Cabrales crème met PX-stroop – Behalve gewoon een stukje opeten of op je boterham leggen kun je natuurlijk een heleboel andere dingen doen met kaas. Dit recept, dat eigenlijk nauwelijks een recept te noemen is, maakt dat duidelijk. Cabrales crème met PX-stroop, heel erg lekker en heel erg eenvoudig. Een paar ingrediënten, die samen fantastisch combineren bij elkaar voegen, dat is alles. Twee van die ingrediënten zijn afkomstig uit Spanje. Namelijk de queso de Cabrales en de Pedro Ximénessherry, ook wel bekend onder de naam PX. Deze spread is heerlijk op een toastje, een stukje vers stokbrood of grof boerenbrood. Het is dan ook een leuke aanvulling op een Spaans kaasplankje of Spaanse borrelplank.
Cabrales
De Cabrales waar deze kaasspread van is gemaakt, is een flink pikante, blauwaderkaas. Gemaakt in het Noorden van Spanje, aan de Atlantische kust, waar de kaas na productie wordt verpakt in esdoornbladeren, en rijpt in grotten in het Picos de Europa gebergte. De blauwschimmelcultuur wordt niet toegevoegd bij het maken van de kaas, maar ontstaat op een natuurlijke manier. Zoals gezegd hebben we het hier over een heel pittig kaasje. Om de smaak van de Cabrales crème met PX-stroop enigszins te verzachten hebben we de kaas gemengd met zachte geitenkaas. De smaak van de Cabrales is nog steeds duidelijk aanwezig, maar het maakt de kaasspread wel een stuk minder heftig.
Pedro Ximénessherry
Het zoetje bij de Cabrales crème met PX-stroop komt van de Pedro Ximénessherry, die wordt gemaakt in Andalusië. Dit is een zoete sherry, maar wel een met een heel karakteristieke smaak. De drank wordt gemaakt van de Spaanse Pedro Ximénesdruif. De smaak van deze sherry combineert fantastisch met een blauwe kaasspread met Cabrales of Valdeón. Als je Pedro Ximénessherry een half uurtje laat inkoken op een heel laag vuurtje, en je laat het vervolgens afkoelen, dan houd je een heerlijke stroop over. En dat maakt Cabrales crème met PX-stroop een heel fijne combinatie!
Cabrales crème met PX-stroop – tips
Je kunt de Cabrales crème met PX-stroop van tevoren bereiden. De kaasspread bewaar je dan tot gebruik in de koelkast. De stroop op kamertemperatuur.
Een variant op dit gerecht zou je kunnen maken door de Cabrales te vervangen door een andere blauwe kaas, en de PX te vervangen door Port. Verder kun je gewoon het recept aanhouden.
Cabrales crème met PX-stroop
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram Carbrales
- 100 gram zachte geitenkaas
- 4 eetlepels kookroom
- 350 ml Pedro Ximénessherry
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Cabrales crème met PX-stroop:
Meng in een kom de Cabrales, de geitenkaas en de kookroom met een vork tot een glad mengsel. Mocht het te droog zijn, voeg dan een eetlepel extra kookroom toe. Schep de kaasspread over in een schaaltje.
Verwarm in een kleine pan de Pedro Ximénessherry tot deze kookt. Zet dan het vuur op de laagste stand en laat de sherry een klein half uurtje inkoken. Je zult zien dat het langzaam stroperig wordt.
Laat de PX-stroop afkoelen in een klein schaaltje.
Serveer de Cabrales crème met PX-stroop met grof boerenbrood, stokbrood, toast, of in witlofblaadjes. Druppel wat van de stroop over de kaasspread. Lekker als borrelhapje, maar ook gewoon op een broodje.
Tafel lekker !!