Bladerdeeghapje met vlees – Met bladerdeeg en vlees maak je de lekkerste hapjes. De vulling van vlees kan van alles zijn. Een van de meest bekende bladerdeeg hapjes met vlees is het saucijzenbroodje, gevuld met lekker kruidig gehakt. Maar ook een restje stoofvlees of kippenvlees kan dienstdoen als vulling voor bladerdeeghapjes met vlees.
Maak de lekkerste bladerdeeghapjes met vlees makkelijk zelf
Bladerdeeg is perfect om hapjes van te maken. Tijdens het bakken ontstaan laagjes deeg, die bladeren en heerlijk bros zijn. De smaak is neutraal, dus geschikt voor vrijwel elke smaak vulling. Al die soorten vulling moet je wel kunnen herkennen. Geef daarom ieder bladerdeeghapje met vlees zijn eigen vorm of afwerking, zodat je weet welke smaak het is. Dit moet je dus bedenken voor je begint met vullen.
Je kunt voor de bladerdeeghapjes met vlees het bladerdeeg natuurlijk zelf maken. Dit is een leuk klusje, waar je wel een middag voor uit moet trekken. Je kunt ook gebruikmaken van kant-en-klaar bladerdeeg. Dit kun je vinden in de vriezer, in vierkante plakjes, maar ook op een rol in de koeling. De laatste werkt het makkelijkste, omdat je dit direct kunt gebruiken en niet eerst hoeft te ontdooien. Als je rondjes uitsteekt, heb je bij het gebruik van een rol bladerdeeg ook minder afval.
Gezellig samen bakken
Bladerdeeghapjes met vlees zijn niet moeilijk en het is geweldig leuk om dit soort recepten samen met kinderen te maken. Deeg uitsteken, vullen en instrijken met ei, ze kunnen overal bij helpen. Hoe leuk is het als ze dan hapjes kunnen uitdelen, die ze met een beetje hulp van jou hebben gemaakt.
Variaties voor bladerdeeghapjes met vlees
Kruidig gehakt +/- 15 stuks
- 300 gram half-om-half gehakt
- 2 eieren
- zout en peper
- 1-2 eetlepels paneermeel
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1 rol bladerdeeg
Meng het gehakt met 1 ei, zout en peper naar smaak, paneermeel en een beetje gedroogde tijm. Het gehakt mag stevig gekruid zijn, het bladerdeeg is neutraal en neemt daardoor veel van de smaak weg.
Snijd van de plak bladerdeeg 3 banen van 11 cm breed.
Verdeel het gehakt in 3 porties en verdeel iedere portie als een worst in het midden over de lengte van de reep bladerdeeg. Dit kan door er worsten van te rollen, maar ook door het gehakt te spuiten door middel van een spuitzak.
Klop het 2e ei los.
Besmeer de randen dun met het losgeklopt ei en vouw het deeg dicht. Druk de randen goed aan.
Snijd iedere reep in stukjes van ongeveer 5 cm en leg ze met de snijkanten tegen elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Besmeer de bovenkant van de bladerdeeghapjes met vlees in met een beetje ei-strijksel en bestrooi met een beetje tijm.
Pittig gehakt met curry +/- 12 stuks
- 100 gram half-om-half gehakt
- 1 ei
- 2 theelepels currypasta
- 1 theelepel ketjap manis
- een snufje zout
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 rol bladerdeeg
Klop het ei los.
Meng het gehakt met de helft van het ei, de currypasta, de ketjap en een beetje zout.
Rol het bladerdeeg af en steek hier zo veel mogelijk rondjes van minimaal 8 cm doorsnede uit. Dit kan met een deegsteker maar ook met een glas. Besmeer de rondjes met een beetje ei-strijksel.
Leg in iedere cirkel een klein bolletje vlees, houdt de randen schoon. Vouw de cirkels goed dicht , druk de randen eventueel aan met een vork zodat ze niet los gaan. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en besmeer ze lichtjes met ei.
Bestrooi de bladerdeeghapjes met vlees met sesamzaadjes en prik ze eenmaal in met een vork om de stoom te kunnen laten ontsnappen.
Pulled pork of pulled chicken +/- 6 stuks
- 100 gram restjes gaar varkensvlees, zoals karbonade, beenham of restjes kip.
- 2 eetlepels barbecuesaus naar wens
- 1 eetlepel paneermeel
- 1/2 ei, losgeklopt
- 1 rol bladerdeeg
Trek het vlees uit elkaar met 2 vorken en meng het met de barbecuesaus.
Rol het bladerdeeg af en steek er 12 rondjes uit van ongeveer 8 cm. Bestrijk 6 rondjes dun met ei-strijksel.
Verdeel het vleesmengsel over de 6 rondjes, maar houdt de randen schoon. Leg de andere rondjes erop. Druk de randen goed aan. Gebruik hiervoor eventueel een vork.
Leg de bladerdeeghapjes met vlees op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bestrooi ze met paneermeel. Prik de hapjes eenmaal in met een vork zodat de stoom kan ontsnappen.
Het bakken van de bladerdeeghapjes met vlees
De bladerdeeghapjes bakken het fijnste als ze minimaal een half uurtje hebben kunnen rusten. Als je bladerdeeg bakt, zal het altijd krimpen. Door het bewerkte deeg te laten rusten zal het iets minder krimpen tijdens het bakken. Je kunt bladerdeeghapjes dan ook altijd dicht tegen elkaar leggen, omdat ze dus krimpen.
Bak ze op minimaal 180 graden. Bak je op een lagere temperatuur, dan zullen de laagjes niet zo fijn bladeren. Leg ze altijd op bakpapier. Op bakmatjes van siliconen krijgen ze niet genoeg onderwarmte, waardoor je ze niet fijn gaar kunt bakken. Maak de oven ook niet te vroeg open, ook bladerdeeg kan inzakken. Eenmaal ingezakt, kun je dat je niet verhelpen door langer te bakken. Bak bladerdeeghapjes met vlees daarom direct goed gaar. Liever iets te lang dan te kort, want hapjes die niet gaar zijn, zijn niet lekker! Hoe lang je de hapjes bakt is afhankelijk van de grootte van het hapje, maar minimaal 12 minuten. Je kunt het zien als het deeg niet meer glimt, maar licht goudbruin en dof is. Check vooral de onderkant goed op gaarheid.
Tip! Je kunt bladerdeeghapjes met vlees heel goed vooraf bakken en bewaren in koelkast of diepvries. Je warmt ze eenvoudig op in een oven van 180 graden.
Tafel lekker !!
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.