Boerenkoolchips zelf maken, zo doe je dat – Boerenkoolchips maken is niet moeilijk: je hebt er alleen maar een oven voor nodig, geen frituurpan! Als je de temperatuur niet te hoog zet en steeds maar een dunne laag boerenkoolchips per keer op de bakplaat legt, krijg je geheid prachtige, brosse boerenkoolchips. Ideaal ook om een restje boerenkool mee te verwerken. Maar eerst leggen we je even uit waar ze vandaan komen.
Boerenkoolchips, hoe kom je er op?
Aanhangers van een verantwoorde levensstijl kijken hier niet meer van op, maar de rest van de lezers zal misschien even fronsen bij deze titel. Boerenkoolchips, hoe kom je er op? Nee hoor, niet zelf bedacht. In de VS is enkele jaren geleden boerenkool tot ‘superfood’ gebombardeerd en aangezien ze daar geen fan van stamppotjes zijn (niet gezond genoeg waarschijnlijk, in hun ogen) is er gezocht naar alternatieve manieren om deze stugge groente te nuttigen. Dat is er gekomen, in de vorm van chips! Toch iets lekkers te snacken, en weer eens wat anders dan de gebruikelijke -eveneens verantwoorde – groentenchipjes met wortel, pastinaak en bieten. Boerenkoolchips hoef je niet te frituren en – en dat maakt ze zo aantrekkelijk – je kunt ze allerlei smaakjes meegeven. Want je doopt ze in een dressing naar keuze, voordat je ze op je bakblik de oven in schuift. Al kun je ze ook alleen met wat olie, peper en zout bestrijken. In de VS worden boerenkoolchips als kalechips verkocht. En zoals het gaat met hypes, ze komen overwaaien.
Je kunt boerenkoolchips allerlei smaakjes meegeven. Want je doopt ze in een dressing naar keuze, voordat je ze op je bakblik de oven in schuift.
Boerenkoolchips of kalechips zijn in de VS te koop in kleine zakjes. Erg lekker, maar ook verschrikkelijk duur voor wat het is. Dat moet toch zelf te maken zijn? En warempel, zo is het. Probeer het ook! Ze zijn knapperig, bros en smakelijk. En nog best gezond ook waarschijnlijk. Wat wil je nog meer!
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Boerenkoolchips basisrecept
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/- 250 gr. boerenkool aan het blad
- 2 à 3 el. plantaardige olie
- zout en peper, naar smaak
- Zie ook de variaties in de bereidingswijze
Bereidingswijze van dit recept
Boerenkoolchips maak je zo:
Gebruik het liefst redelijk grote bladeren, omdat de boerenkool in de oven flink slinkt. Voor je het weet, krijg je kruimeltjes. Snijd het blad van de boerenkool aan beide kanten langs de dikke nerf weg en snijd het blad in stukken, net iets groter dan de happen die je straks wilt krijgen.
Was het blad grondig en slinger droog in een slacentrifuge.
Wacht tot de bladeren goed droog zijn, want anders krijg je pap-chips. Leg de stukjes daarom eerst nog even op een stuk keukenrol.
Zet de oven aan op 140-150 graden. Doe een vel bakpapier op je bakblik(ken).
Meng de overige ingrediënten door elkaar en giet het mengsel in een slakom. Hussel de blaadjes als sla even goed door de dressing en leg de blaadjes naast elkaar, zonder te overlappen, op één of twee bakblikken. Geef ze niet té veel dressing mee, daarvan blijven ze al gauw slap.
Zet de koolchips in de oven en draai het bakblik na ongeveer 10 minuten om, zodat ze allemaal even veel warmte krijgen. Check vervolgens weer na ongeveer 7 – 10 minuten. Ze zijn klaar als ze knapperig en bros zijn. Het kan zijn, dat sommige chips al krokant zijn, en anderen niet. Verwijder dan de krokante chips en laat de rest nog een paar minuten nagaren.
Je hoeft het basisrecept niet te volgen, je kunt ook heerlijk variëren. Probeer onderstaande heerlijke variaties op boerenkoolchips.
Boerenkoolchips met een vleugje India
- +/- 250 gr. boerenkool aan het blad, liefst redelijk grote bladeren
- 1 el. pindakaas (met of zonder stukjes, naargelang smaak)
- 3 el. plantaardige olie
- 2 tl. kerriepoeder of Vadouvan
- peper en zout, naar smaak
Volg de instructies zoals bij het basisrecept van boerenkoolchips en zorg bij het mengen van de overige ingrediënten, dat je blijft roeren totdat de pindakaas is opgelost.
Boerenkoolchips Japanse stijl
Deze boerenkoolchips zijn ook heel erg lekker. Omdat hier ook een zoete component bij zit – de gembersiroop – moet je zorgen dat je oven nog wat lager zet, tussen de 130 en 140 graden. Anders verbrandt de suiker en worden de chips bitter. De werkwijze is dezelfde als hierboven vermeld. De ingrediënten voor de dressing zijn alleen wat anders.
Voor de Japanse dressing:
- 1 el. tahini
- 1 el. sojasaus
- 2 el. sesamolie
- 1 el. gembersiroop
eventueel:
- 1 tl. Japanse specerijen shichimi togarashi
Misschien hebben jullie zelf ook nog wel hele lekkere recepten voor het zelf maken van Boerenkoolchips. Laat het alsjeblieft hieronder even weten. Sharing is caring!
Als borrelhap gemaakt met kerst. De Japanse versie. Als je de ingrediënten in huis hebt, is het super makkelijk te maken! Let inderdaad op dat je niet te veel saus meegeeft aan de boerenkool. Zeker voor herhaling vatbaar!
Leuk om te horen Ellen, fijn ook om te weten dat het super makkelijk te maken was. Dat spoort hopelijk ook weer anderen aan om het eens te proberen!