Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Borrelsalades met roomkaas; 4 heerlijke variaties

Borrelsalades met roomkaas; 4 heerlijke variaties – Roomkaas kennen we allemaal, deze kaas is standaard te koop in allerlei variaties. De meest bekende is wel de tuinkruiden maar je hebt ze ook in allerlei andere smaken zoals onder andere zalm of ananas. Rond de feestdagen zijn ze zelfs in spuitzakken, klaar voor gebruik, te verkrijgen. Veel lekkerder is het om zelf je roomkaas op smaak te brengen. Dan weet je wat je eet en je kan het helemaal naar eigen wens op smaak brengen.

Op een stokbroodje of toch net iets meer

Je kan de op smaak gebrachte roomkaas gebruiken om op een toastje of op een stukje stokbrood te smeren maar met een klein beetje extra werk tover je er de mooiste en vooral de lekkerste hapjes mee op tafel. Een schaal van deze hapjes is een feestje op zich.

Overdaad schaad

Wanneer je zelf je roomkaas op smaak brengt is de verhouding roomkaas en vulling erg belangrijk. Het moet tenslotte wel roomkaas met bijvoorbeeld zalm blijven en geen zalmcocktail worden. Bewaar de roomkaas koel maar serveer de hapjes op kamertemperatuur.

Borrelsalades met Roomkaas

roomkaas zalm

Roomkaas met zalm

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram gerookte zalm
  • mespuntje tomatenketchup
  • ½ theelepeltjes gedroogde dille of peterselie
  • zout / peper naar smaak

Klop de roomkaas met de mixer los en helemaal glad. Voeg er de ragfijn gesneden zalm aan toe en breng op smaak met tomatenketchup, dille, peper en zout.

Amuse glaasjes –  Snij een paar blaadjes rucola in stukjes en verdeel deze over de bodem van de amuse glaasjes. Doe de roomkaas in een spuitzak en knip er de punt vanaf of doe er voor je deze vult een spuitmondje naar wens in. Spuit een klein beetje roomkaas met zalm op de rucola. Bestrooi met wat klein gesneden gerookte zalm en een beetje verse bieslook.

Tip: Heb je geen spuitzak? Neem een stevige plastic diepvrieszak en gebruik deze als spuitzak.

Op een poffertje – Bak een paar poffertjes of kleine pannenkoekjes (of speel vals en koop de al voorgebakken poffertjes) Spuit er een klein toefje roomkaas met zalm op en decoreer met een reepje gerookte zalm. Strooi er wat gedroogde dille over.

Op en schijfje komkommer – Snij een komkommer in redelijk stevige plakken. Steek er eventueel met een koekjes steker mooie vormpjes van. Spuit er een toef roomkaas met zalm op en decoreer met een kappertje en bieslook.

roomkaas danisch bleu

Roomkaas met Danisch bleu

  • 200 gram roomkaas
  • 75 gram danisch bleu

Klop de roomkaas met de Danisch bleu los en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.

Amuse glaasjes – Verkruimel een beetje roggebrood in een amuse glaasje. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit een dop Danisch bleu roomkaasmengsel op het roggebroodkruim, decoreer met een stukje Danisch bleu en een stukje walnoot.

Op een stukje dadelbrood – Snij het dadelbrood in plakjes op puntjes en spuit er een dopje Danisch bleu roomkaasmengsel op. Decoreer met een stukje Danisch bleu.

In een blaadjes witlof – Haal de blaadjes van een struikje witlof los en was ze. Droog de schuitjes en spuit er wat van het kaasmengsel op. Decoreer met Danisch bleu en een stukje walnoot.

Roomkaas met ras el hanout

roomkaas ras el hanout

  • 200 gram roomkaas
  • 1 theelepel ras el hanout

Klop de roomkaas glad met een mixer en roer er de ras el hanout doorheen. Proef en breng eventueel verder op smaak. De ras el hanout wil per mengsel nogal eens verschillen van smaak dus let op het kan al gauw te pittig worden.

Amuse glaasjes – neem 2 eetlepels couscous en gaar deze met een beetje bouillon. Snij een paar olijfjes en wat zongedroogde tomaatjes klein en meng deze samen met wat pijnboompitjes door de couscous. Laat afkoelen. Schep een lepeltje couscous in een amuse glaasje. Doe de roomkaas in een spuitzak en spuit een bolletje roomkaas op de couscous. Decoreer met fijngesneden rode paprika

Op een stukje roggebrood – neem een sneetje (fries) roggebrood en snij er kleinere stukken van of neem de kleine vierkantjes. Spuit er een dopje roomkaas op en decoreer met een stukje zongedroogde tomaat.

Op een stukje paprika – neem een puntpaprika en snij deze in de lengte doormidden. Snij vierkantjes of rondjes uit de helften en spuit hierop wat van de gekruide roomkaas. Decoreer met een paar pijnboompitjes.

roomkaas cranberry pacannoten

Roomkaas met cranberry en pecannoten

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram pecannoten
  • 50 gram gedroogde cranberries

Rooster de pecannoten kort in een koekenpan en laat afkoelen. Hak de pecannoten en de cranberries zeer fijn. Klop de roomkaas los en roer er de cranberries en pecannoten door. Breng op smaak met peper en zout.

Amuse glaasjes – Snij kleine blokjes van een halve Elstar appel en pers er een klein beetje sinaasappelsap overheen. Snij een paar cranberries grof en meng deze met de appelstukjes. Verdeel de appelstukjes over de amuse glaasjes. Doe het roomkaasmengsel in een spuitzak en spuit een dop op de appels. Decoreer met een gedroogde cranberry en een stukje pecannoot.

Op een toastje – Neem een paar lekkere toastjes en spuit er een dopje roomkaas op, decoreer met een nootje.

Op een schijfje appel – Snij een halve Elstar appel in schijfjes en besprenkel deze met sinaasappelsap. Dep de appelschijfjes droog met een keukenpapiertje en spuit er een dopje roomkaasmengsel op. Decoreer met een stukje pecannoot.

Tafel lekker!!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.