Albondigas of Spaanse Gehaktballetjes – Wie houdt er niet van gehaktballetjes? Over de hele wereld worden gehaktballetjes gemaakt en gegeten. Zo ook in Spanje. Daar heten ze albondigas en worden ze vooral als tapa gegeten, geserveerd in een pittige tomatensaus. In iedere tapasbar kun je ze bestellen en ze smaken overal net een beetje anders. Behalve als tapa, met een drankje erbij, kun je zo ook heel goed bij een warme maaltijd serveren. Lekker met een Spaans aardappelgerecht als patatas bravas en een salade. Ook met wat lekker vers stokbrood zijn de Spaanse gehaktballetjes heerlijk. En je kunt ze ook makkelijk zelf maken met het recept onderaan de pagina.
Albondigas maak je makkelijk zelf
Het zelf maken van albondigas is niet moeilijk. Voor dit recept gebruik je halfom kalfs- en lamsgehakt (van de Turkse slager). Je kunt ook gewoon rundergehakt of halfom varkens- en rundergehakt nemen. Gebruik het gehakt waaraan jij de voorkeur geeft. Als je extra pittige gehaktballetjes wilt, gebruik dan wat extra chilipeper, als je ze minder pittig wilt, verminder je de hoeveelheid peper, of laat je die helemaal weg.
En natuurlijk maak je met dit recept ook de tomatensaus zelf
Het lekkerst worden de albondigas natuurlijk als je ze serveert in een zelfgemaakte tomatensaus. Ook die saus maak je makkelijk en snel zelf. In het recept is passata gebruikt. Natuurlijk kun je die ook zelf maken van verse tomaten, maar een pak of een fles passata scheeltje je in dit geval veel werk.
Albondigas zijn van tevoren klaar te maken
Je kunt dit gerecht een dag van tevoren klaarmaken. Dat is zeker makkelijk als je een borrel of een feestje geeft. Bereid de albondigas en de tomatensaus dan volgens het recept. Maar leg de gehaktballetjes nog niet in de saus. Dit doe je op het moment dat je ze weer gaat opwarmen. Bewaar de Spaanse gehaktballetjes en de saus tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Albondigas of Spaanse Gehaktballetjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gehakt naar keuze
- 1 kleine, rode ui, zeer fijn gehakt
- 3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
- ½ rode chilipeper, met of zonder zaad, zeer fijn gehakt
- 10 gram bladpeterselie, zeer fijn gehakt
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 2 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel zout
- 30 gram panko of paneermeel
- 1 ei
- olijfolie om te bakken
- 1 kleine, rode ui, fijn gesnipperd (tomatensaus)
- ½ rode chilipeper, zonder zaad, fijn gesneden (tomatensaus)
- 1 teentje knoflook, gehakt (tomatensaus)
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder (tomatensaus)
- 500 ml gezeefde tomaten (tomatensaus)
- olijfolie om te bakken (tomatensaus)
- *optioneel: extra gehakte peterselie voor de garnering (tomatensaus)
Bereidingswijze van dit recept
Handig: Als je in het bezit bent van een staafmixer met een hakmolen, gebruik die dan om de ui, knoflook, chilipeper en peterselie voor de gehaktballetjes fijn te hakken. Als je geen staafmixer hebt snijd je de ingrediënten met een mes heel fijn.
Zo maak je de Spaanse gehaktballetjes:
Doe de fijngehakte ui, knoflook, chilipeper, peterselie, gerookt paprikapoeder, oregano, zout, panko of paneermeel en het ei met het gehakt in een kom en meng alles goed door elkaar. Vorm balletjes die net iets kleiner zijn dan een golfbal, dan zul je uitkomen op ongeveer 25 stuks.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Bak de balletjes rondom bruin. Zet het vuur wat lager en bak ze in nog ongeveer 8 minuten gaar. Zet even apart.
Zo maak je de tomatensaus:
Verhit wat olie in een sauspan. Bak hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de chilipeper toe en bak die even mee. Doe de gerookte paprikapoeder erbij en bak die ook heel even mee. Schenk de gezeefde tomaten in de pan. Laat de saus ongeveer 15 minuten op een laag vuurtje pruttelen.
Als je de Albondigas direct serveert, warm de gehaktballetjes dan nog even op. Doe ze over in een schaal en schenk de warme saus er over. Bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie. Geef er prikkertjes of tapasvorkjes bij of steek ze er in.
Tafel lekker !!