• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, september 26, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Boerenkoolchips zelf maken, zo doe je dat

door Redactie
in Hapjes
0
2
boerenkoolchips

Boerenkoolchips zelf maken, zo doe je dat – Boerenkoolchips maken is niet moeilijk: je hebt er alleen maar een oven voor nodig, geen frituurpan! Als je de temperatuur niet te hoog zet en steeds maar een dunne laag boerenkoolchips per keer op de bakplaat legt, krijg je geheid prachtige, brosse boerenkoolchips. Ideaal ook om een restje boerenkool mee te verwerken. Maar eerst leggen we je even uit waar ze vandaan komen.

Boerenkoolchips, hoe kom je er op?

Aanhangers van een verantwoorde levensstijl kijken hier niet meer van op, maar de rest van de lezers zal misschien even fronsen bij deze titel. Boerenkoolchips, hoe kom je er op? Nee hoor, niet zelf bedacht. In de VS is enkele jaren geleden boerenkool tot ‘superfood’ gebombardeerd en aangezien ze daar geen fan van stamppotjes zijn (niet gezond genoeg waarschijnlijk, in hun ogen) is er gezocht naar alternatieve manieren om deze stugge groente te nuttigen. Dat is er gekomen, in de vorm van chips! Toch iets lekkers te snacken, en weer eens wat anders dan de gebruikelijke -eveneens verantwoorde – groentenchipjes met wortel, pastinaak en bieten. Boerenkoolchips hoef je niet te frituren en – en dat maakt ze zo aantrekkelijk – je kunt ze allerlei smaakjes meegeven. Want je doopt ze in een dressing naar keuze, voordat je ze op je bakblik de oven in schuift. Al kun je ze ook alleen met wat olie, peper en zout bestrijken. In de VS worden boerenkoolchips als kalechips verkocht. En zoals het gaat met hypes, ze komen overwaaien.

Je kunt boerenkoolchips allerlei smaakjes meegeven. Want je doopt ze in een dressing naar keuze, voordat je ze op je bakblik de oven in schuift.

Boerenkoolchips of kalechips zijn in de VS te koop in kleine zakjes. Erg lekker, maar ook verschrikkelijk duur voor wat het is. Dat moet toch zelf te maken zijn? En warempel, zo is het. Probeer het ook! Ze zijn knapperig, bros en smakelijk. En nog best gezond ook waarschijnlijk. Wat wil je nog meer!

Spaghetti met boerenkool; Simpel superfood

Boerenkool; Van klassieke naar modernere recepten

Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?

Boerenkoolchips basisrecept

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • +/- 250 gr. boerenkool aan het blad
  • 2 à 3 el. plantaardige olie
  • zout en peper, naar smaak
  • Zie ook de variaties in de bereidingswijze

Bereidingswijze van dit recept

Boerenkoolchips maak je zo:

Gebruik het liefst redelijk grote bladeren, omdat de boerenkool in de oven flink slinkt. Voor je het weet, krijg je kruimeltjes. Snijd het blad van de boerenkool aan beide kanten langs de dikke nerf weg en snijd het blad in stukken, net iets groter dan de happen die je straks wilt krijgen.

Was het blad grondig en slinger droog in een slacentrifuge.

Wacht tot de bladeren goed droog zijn, want anders krijg je pap-chips. Leg de stukjes daarom eerst nog even op een stuk keukenrol.

Zet de oven aan op 140-150 graden. Doe een vel bakpapier op je bakblik(ken).

Meng de overige ingrediënten door elkaar en giet het mengsel in een slakom. Hussel de blaadjes als sla even goed door de dressing en leg de blaadjes naast elkaar, zonder te overlappen, op één of twee bakblikken. Geef ze niet té veel dressing mee, daarvan blijven ze al gauw slap.

Zet de koolchips in de oven en draai het bakblik na ongeveer 10 minuten om, zodat ze allemaal even veel warmte krijgen. Check vervolgens weer na ongeveer 7 – 10 minuten. Ze zijn klaar als ze knapperig en bros zijn. Het kan zijn, dat sommige chips al krokant zijn, en anderen niet. Verwijder dan de krokante chips en laat de rest nog een paar minuten nagaren.

Je hoeft het basisrecept niet te volgen, je kunt ook heerlijk variëren. Probeer onderstaande heerlijke variaties op boerenkoolchips.

Boerenkoolchips met een vleugje India

  • +/- 250 gr. boerenkool aan het blad, liefst redelijk grote bladeren
  • 1 el. pindakaas (met of zonder stukjes, naargelang smaak)
  • 3 el. plantaardige olie
  • 2 tl. kerriepoeder of Vadouvan
  • peper en zout, naar smaak

Volg de instructies zoals bij het basisrecept van boerenkoolchips en zorg bij het mengen van de overige ingrediënten, dat je blijft roeren totdat de pindakaas is opgelost.

Boerenkoolchips Japanse stijl

Deze boerenkoolchips zijn ook heel erg lekker. Omdat hier ook een zoete component bij zit – de gembersiroop – moet je zorgen dat je oven nog wat lager zet, tussen de 130 en 140 graden. Anders verbrandt de suiker en worden de chips bitter. De werkwijze is dezelfde als hierboven vermeld. De ingrediënten voor de dressing zijn alleen wat anders.

Voor de Japanse dressing:

  • 1 el. tahini
  • 1 el. sojasaus
  • 2 el. sesamolie
  • 1 el. gembersiroop

eventueel:

  • 1 tl. Japanse specerijen shichimi togarashi

Misschien hebben jullie zelf ook nog wel hele lekkere recepten voor het zelf maken van Boerenkoolchips. Laat het alsjeblieft hieronder even weten. Sharing is caring!

DeelPin26Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Gevulde aardappelen met gorgonzola
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

Reacties 2

  1. Ellen says:
    8 jaar geleden

    Als borrelhap gemaakt met kerst. De Japanse versie. Als je de ingrediënten in huis hebt, is het super makkelijk te maken! Let inderdaad op dat je niet te veel saus meegeeft aan de boerenkool. Zeker voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
    • Vanessa van Koppen says:
      8 jaar geleden

      Leuk om te horen Ellen, fijn ook om te weten dat het super makkelijk te maken was. Dat spoort hopelijk ook weer anderen aan om het eens te proberen!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Een groot stuk vlees serveren, maar niet ingewikkeld? Een gehaktbrood met verse kruiden zet je zo op tafel, en mislukken kan bijna niet!

Check het recept of lees de info
pompoen ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen