Bladerdeeghapje met zalm – Lekkere hapjes bij de borrel maak je makkelijk zelf. Het is leuk om je gasten lekkere zelfgemaakte hapjes te kunnen presenteren en het is eigenlijk ook vrij snel gemaakt. Zelf een bladerdeeghapje met zalm maken heeft als groot voordeel dat je weet dat er ook echt zalm in zit, dat is bij gekochte versies niet altijd het geval. Bovendien kun je de hapjes kruiden zoals jij dat graag lust. Lekker pittig of juist zacht en mild van smaak. Gebruik wel verse zalm, blikzalm wordt veel te droog tijdens het bakken en is totaal niet smakelijk.
Koop koelverse bladerdeeg of maak hem zelf
Je kunt natuurlijk zelf bladerdeeg maken. Dit is best een tijdrovende klus en het geeft niet altijd het gewenste resultaat. Vooral als je hapjes maakt, wil je dat het snel en makkelijk is. In iedere supermarkt vind je rollen koelverse bladerdeeg, die perfect zijn om bladerdeeghapjes met zalm mee te maken. Het is makkelijk en het kan bijna niet fout gaan. Verwerk bladerdeeg wel altijd koud voor het mooiste resultaat. Snijd het deeg ook altijd met een scherp koksmes of met een pizzasnijder. Hoe strakker de randen, zijn hoe mooier en luchtiger het eindresultaat.
Een vulling van pure verse zalm
Geef je bladerdeeghapje met zalm wel genoeg smaak
Een bladerdeeghapje is al vrij snel saai, omdat je vooral bladerdeeg eet. Het is daarom belangrijk om de vulling goed te kruiden. Net iets zouter en pittiger dan als je verse zalm in de pan zou bakken. Je kunt hiervoor sojasaus gebruiken, maar ook een hoisin- of teriyakisaus zijn erg lekker om de zalm mee te kruiden. Laat de zalm een kwartiertje in de saus trekken voor je het bladerdeeghapje vult. Verwijder overtollig vocht en vul het bladerdeeg, waarna je het direct bakt. Laat je de hapjes te lang ongebakken staan dan laat de vulling vocht los en is het lastig om ze krokant te bakken.
Maak je meerdere soorten, let dan op de afwerking
Als je zelf bladerdeeghapjes met zalm, of een andere vulling, maakt, is het soms zo dat je meerdere soorten gelijk maakt. Belangrijk is het dan om de afwerking bij iedere soort anders te doen, zodat je de soorten uit elkaar kunt houden. Het is na het bakken namelijk niet altijd goed te zien, wat welke smaak is. Gebruik alleen ei- strijksel of strooi er nog extra sesam overheen. Gebruik paneermeel, kruiden of specerijen, let er wel altijd op dat de smaak van de inhoud moet matchen met de afwerking.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Bladerdeeghapje met zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol bladerdeeg, koelvers
- 250 gram verse zalm
- 1 ei
- 1 eetlepel soja, hoisin- of teriyakisaus
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een bladerdeeghapje met zalm:
Snijd het eventuele vel van de zalm en snijd de zalm in kleine blokjes. Doe ze in een kommetje en breng ze op smaak met een saus naar keuze en zout en peper. Houd je van iets pittiger dan kun je in plaats van de peper een klein beetje sambal toevoegen. Laat dit 10 minuten staan om te marineren.
Klop het ei los met een beetje zout, om het bladerdeeg mee vast te plakken en te bestrijken.
Rol het bladerdeeg af en snijd van de plak 3 banen van ongeveer 11 cm breed. Besmeer de randen dun met het losgeklopt ei en verdeel de blokjes zalm gelijkmatig in een baan in het midden van iedere reep. Bestrooi ze met een beetje sesamzaadjes en vouw ze dicht. Druk de randen goed aan.
Snijd iedere reep in stukjes van ongeveer 5 cm en leg ze met de snijkanten tegen elkaar, op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer de bovenkant van het bladerdeeghapje met zalm dun in met het ei-strijksel en bestrooi met een beetje sesam.
Bak de hapjes op minimaal 180 graden. Bak je op een lagere temperatuur, dan zullen de laagjes niet zo fijn bladeren. Leg ze altijd op bakpapier. Op bakmatjes van siliconen krijgen ze niet genoeg onderwarmte, waardoor je ze niet fijn gaar kunt bakken. Maak de oven ook niet te vroeg open, ook bladerdeeg kan inzakken. Eenmaal ingezakt, kun je dat je niet verhelpen door langer te bakken. Bak bladerdeeghapjes daarom direct goed gaar. Liever iets te lang dan te kort, want hapjes die niet gaar zijn, zijn niet lekker! Hoe lang je de hapjes bakt is afhankelijk van de grootte van het hapje, maar minimaal 12 minuten. Je kunt het zien als het deeg niet meer glimt, maar licht goudbruin en dof is. Check vooral de onderkant goed op gaarheid.
Tip! Je kunt bladerdeeghapjes met zalm heel goed vooraf bakken en bewaren in koelkast of diepvries. Je warmt ze eenvoudig op in een oven van 180 graden.
Tafel lekker !!