Camembert uit de oven – Wat is er leuker dan samen met familie en vrienden genieten van een heerlijk warm hapje, dat bovendien ook nog eens supermakkelijk te maken is? Extra leuk is dat we dit hapje in zijn geheel op tafel zetten, om samen met het tafelgezelschap te delen.
Zet ook eens een camembert uit de oven op een kaasplankje
Dit keer zetten we een Franse camembert uit de oven op tafel. De warme, smeltende en smeuïge camembert uit de oven is heerlijk tijdens een doordeweekse borrel, maar kan ook perfect op tafel als hapje voor een feestje. Of, geef je kaasplankje een originele twist door er eens een warme bereiding van camembert bij te serveren, en, serveer hem, natuurlijk ook onbewerkt, in al zijn originele glorie op je kaasplankje. De voorbereidingen zijn simpel, eventjes de oven in en het resultaat is groots. De smaak van camembert is vol, romig en licht pittig. Door de camembert te grillen in de oven, met een likje honing, geef je daar zelfs nog een extra dimensie aan. Serveer met gegrild, knapperig stokbrood, noten en vers fruit zoals vijgen en druiven. Als je wil, dan serveer je er nog een (zelfgemaakte) chutney of uienconfituur bij. Een lekkere fruitige rode wijn past perfect bij de gegrilde camembert, maar een glaasje port of een glaasje Pineau des Charentes kunnen ook best als je dit gegrilde kaasje bij de borrel serveert.
Vraag de kaasboer om echte Camembert!
Camembert is een heerlijke Franse witschimmelkaas, gemaakt van rauwe koemelk. De kaas wordt overal ter wereld gemaakt, de naam Camembert is namelijk nooit als merk geregistreerd. Oorspronkelijk komt de kaas uit Normandië, uit het dorpje Camembert. De naam “Camembert de Normandie” is wel geregistreerd en wordt gezien als “de echte” camembert. Kies dus voor een échte Camembert, als je er eentje koopt. Vraag je kaasboer naar een lekkere, verse camembert, die het beste geschikt is om warm te serveren.
Vandaag de dag wordt camembert overal gewaardeerd om zijn romige textuur, in een bloemige korst met een subtiele aardse geur en licht zilte smaak. Het blijft een symbool van de rijke kaasgeschiedenis en traditie van de regio Normandië in Frankrijk. Doe de traditie alle eer aan en serveer eens een lekkere, geurende camembert uit de oven.
Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Camembert de bekende witte korstkaas uit Frankrijk met zijn robuuste karakter en geheel eigen smaak die niet op je kaasplankje mag ontbreken.
Camembert uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rauwmelkse camembert AOP/AOC
- 1 eetlepel verse honing
- 1 stokbrood
- voor de afwerking: een handvol walnoten
- voor de afwerking: een trosje druiven
- voor de afwerking: verse vijgen
- voor de afwerking: roze peperbessen
- voor de afwerking: een paar plukjes verse rozemarijn
- olijfolie- om het stokbrood te bedruipen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je camembert uit de oven:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg de camembert in een ovenbestendig schaaltje. Snijd de bovenkant van de camembert in, in een kruisvorm. Bedruip het midden van de ingesneden camembert met 1 eetlepel honing.
Zet de camembert in de warme oven gedurende 20 minuten. Grill intussen het stokbrood op een grillpan. Hiervoor snijd je het stokbrood in schijfjes van anderhalve centimeter dik en bedruip je ze langs beide kanten met wat olijfolie. Leg ze op de hete grillpan tot ze mooi goudbruin kleuren.
Intussen is de camembert zo goed als klaar. Wil je een mooi bruin korstje bovenaan en is dat na de 20 minuten in de oven niet helemaal het geval, zet de camembert dan nog even onder de grill (houd goed in de gaten wanneer de kaas begint te kleuren).
Sprenkel na het grillen wat roze peperbessen over de camembert en prik enkele plukjes rozemarijn in de warme kaas. Serveer met noten, vijgen, druiven en het gegrilde stokbrood.
Tafel lekker !!