Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

Deze champignons à la grecque (champignons op z’n Grieks) neemt een uurtje van je tijd in beslag en de smaak kun je niet vergelijken met de potjes uit de winkels.

4 7.571

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder – Champignons en specerijen in een heerlijke zelfgemaakte tomatensaus. Champignons à la grecque betekend eigenlijk: champignons op z’n Grieks. Champignons worden wel veel in de Griekse keuken gebruikt, maar dan vooral gefrituurd en gebakken maar niet n een tomatensaus. Zo Grieks is dit recept dus niet. Mogelijk is de naam ontstaan door het gebruik van ingrediënten die ook veel in de Griekse keuken gebruikt worden.

Champignons à la grecque wordt in België vooral als broodbelg of op een toastje gegeten. In Nederland zullen we het eerder zien als een bijgerecht bij vlees of vis. Hoe je het ook serveert, dit gerechtje is echt de moeite van het proberen meer dan waard.


Champignons à la grecque

Wat hebben we nodig voor dit vegetarisch broodbeleg:

  • 250 g champignons
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 5 el olijfolie
  • 100 ml witte wijn
  • 10 korianderzaadjes
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gedroogde tijm
  • sap van halve citroen
  • 300 ml ( zelfbereide ) tomato fritto

Voor de saus, de tomato fritto

  • 500 g zeer rijpe tomaten
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl suiker
  • 1 sjalot fijn gesnipperd
  • 1 knoflookteentje fijn gesneden
  • zout en peper

Begin met het maken van de saus, de tomato fritto. Stoof de ui aan in de olijfolie. Voeg er de gehakte tomaten, het knoflookteentje en de suiker aan toe. Laat op een zacht vuurtje pruttelen totdat alles zacht is. Kruid af met peper en zout. Zeef het tomatenmengsel om de velletjes en de tomaten pitjes te verwijderen.

Nu kunnen we beginnen aan de eigenlijke bereiding.  Plet de korianderzaadjes in de vijzel. Borstel de champignons en snij ze in plakjes. Verwarm de olijfolie en stoof de uien zacht. Voeg de korianderzaadjes toe en stoof 5 minuten verder zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg het citroensap toe en stoof nog een minuutje of twee verder. Blus af met de witte wijn en laat inkoken.Voeg de champignons, de laurier en tijm toe. Doe de tomato fritto bij de champignons en laat gedurende een 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Kruid af met peper en zout.
Laat afkoelen. Serveer in een glazen weckpot. De champignons à la grecque kan je zeker nog een weekje afgesloten bewaren in de koelkast.

Tafel lekker

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Chris zegt

    Ik heb er nog peterselie op het laatste aan toegevoegd…

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk dat je het deelt Chris. Een beetje peterselie doet het altijd goed bij paddenstoelen.

  2. Nicole Ver zegt

    Dit gaat het worden dit weekend, het lijkt me heel erg lekker !

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk Nicole, we zijn erg benieuwd of het gesmaakt heeft

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer