Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Beef jerky; vlees voor avontuurlijke mannen

Zo makkelijk is Beef Jerky: dunne plakken mager rundvlees marineren, droog deppen en een paar uur laten drogen in de oven. Of op de BBQ natuurlijk!

0 14.281

Beef Jerky; vlees voor avontuurlijke mannen – Beef Jerky is gekruid en gedroogd vlees dat zijn oorsprong vond bij de Indianen uit Zuid Amerika. ’Jerky’ zou de Amerikaanse verbastering zijn van het Indiaanse ‘Char’ki’ dat – hoe kan het ook anders – gedroogd vlees zou betekenen. In (Noord) Amerika is het heel populair bij (mannelijke) buitensporters. Het blijft maanden goed en is bij uitstek stoer (mannen)voedsel voor onderweg in de natuur. Daarnaast is het verschrikkelijk lekker. Je eet het als snack. In Nederland vind je het soms bij buitensportwinkels en als je geluk hebt in je supermarkt.

Onze supermarkt verkocht het een tijdje, omdat er bij ons in de buurt heel veel Amerikanen wonen. Maar tja, een zakje van krap 40 gram voor 4 euro, daar is natuurlijk nauwelijks markt voor. Exit Beef jerky. Zelluf maken dus. Vele malen goedkoper en niet eens moeilijk eigenlijk. Je hebt vooral geduld nodig. Leuk voor avontuurlijke mannen en vrouwen om zelf te maken dus, maar ook een mooi cadeau van de kinderen voor vaderdag (mits je vader geen vegetariër is natuurlijk).


Tips voor het maken van Beef Jerky:

 • Laat de slager het vlees in dunne plakken van 3 à 4 mm snijden, dat scheelt jou heel veel werk en tijd! Koop anders vlees aan één stuk als het kan, dat snijdt het makkelijkste.
 • Koop het liefst mager rundvlees. Vet droogt niet goed en wordt uiteindelijk ranzig.
 • Je hoeft niet per se het dure biefstuk te kopen. Runderlappen (mits niet doorregen) of sucadelappen werken ook prima.
 • Twijfel je over de kwaliteit van het vlees? Voeg een beetje baksoda toe aan de marinade, daar wordt het vlees mals van.

TIP: oorspronkelijk wordt het vlees niet alleen gedoogd maar ook een beetje gerookt. Om die subtiele rooksmaak te krijgen kun je gerookt paprikapoeder gebruiken (verkrijgbaar bij sommige supermarkten, Dille en Kamille en Winkels die Spaanse en Mediterrane producten verkopen) of nog wat rookzout (supermarkt) toevoegen.

Beef Jerky; vlees voor avontuurlijke mannen

Voor +/- 200 gram Beef Jerky:

 • 500 gr. mager rundvlees (ik gebruikte sucadelappen)
 • 6 el. Worcestersaus
 • 4 el. (Japanse) sojasaus
 • 2 à 3 el. ahornsiroop of honing
 • 1 el. paprikapoeder
 • 1 tl. knoflookpoeder
 • 1 tl. uienpoeder
 • ½ tl. vers gemalen peper
 • ½ tl. chilivlokken

Eventueel:

 • 1 tl. gerookt paprikapoeder of ½ tl. rookzout

Als je het vlees niet door de slager hebt laten snijden, kun je het vlees het beste 2 uur in de vriezer leggen, voordat je het gaan snijden. Snijd het vervolgens in dunne plakken van 3 à 4 mm dik.

Doe de overige ingrediënten in een mengkom en roer alles even goed door. Wentel de plakken vlees één voor één in de marinade en zorg ervoor dat de marinade overal op het vlees zit.

Laat het vlees afgedekt minstens 3 uur (maar een nachtje mag ook) in de ijskast marineren.

Zet vervolgens de oven aan op 80 graden en haal het grillrooster eruit. Misschien heb je nog een fijner rooster, dat werkt nog prettiger.

Dep alle plakken vlees goed droog met voldoende keukenrol en schik ze naast elkaar (niet over elkaar laten komen!) op het rooster. Laat in ongeveer 3 à 3 ½ uur drogen. Doe af en toe de oven even open, dan kan het vocht ontsnappen.

Het vlees is klaar als het leerachtig is: droog, maar nog wel soepel. Knip de repen vlees in stukjes en bewaar in een goed afsluitbare pot. Het blijft maanden goed.

BBQ TIP! Je kunt het vlees ook, wanneer je klaar bent met de barbecue en de barbecue nog na staat te roken op een zacht pitje, op de barbecue leggen. Gegarandeerde lekkere rooksmaak!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer