• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Bitterballen met kip en ras el hanout

door Elise de Haan
in Hapjes
1
0
Bitterballen met kip en ras el hanout

Bitterballen met kip en ras el hanout – Het staat bij een heleboel mensen op de kook-bucketlist: zelf bitterballen maken. Bitterballen zijn in Nederland een favoriete snack en je ziet op social media en allerlei foodwebsites de lekkerste variaties voorbij komen. Omdat het best een bewerkelijke aangelegenheid lijkt, komt het er vaak niet van om het zelf eens te proberen. Eigenlijk best jammer, want zo verschrikkelijk ingewikkeld is het helemaal niet.

Weet je dat je voor het maken bitterballen heel goed restjes vlees of kip kunt gebruiken? Restjes vlees die je hebt gebruikt om bouillon van te trekken, restjes gebraden kip, kalkoen, wild, je kunt ze allemaal gebruiken om er een heerlijke salpicon voor bitterballen met kip van te maken. Salpicon? Dat is het officiële woord voor de vulling in bitterballen of kroketten. Dat je het even weet! Lekker Tafelen heeft een heerlijk recept gemaakt voor deze hapjes of snacks. De bitterballen met kip en ras el hanout.

Bitterballen maken is geen klusje dat je even in een half uurtje doet. Daar kwamen we wel achter nadat we ons er eens goed in verdiepten. Na het bestuderen van een heleboel recepten, vooral om duidelijkheid te krijgen over de stevigheid van de vulling, kwamen we tot onderstaand recept. Je maakt een ragout, vult deze met kip etc. Vervolgens moest dit ijskoud worden. Dus de hele nacht in de koelkast. Je bent er dus wel even zoet mee. Maar het is beslist de moeite allemaal waard. De bereidingstijd in het recept is de tijd dat je er daadwerkelijk mee bezig bent. Exclusief de wachttijd dus.

De volgende dag is het balletjes draaien. Je haalt er ongeveer 60 uit de ragout met 400 gram kip. Als je dit te veel vindt pas dan de hoeveelheden aan. Je kunt bitterballen met kip echter ook prima invriezen. En dan zijn ze na het frituren nog net zo lekker. Best handig dus om een voorraadje te hebben. Want als je eenmaal zelfgemaakte bitterballen hebt geproefd….

Bitterballen draaien
Bitterballen met kip en ras el hanout
kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Bitterballen met kip en ras el hanout

Porties: ca. 60 stuks
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 400 gram gaar kippenvlees, klein gesneden
  • 1/2 rode paprika, zeer fijn gesneden
  • 1 sjalot, zeer fijn gesnipperd
  • 15 gram bladpeterselie, gehakt
  • 8 gram gelatineblaadjes
  • 2 el ras el hanout
  • 125 gram bloem
  • 125 gram roomboter
  • boter of olie om te bakken
  • 500 ml kippenbouillon
  • zout
  • eieren (om te paneren)
  • bloem (om te paneren)
  • paneermeel of panko (om te paneren)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je bitterballen met kip en ras el hanout:

Week de gelatine in wat koud water.

Bak in een grote koekenpan de sjalot en de paprika beetgaar. Voeg de ras el hanout toe en bak deze even mee. Roer vervolgens de kip en de peterselie er door. Haal alles uit de pan en zet even weg.

Smelt 125 gram boter in de koekenpan. Voeg in één keer de bloem toe en roer deze er goed doorheen. Bak dit mengsel in ongeveer 3,5 minuten, op een laag vuurtje gaar. Het is belangrijk dat de bloem echt gaar wordt, anders smaakt de ragout naar bloem.

Roer dan in gedeeltes de bouillon er door, zodat deze goed opgenomen wordt. Breng het geheel aan de kook en roer de uitgeknepen gelatine er door. Voeg dan het kipmengsel toe en meng alles goed door elkaar.

Giet de ragout over in een wijde schaal. Laat afkoelen, denk af met plastic folie en zet een hele nacht in de koelkast om op te stijven.

De volgende dag:

De ragout voor de bitterballen met kip moet nu heel stevig zijn.

Zet 3 diepe borden klaar. Een met bloem, een met wat losgeroerd ei, en een met paneermeel of panko.

Rol van de ragout vervolgens balletjes van ongeveer 18 gram. Dit lijkt klein, maar door de paneerlagen krijgen ze uiteindelijk echt het formaat van een bitterbal.

Rol de balletjes door de bloem, dan door het ei, vervolgens het paneermeel. Dan nog een keer door het ei, en nog een keer door het paneermeel.

Frituur de bitterballen 3 minuten in olie of frituurvet van 180 graden. Laat even uitlekken op keukenpapier.

Je kunt de bitterballen invriezen door ze los van elkaar op een bord te laten bevriezen. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in zakjes of doosjes bewaren. Bevroren bitterballen frituur je 5 minuten op 180 graden.

Heb je de smaak te pakken gekregen? In plaats van kip kun je natuurlijk ook ander vlees, garnalen etc., en andere kruiden gebruiken!

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin23Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bruschetta met paddenstoelen
Hapjes

Bruschetta met paddenstoelen

kaasdomino
Hapjes

De kaasdomino; ouderwets lekker

chips maken van aardappels
Hapjes

Chips maken van aardappels

Loempia maken
Hapjes

Loempia maken? Zo doe je dat

Rookworst met katenspek
Hapjes

Rookworst met katenspek

Rookworst met halloumi
Hapjes

Rookworst met halloumi; voor bij de borrel

Bruschetta met gegrilde groenten
Hapjes

Bruschetta met gegrilde groenten

Kaasstengels
Hapjes

Kaasstengels; de snack waar iedereen trek van krijgt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen