Bruschetta met haring – Holland – Italië 1-1
Italiaanse gerechten doen altijd zo heerlijk zomers aan, de geur van kruiden, knoflook en tomaten vervoert je naar het zonnige zuiden. Maar voor wie deze zomer met twee voetjes op Nederlands grondgebied blijft en een haring met uitjes hapt bij het viskraam en verlangt naar zonniger oorden, is er: “Bruschetta met haring”. Het beste van twee werelden. Heerlijk verse haring – op een knapperig broodje belegd met geurende, verse tomaten. Dat is Holland – Italië 1-1. Die match kent echt geen winnaar!
De bruschetta is bekend uit Midden-Italië. Het is eigenlijk niets meer dan een gegrild broodje, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met olijfolie. Extra garnering bestaat vaak uit een beleg van tomaten met basilicum. Traditioneel wordt de bruschetta als tussendoortje, hapje of voorafje gegeten, maar met dit makkelijke recept maak jij er deze keer een lunchgerecht van. En die bruschetta beleg je extra met een op-en-top Nederlands ingrediënt: Haring. Probeer het maar, je zult versteld staan van de bruschetta met haring!
Broodje haring in tomatensaus
Een broodje haring in tomatensaus is een oerklassieker in Nederland. Echter, de haring in tomatensaus komt dan vaak uit een blikje. Dat kan natuurlijk ook met echte verse haring en verse tomaten. Dat smaakt gegarandeerd lekkerder. De volgende keer in de supermarkt laat jij dus dat blikje staan. Verse tomaten haal je bij de groenteboer en verse haring haal je bij de viskraam, als het maar geen blikje is! Wedden dat je je broodje haring in tomatensaus niet anders meer wil?
Bruschetta met haring voor ieder feestje
Heel veel mensen lusten geen haring, maar de mensen die het wel lusten zijn er dol op. Waarom zou je ze dan niet verrassen met een zelfgemaakte bruschetta met haring. Schenk daar maar een glas wijn, of een lekker biertje bij in. Dit is een gangmaker op een feestje, en je zult van de liefhebbers dankbare blikken krijgen. Het is best makkelijk te maken en krap een half uurtje werk. Dat heb jij toch zeker over voor je vrienden?
Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!
Haring, Maatjes, Hollandse Nieuwe. Veel mensen happen graag in een Hollandse haring. Hier vind je info, tips en lekkere recepten met haring.
Bruschetta met haring
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 haringen
- 2 piccolobroodjes
- 2 rijpe tomaten
- 2 theelepels balsamicocrème
- 3 theelepels tomatenketchup
- 2 tenen knoflook
- 50ml extra vergine olijfolie
- zout en peper uit de molen
- basilicum voor de afwerking
Bereidingswijze van dit recept
Een bruschetta met haring maak je zo:
Zet een pan ruim kokend water op voor het ontvellen van de tomaten. Snij intussen de piccolobroodjes in de lengte in plakken van ongeveer anderhalve centimeter dik.
Kerf een kruisje in de onderkant van de tomaten. Dompel de tomaten even onder in het kokende water. Het velletje laat als het goed is iets los. Lukt dit niet, laat ze dan schrikken in koud water. Laat de tomaten afkoelen en pel de schil eraf.
Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snijd de tomaten in blokjes van plusminus een vierkante centimeter. Doe in een kommetje en meng met de balsamicocrème, tomatenketchup en de olijfolie. Voeg zout en peper uit de molen naar smaak toe. Als je de tomatenspread wat langer laat trekken, wordt het nog smakelijker!
Verhit een grillpan. Smeer de plakjes brood aan beide kanten in met een beetje olijfolie. Grill de broodjes in de grillpan tot ze mooi krokant gebakken zijn.
Ontdoe de haringmaatjes van hun staart en verwijder eventuele vervelende graatjes.
Pers de teentjes knoflook en smeer een beetje knoflook op de te beleggen zijde van het gegrilde brood.
Schep een laagje van de tomatenspread op de gegrilde broodjes. Beleg met de haringfilets. Garneer met verse basilicum.
Tafel lekker !!
Graag meer recepten zonder kaas. Veel mensen blijken een kaasallergie te hebben.
Er staan heel veel recepten zonder kaas op onze website toch? 😉