pepernoten, marsepein en speculaas. En of dat nog niet genoeg is, kunt u alvast in de sfeer komen met dit heerlijke toetje. Hangop kun je tegenwoordig in de supermarkt kopen, maar dat is eigenlijk onzin. Het is namelijk gewoon yoghurt die je ‘ophangt’ – vroeger gebeurde dat in een kaasdoek boven de gootsteen – en een paar uur laat uitlekken totdat hij dikker wordt. Zodra hij dikker wordt, wordt hij ook romiger van smaak. Dat maakt hangop een aantrekkelijk toetje, helemaal als je er nog een lekker smaakje aan toe voegt. Zoals in dit geval een sinaasappelsiroop en lekkere gebrokkelde speculaasjes. Als je de tijd dat de yoghurt staat uit te lekken buiten beschouwing laat, is het een toetje dat vrij rap klaar is. Wedden dat u, als u eenmaal de smaak te pakken heeft, dit vaker gaat klaarmaken?


Hangop met sinaasappelsiroop en speculaas

Nodig voor 3 personen:

  • Hangop met sinaasappelsiroop en speculaas1 liter yoghurt naar keuze (zelf gebruikte ik biogarde)
  • 2 (liefst biologische) sinaasappels
  • 4 à 5 eetlepels suiker
  • 1 à 2 eetlepels vanillesuiker
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kardemom
  • 4 kruidnagels
  • 1 eetlepel Cointreau, Grand marnier of Quarente y tres (43)
  • 3 speculaasjes

Voor de hangop gebruikt u een grote zeef of vergiet. Hierin legt u een schone theedoek (ik spoel hem altijd even uit en wring hem dan uit, zodat je geen wasmiddel meer ruikt). De zeef of het vergiet zet u weer op een bak, mengkom of pan. Het maakt niet uit waarin, als de zeef of vergiet er maar goed in blijft hangen. U schept de yoghurt in de theedoek en laat alles 5 uur staan, gewoon op het aanrecht, dat kan geen kwaad.

Na 5 uur is ongeveer nog maar de helft over. Het vocht gooit u weg. De hangop klopt u even met een houten spatel op en mengt u met de vanillesuiker.

Wanneer u tijd en zin heeft ergens in die vijf uur wachten, maakt u de siroop. Snijd een paar schilletjes van de sinaasappels en pers de sinaasappels uit. Doe het sap en de schilletjes in een (liefst roestvrijstalen) pannetje. Zet het pannetje op een zacht vuurtje. Voeg daaraan de 4 à 5 el. suiker toe, de kaneel, kardemom, kruidnagels en de drank. Laat het onveer 20 à 25 minuten inkoken tot een siroopje. Zet het vuur uit en zeef het mengsel. Giet de siroop in een kannetje tot gebruik.

Verdeel de hangop over drie schaaltjes, verdeel ook de siroop hierover, en verkruimel boven elk schaaltje een speculaasje. Eventueel nog garneren met een paar sliertjes sinaasappelschil. Mmmmmm…..

Printen

Reacties zijn gesloten.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More