Bruschetta – Gooi brood niet zomaar weg, je maakt er de heerlijkste dingen mee
We hebben het allemaal weleens, heb je harde broodjes of stokbrood gehaald blijft er de helft van over. De dag erna is het vaak ook niet erg lekker meer dus beland het vaak in de container. Niet doen, gebruik het voor paneermeel, croutons of maak er deze heerlijke bruschetta’s van. Supersimpel, met minimale kosten. Je kunt de onbelegde bruschetta’s ook bij de soep of borrel geven. Wanneer je ze goed droogt, kun je ze tot 2 weken in een goed afgesloten trommel bewaren.
Bruschetta wat is het
Bruschetta’s is een voorgerechtje dat oorspronkelijk uit Italië komt. Het is een soort restverwerking, ze gebruiken er oud brood voor dat wordt gegrild of geroosterd en later wordt besmeerd met knoflook en goede olijfolie. Dit wordt dan weer met de meest uiteenlopende toppings belegd, maar de meest bekende is toch wel de tomatentopping. Neem voor een andere bruschetta topping eens avocado, een lekker plakje vleeswaren, vis, kaas of gegrilde groente. Kijk wat je in je koelkast hebt en gebruik je fantasie want het is echt een product voor restverwerking. Bruschetta’s kun je niet goed vooraf beleggen, doordat deze gedroogd zijn en de vulling vaak vocht bevat worden ze al snel taai.
De bruschetta’s
Snijd voor de bruschetta’s mooie en vrij dunne plakjes van je stokbrood of focaccia en bak deze in een grillpan of droge koekenpan tot ze licht gekleurd en droog zijn. Maak je veel bruschetta’s? Leg ze dan op een bakplaat en bak ze in 15 tot 20 minuten lichtbruin en droog.
Topping
Ik geef jullie hier 2 recepturen voor een lekkere topping. De traditionele tomaat en een avocado topping. Oorspronkelijk worden de nog warme bruschetta’s ingesmeerd met een teentje knoflook en besprenkeld met olijfolie, ik heb deze voor het gemak in de topping verwerkt. Beleg de bruschetta’s en decoreer met kruiden, nootjes of kleine stukjes groente. Erg belangrijk is om de bruschetta’s direct te serveren omdat ze snel taai worden.
Tomaten topping voor bruschetta
- 2 goed rijpe tomaten
- ½ uitje of sjalotje
- Takje basilicum
- ½ teentje knoflook
- Peper en zout
- Een goede olijfolie
Ontvel de tomaten, snij in kwarten en haal de zaadjes eruit. Snijd in zeer kleine blokjes. Snij een half uitje of sjalotje in zeer kleine stukjes. Rasp een half teentje knoflook en snij een paar blaadjes basilicum fijn. Meng dit alles met een scheutje goede olijfolie en peper en zout naar smaak. Maak deze topping het liefst een uur vooraf zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Serveer de tomaten topping op kamertemperatuur voor een optimale smaak.
Avocado topping voor bruschetta
- 1 avocado
- 1 tomaat
- 1 lente ui
- ½ teentje knoflook
- Peper en zout
- Een goede olijfolie
- ½ citroen
Snij de avocado in kleine blokjes en pers er een beetje citroensap bovenuit om verkleuren te voorkomen. Ontvel de tomaat, haal de pitjes eruit en snijd ook in kleine blokjes. Rasp de knoflook en snijd de lente-ui in kleine ringetjes. Meng alles door elkaar met een scheut goede olijfolie en peper en zout naar smaak. Serveer deze avocado topping het liefst nog dezelfde dag omdat deze nogal snel verkleurd. Het maakt voor de smaak niet heel veel uit maar het oog wil ook wat toch?
Tafel lekker !!
Hoi..heb nou paar keer Bruschetta gemaakt…maar het roosteren van het brood vind ik niet echt gemakkelijk! Heb het in oven geprobeerd maar ook in de airfryer.
Nu weet ik dat het een soort toostjes moeten worden maar bij mij worden ze of kei hard of niet bruin…wat doe ik verkeerd? Het beste lukte het nog in airfryer op 170 graden en dan maar 4 minuutjes. Toch was ik nog niet echt tevreden…ook toen waren ze best hard! Graag hulp…🙈😅
De bruchetta’s horen een beetje droog te zijn, de vulling maakt ze weer een beetje zacht. Je zou de stukjes brood voor het roosteren kunnen besprenkelen met een beetje olie dan worden ze iets minder hard.