Bruschetta met paddenstoelen – Stukjes brood die je van een lekkere knoflooksmaak voorziet, even roostert in de oven en vervolgens belegt met iets lekkers, dat noemen ze in Italië een bruschetta. En dat is een gerechtje waar je alle kanten mee uit kunt, waar je de meest uiteenlopende ingrediënten voor kunt gebruiken en dat je heel makkelijk zelf maakt. Heb je nog wat heb je nog wat champignons, oesterzwammen, shiitakes of iets dergelijks in de koelkast liggen? En een stukje kaas? Maak er dan eens bruschetta met paddenstoelen van. Je kunt zo een heerlijk lunchhapje serveren of een lekkere warme borrelhap. En daar maak je zeker vrienden mee!
Welke paddenstoelen?
Je kunt in principe elke soort gebruiken die je nog hebt liggen of die jij lekker vindt. Alleen champignons of alleen oesterzwammen kan prima, maar ook een mengsel van verschillende soorten past heel goed op een bruschetta met paddenstoelen.
Bruschetta met paddenstoelen – tips
Welke kaas kun je gebruiken? Eigenlijke elke soort kaas die je kunt raspen. Het is natuurlijk het leukst om een Italiaanse soort te kiezen, want je maakt tenslotte een Italiaans gerechtje. Dus Parmezaan of Pecorino zijn in dit geval een uitstekende keuze. Wil je een extra lekkere en luxe bruschetta met paddenstoelen maken? Neem dan eens Pecorino met truffel. Dat geeft een heel bijzondere smaak aan de bruschetta en het combineert fantastisch met de rest van de ingrediënten.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Bruschetta met paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 ciabatta of stokbrood, in 12 plakken gesneden
- 150 gram paddenstoelen, fijngesneden
- 1 klein sjalotje, zeer fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, 1 gehakt, 1 doorgesneden om de bruschetta mee in te wrijven
- een snufje tijm
- peper en zout
- 100 gram geraspte (Italiaanse) kaas
- paar sprietjes bieslook
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bruschetta met paddenstoelen:
Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak hierin de ui en de gehakte knoflook glazig. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze mee tot ze bruin en gaar zijn. Breng op smaak met een snufje tijm en wat peper en zout.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Snijd de ciabatta of het stokbrood voor de bruschetta met paddenstoelen in 12 dikke plakken. Leg de plakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Rooster ze een paar minuten in de oven, tot ze net beginnen te kleuren.
Haal de bakplaat uit de oven en laat het brood heel even iets afkoelen. Laat de oven ondertussen aan staan.
Wrijf vervolgens met het doorgesneden teentje knoflook over het brood.
Verdeel de paddenstoelen over de bruschetta.
Zet de bakplaat nog een minuut of 4 in de oven om de kaas te laten smelten.
Bruschetta met paddenstoelen is heerlijk bij de borrel, maar ook een lekker lunchhapje.
Tafel lekker !!