Bladerdeeghapjes met verrassend lekkere vullingen – Bladerdeeg is een heel veelzijdig deeg, zowel voor zoete als voor hartige gerechten kan dit deeg gebruikt geworden. We kennen allemaal wel de saucijzenbroodjes of de frikandellenbroodjes, gehakt of een frikandel verpakt in bladerdeeg. Maar er kan ook een heerlijke snack van gemaakt worden met een iets minder voor de hand liggende, maar zeker verrassend lekkere, vulling. Maak ze in kleine éénhapsformaatjes en zo heeft u een heerlijk hapje voor bij de borrel.
Begin met het maken van het bladerdeeg, gebruik daarvoor dit recept. Rol het bladerdeeg uit tot een dikte van ongeveer 2 mm. En snijd of steek hier vervolgens vierkantjes uit van zo’n 10 bij 10 cm.
Heeft u verschillende uitstekers dan kunt u uw hapje uiteraard iedere vorm geven die u wenst, vierkant, rond, driehoek of zelfs in de vorm van een hartje. Indien u meerdere vullingen maakt is het wellicht zelfs handig om verschillende vormen te gebruiken, zo kunt u na het bakken aan de vorm van uw hapje zien welke vulling er in zit. Gebruik voor ieder hapje 2 plakjes bladerdeeg, dus indien u 10 hapjes maakt, steekt u 20 vormpjes uit.
Bladerdeeghapjes met verrassend lekkere vullingen
De genoemde hoeveelheden zijn voor ongeveer 10 hapjes
Verwarm uw oven voor op 200 graden en zet een bakje met een geklutst ei klaar om de hapjes mee te bestrijken.
Bladerdeeghapjes met een vulling van korianderpesto en buffelmozarella
De korianderpesto maakt u zo:
- 50 gram koriander
- 150 gram geroosterde hazelnoten
- 1/2 rood pepertje
- 1 kleine teen knoflook
- 1 t/l gember
- olijfolie
Neem de koriander, inclusief de takjes, en doe deze in een vijzel, doe hierbij de hazelnoten, de knoflook, de gember en het pepertje. Stamp dit tot het fijn is en druppel er dan olijfolie bij net zolang tot er een mooie gladde massa ontstaat. Kies hiervoor een gewoon olijfolie, de extra virgine heeft zoveel extra smaak dat dit de overige smaken makkelijk overstemt.
Voor extra gemak kunt u de bereiding van pesto ook in de keukenmachine doen.
Schep nu op een plakje bladerdeeg een lepeltje pesto en daar bovenop legt u de buffelmozarella. Houd wat ruimte over langs de kantjes en smeer deze in met wat van het geklutse ei. Leg het volgende plakje erover heen en druk de kantjes goed aan.
Bestrijk de bovenkant nogmaals met het ei.
Bladerdeeghapjes met een vulling van garnaal, knoflook en peterselie
- 100 gram roomkaas
- Kleine teen knoflook
- 30 gram fijn gesneden peterselie
- 50 gram Hollandse garnalen
- Rasp van een 1/2 citroen
Meng de garnalen met het rasp van de citroen. Roer de roomkaas los en roer hierdoor heen de knoflook en de peterselie. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper. Schep een lepeltje van de roomkaas op een bladerdeegplakje. Laat de randjes vrij en maak vochtig met wat geklutst ei.
Leg boven op de roomkaas wat garnalen en dek vervolgens af met een plakje bladerdeeg. Druk de kantjes goed aan en bestrijk de bovenkant met het ei.
Bladerdeeghapjes met een vulling van feta, spinazie en zalm
- 100 gram spinazie
- 10 blokjes feta
- 50 gram zalm
Doe de spinazie met wat water in een pan en laat de spinazie gaar koken. Giet af en laat goed uitlekken en daarna drogen tussen een stukje keukenpapier. Probeer de spinazie zo droog mogelijk te krijgen zodat het vocht straks niet in uw bladerdeeg trekt. Snijd de spinazie fijn. Leg op een plakje bladerdeeg een theelepel spinazie, een blokje feta en daarbovenop wat van de zalm. Bestrijk de randje met ei en leg er een plakje bladerdeeg overheen. Druk de randjes goed aan en bestrijk opnieuw met het ei.
Bladerdeeghapjes met een vulling van jalapeñopepers, roomkaas en bacon
Halveer de pepers en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Bak de plakken bacon krokant en laat ze op een stukje keukenpapier even uitlekken, Snijd ze vervolgens fijn. Roer de roomkaas los en meng hierdoor de bacon en de bieslook. Schep een theelepel van de roomkaas op het bladerdeeg en leg hierboven op een half pepertje.
- 5 jalapeñopepers
- 100 gram roomkaas
- 4 plakken bacon
- 1 el bieslook
Bestrijk de randjes met ei en leg er een ander plakje bladerdeeg bovenop. Druk de randjes goed aan en bestrijk ze nogmaals met het ei.
Leg de bladerdeeghapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 20 minuten (tot ze goudbruin zijn) af in de oven.
Mooie recepten! Ik maak al jaren furore met bladerdeeg hapjes. Hiervoor gebruik ik plak en bak van Koopmans (rooomboter). Door mijn drukke bestaan houd ik de tijd in de keuken tot een absoluut minimum. Zelfs in Bulgarije kon ik bladerdeeg kopen. Kruiderij had ik uit Nederland meegenomen. Heel handig als je onerwacht gasten krijgt, want in een mum heb je iets voor de borrel. Rolletjes met tapenade, kaasvlinders, kaasroggetjes… met fantasie kom je een heel eind. Zelf bladerdeeg maken is uitraard nog beter.
Zelf bladerdeeg maken is lekkerder maar kost zeker meer tijd, hoewel veel van die tijd wachttijd is waarin je eventueel weer andere dingen zou kunnen doen ?Maar het bladerdeeg van Koopmans is een goed alternatief en als je dan lekkere verse producten gebruikt voor de vulling krijg je heerlijke hapjes. Met fantasie en creativiteit kom je in de keuken een heel eind.
Zou deze recepten graag kunnen pinnen op Pinterest!
kan je de hapjes een dag op voorhand maken en kan je ze invriezen
Ja hoor Elly, eenmaal gebakken kun je de bladerdeeghapjes prima invriezen. Warm ze na het ontdooien weer op in een oven van 180 tot 200 graden. Let op, de ongebakken hapjes kun je echt niet invriezen.
Ziet er allemaal erg lekker uit, maar hoe heet moet de oven?
Lijkt mij ook nog verschillend.
De oven kunt u het best, zoals vermeld, voorverwarmen op 200 graden. Alle hapjes kunt u dan in de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten afbakken.
Het hangt wel van de oven af en ook van bepaalde hoeken waar de temperatuur kan verschillen. Ook de tijd… het is belangrijk om regelmatig een blik in je oven te werpen. Af en toe openen om het vocht te laten ontsnappen is ook een must. Ik warm nooit hoger op dan 180 graden.