• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Boerenkoolchips zelf maken, zo doe je dat

door Redactie
in Hapjes
0
2
boerenkoolchips

Boerenkoolchips zelf maken, zo doe je dat – Boerenkoolchips maken is niet moeilijk: je hebt er alleen maar een oven voor nodig, geen frituurpan! Als je de temperatuur niet te hoog zet en steeds maar een dunne laag boerenkoolchips per keer op de bakplaat legt, krijg je geheid prachtige, brosse boerenkoolchips. Ideaal ook om een restje boerenkool mee te verwerken. Maar eerst leggen we je even uit waar ze vandaan komen.

Boerenkoolchips, hoe kom je er op?

Aanhangers van een verantwoorde levensstijl kijken hier niet meer van op, maar de rest van de lezers zal misschien even fronsen bij deze titel. Boerenkoolchips, hoe kom je er op? Nee hoor, niet zelf bedacht. In de VS is enkele jaren geleden boerenkool tot ‘superfood’ gebombardeerd en aangezien ze daar geen fan van stamppotjes zijn (niet gezond genoeg waarschijnlijk, in hun ogen) is er gezocht naar alternatieve manieren om deze stugge groente te nuttigen. Dat is er gekomen, in de vorm van chips! Toch iets lekkers te snacken, en weer eens wat anders dan de gebruikelijke -eveneens verantwoorde – groentenchipjes met wortel, pastinaak en bieten. Boerenkoolchips hoef je niet te frituren en – en dat maakt ze zo aantrekkelijk – je kunt ze allerlei smaakjes meegeven. Want je doopt ze in een dressing naar keuze, voordat je ze op je bakblik de oven in schuift. Al kun je ze ook alleen met wat olie, peper en zout bestrijken. In de VS worden boerenkoolchips als kalechips verkocht. En zoals het gaat met hypes, ze komen overwaaien.

Je kunt boerenkoolchips allerlei smaakjes meegeven. Want je doopt ze in een dressing naar keuze, voordat je ze op je bakblik de oven in schuift.

Boerenkoolchips of kalechips zijn in de VS te koop in kleine zakjes. Erg lekker, maar ook verschrikkelijk duur voor wat het is. Dat moet toch zelf te maken zijn? En warempel, zo is het. Probeer het ook! Ze zijn knapperig, bros en smakelijk. En nog best gezond ook waarschijnlijk. Wat wil je nog meer!

Spaghetti met boerenkool; Simpel superfood

Boerenkool; Van klassieke naar modernere recepten

Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?

Boerenkoolchips basisrecept

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • +/- 250 gr. boerenkool aan het blad
  • 2 à 3 el. plantaardige olie
  • zout en peper, naar smaak
  • Zie ook de variaties in de bereidingswijze

Bereidingswijze van dit recept

Boerenkoolchips maak je zo:

Gebruik het liefst redelijk grote bladeren, omdat de boerenkool in de oven flink slinkt. Voor je het weet, krijg je kruimeltjes. Snijd het blad van de boerenkool aan beide kanten langs de dikke nerf weg en snijd het blad in stukken, net iets groter dan de happen die je straks wilt krijgen.

Was het blad grondig en slinger droog in een slacentrifuge.

Wacht tot de bladeren goed droog zijn, want anders krijg je pap-chips. Leg de stukjes daarom eerst nog even op een stuk keukenrol.

Zet de oven aan op 140-150 graden. Doe een vel bakpapier op je bakblik(ken).

Meng de overige ingrediënten door elkaar en giet het mengsel in een slakom. Hussel de blaadjes als sla even goed door de dressing en leg de blaadjes naast elkaar, zonder te overlappen, op één of twee bakblikken. Geef ze niet té veel dressing mee, daarvan blijven ze al gauw slap.

Zet de koolchips in de oven en draai het bakblik na ongeveer 10 minuten om, zodat ze allemaal even veel warmte krijgen. Check vervolgens weer na ongeveer 7 – 10 minuten. Ze zijn klaar als ze knapperig en bros zijn. Het kan zijn, dat sommige chips al krokant zijn, en anderen niet. Verwijder dan de krokante chips en laat de rest nog een paar minuten nagaren.

Je hoeft het basisrecept niet te volgen, je kunt ook heerlijk variëren. Probeer onderstaande heerlijke variaties op boerenkoolchips.

Boerenkoolchips met een vleugje India

  • +/- 250 gr. boerenkool aan het blad, liefst redelijk grote bladeren
  • 1 el. pindakaas (met of zonder stukjes, naargelang smaak)
  • 3 el. plantaardige olie
  • 2 tl. kerriepoeder of Vadouvan
  • peper en zout, naar smaak

Volg de instructies zoals bij het basisrecept van boerenkoolchips en zorg bij het mengen van de overige ingrediënten, dat je blijft roeren totdat de pindakaas is opgelost.

Boerenkoolchips Japanse stijl

Deze boerenkoolchips zijn ook heel erg lekker. Omdat hier ook een zoete component bij zit – de gembersiroop – moet je zorgen dat je oven nog wat lager zet, tussen de 130 en 140 graden. Anders verbrandt de suiker en worden de chips bitter. De werkwijze is dezelfde als hierboven vermeld. De ingrediënten voor de dressing zijn alleen wat anders.

Voor de Japanse dressing:

  • 1 el. tahini
  • 1 el. sojasaus
  • 2 el. sesamolie
  • 1 el. gembersiroop

eventueel:

  • 1 tl. Japanse specerijen shichimi togarashi

Misschien hebben jullie zelf ook nog wel hele lekkere recepten voor het zelf maken van Boerenkoolchips. Laat het alsjeblieft hieronder even weten. Sharing is caring!

DeelPin17Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

bruchetta met rucolapesto en mozzarella
Hapjes

Bruschetta met rucolapesto en mozzarella

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

Avocadosalade met zalm
Hapjes

Avocadosalade met zalm; lekker op de borrelplank

falafel met spinazie
Hapjes

Falafel met spinazie maak je makkelijk zelf

Falafel maken
Hapjes

Basisrecept: falafel maken

Gefrituurde kaasblokjes
Hapjes

Gefrituurde kaasblokjes

Paddenstoelen tempura
Hapjes

Paddenstoelen tempura

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Reacties 2

  1. Ellen says:
    7 jaar geleden

    Als borrelhap gemaakt met kerst. De Japanse versie. Als je de ingrediënten in huis hebt, is het super makkelijk te maken! Let inderdaad op dat je niet te veel saus meegeeft aan de boerenkool. Zeker voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
    • Vanessa van Koppen says:
      7 jaar geleden

      Leuk om te horen Ellen, fijn ook om te weten dat het super makkelijk te maken was. Dat spoort hopelijk ook weer anderen aan om het eens te proberen!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

11 + 3 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

Lunchen van de barbecue. Ja, echt! Met het recept voor deze steak sandwich met rundvlees heb je een lunch die je voorlopig niet vergeet.

Check het recept of lees de info
lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen